Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 1995

Πρόεδρο εξέλεξαν τα προβλήματα παραμένουν
  • Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης, όπως αναμενόταν, η Βουλή εξέλεξε χτες Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο.
  • ΚΚΕ: Τι επιφυλάσσει στο λαό η επόμενη μέρα; Τα προβλήματα μένουν και οξύνονται.

ΣΕΛ.  7

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ
ναυπηγεία και εργαζόμενους

Εκβιαστική ειδική ρύθμιση, που επιτρέπει την απόλυση όλων, και των 3.100, εργαζομένων

Στα παρασκήνια της Βουλής, πίσω από τους προβολείς της εκλογής ενός "προαναγγελμένου" Προέδρου, η κυβέρνηση έδωσε χτες το βράδυ το πιο σαφές δείγμα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης μιας πολιτικής εθνικά επικίνδυνης και κοινωνικά ανάλγητης. Με τις υπογραφές πέντε υπουργών της, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, που στόχο έχει να "νομιμοποιήσει" το μέγα σκάνδαλο του ξεπουλήματος του μεγαλύτερου κρατικού ναυπηγείου, του Σκαραμαγκά. Ενα νομοσχέδιο, ακόμα πιο εκτρωματικό, ακόμα πιο ανήθικο, ακόμα πιο ανάλγητο, από όλα τα προσχέδια που είχαν διαρρεύσει μέχρι τώρα. Ετσι:

  • Προβλέπεται η απόλυση ακόμα και του συνόλου των 3.100 εργαζομένων στο ναυπηγείο, με βάση ονομαστική (!) λίστα, που θα συντάξει ο αγοραστής και θα παραδώσει στην ΕΤΒΑ! Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει την κατάργηση, στην προκειμένη περίπτωση, και αυτών ακόμα των διατάξεων του ν.1387/83 "περί ελέγχου των ομαδικών απολύσεων"!
  • ΔΕΝ προβλέπεται καν ελάχιστο τίμημα για την εκποίηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου, ενώ στον πλειοδοτικό διαγωνισμό το μόνο ζητούμενο είναι μια εγγυητική επιστολή 500 εκατομμυρίων!
  • Διάπλατα ανοίγουν όλα τα παράθυρα ακόμα και για το διαμελισμό του ναυπηγείου, ενώ προσφέρονται κάθε είδους φοροαπαλλαγές και σκανδαλώδεις "προικοδοτήσεις" στον αγοραστή!
  • Στον αέρα τίθεται η κατασκευή των τριών φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τη ρύθμιση του συνόλου των χρεών (84 δισ.), ώστε το ναυπηγείο να δοθεί "καθαρό" στον ιδιώτη!

Με νέες κινητοποιήσεις, προειδοποίησε το σωματείο των εργαζομένων, που χαρακτήρισε "αισχρό" το νομοσχέδιο, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της ΓΣΕΕ.


ΣΕΛ.  12

"Μη μας στερείτε αυτό το δικαίωμα και μη δυσκολεύετε το έργο τους, γιατί δεν έχει τίποτα μεγαλύτερη αξία από αυτό που προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι. Μια ζωή με αξίες και δύναμη σε ανθρώπους που έχουν χαθεί σε μονοπάτια απομόνωσης και θανάτου".

Μ' αυτόν το δραματικό τρόπο απευθύνονται προς τον υπουργό Υγείας -Πρόνοιας, παιδιά που ακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης στο Περίπτερο "18 Ανω", καλώντας τον να ανανεώσει τις συμβάσεις των θεραπευτών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πετσοκόβει και τον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ.


ΣΕΛ.  14   -   15



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ