Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενόψει σοβαρών εξελίξεων

Η Αίγυπτος απειλεί να μην επανεγκρίνει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, στην περίπτωση που το Ισραήλ δεν αποδεχτεί και αυτό με τη σειρά του τη δέσμευση της συμφωνίας αυτής

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ . -

Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συνάντησε χτες για 2 ώρες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Το κύριο θέμα συζήτησης των δυο ανδρών ήταν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την επίμονη άρνηση του Ισραήλ να συνυπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Αίγυπτος απειλεί να μην επανεγκρίνει τη Συνθήκη στην περίπτωση που το Ισραήλ δεν αποδεχτεί και αυτό με τη σειρά του τη δέσμευση της συμφωνίας αυτής.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Κρίστοφερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια της Αιγύπτου, αλλά, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα ήταν καλό να μην ακολουθηθεί μια ιδιαίτερα απαιτητική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επιπλέον, ότι είναι καλό στις ειρηνευτικές συνομιλίες η πρόοδος να γίνεται βήμα με βήμα. Από την πλευρά του, ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε ότι η χώρα του αρνείται να δεσμευτεί όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει, τελικά, όταν κληθεί να επανυπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων.

Ο Ουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπεύθυνο του υπουργείου Εξωτερικών για την πορεία της αραβοϊσραηλινής ειρηνευτικής συμφωνίας, Ντένις Ρος, και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπερτ Πελετρό, θα επισκεφθεί επίσης τη Συρία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία. Επόμενος σταθμός στη νέα περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι το Ισραήλ, όπου και έφθασε αργά χτες το βράδυ. Ο Κρίστοφερ θα συναντηθεί τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες, όσο και με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζέρ Βάιζμαν.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στο Τελ Αβίβ ο Ουόρεν Κρίστοφερ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, συναντήθηκε για μιάμισι ώρα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, οι δυο άνδρες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πέρες επανειλημμένα αποκάλεσε τον Αραφάτ "Ραφις", που στην αραβική γλώσσα σημαίνει Πρόεδρος, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα ευνοϊκά από τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Τόσο ο Γιασέρ Αραφάτ όσο και ο Σιμόν Πέρες εμφανίστηκαν στους δημοσιογράφους ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την έκβαση της συνάντησής τους. Οπως έγινε γνωστό, είναι η πρώτη φορά που ορίστηκε, ανάμεσα στις δυο πλευρές, συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη διαλόγου με θέμα την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας. Πάντως, κανένας από τους δυο αξιωματούχους δεν έδωσε πληροφορίες για το αν συζητήθηκε το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης, που έχει επιβληθεί από τις ισραηλινές αρχές μετά τη βομβιστική επίθεση της Νετάνια στις 22 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ