Το Βέλγιο συμπεριλαμβάνεται σ'εκείνες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες μπορούν να εκπληρώσουν τα κριτήρια σύγκλισης, τα οποία προβλέπονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ
Η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και τοπικών εκλογών στο Βέλγιο για τις 21 του ερχόμενου Μάη πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Σ' αυτό έχουν ήδη συμφωνήσει ο πρωθυπουργός Ντεάν με τους προέδρους των κομμάτων, που συναποτελούν τη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος και Σοσιαλιστικού Κόμματος Βαλωνίας - Φλάνδρας. Κύρια αιτία για τις πρόωρες εκλογές - κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο - όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο Βέλγος πρωθυπουργός είναι, πριν απ' όλα, οι "δύσκολες αποφάσεις", που αφορούν την πολιτική προϋπολογισμού πριν ακόμα τις καλοκαιρινές διακοπές. Γιατί, συμπλήρωσε, δε θα είναι "καθόλου καλό" οι αναμενόμενες αυτές αποφάσεις σκληρής λιτότητας να παρθούν στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Στο μεταξύ, ο Ντεάν δήλωσε τις μέρες αυτές ότι οδηγήθηκε στην απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και για το λόγο ότι "η υπόθεση Αγκούστα" προκάλεσε το τελευταίο διάστημα διάφορες συζητήσεις και εικοτολογίες...
Ταυτόχρονα, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι το Βέλγιο συμπεριλαμβάνεται σ' εκείνες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες μπορούν να εκπληρώσουν τα κριτήρια σύγκλισης, τα οποία προβλέπονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ετσι, η κυβέρνηση, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναφορικά με την καθιέρωση ενός ενιαίου νομίσματος, θα πρέπει να καταρτίσει προϋπολογισμό για το 1996 που θα μειώνει ριζικά τα κρατικά χρέη, τα οποία έχουν φτάσει σε αστρονομικά ύψη. Τα χρέη αυτά σήμερα ανέρχονται στα 10.000.000.000.000 βελγικά φράγκα, δηλαδή σε 500.000.000.000 μάρκα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 130% του ετήσιου Ακαθάριστου Κοινωνικού Προϊόντος, ενώ - σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - θα πρέπει να μην ξεπερνά το 60%. Η μείωση αυτή των κρατικών χρεών θα πρέπει να επιτευχθεί με σκληρά μέτρα λιτότητας και με "μια μεταρρύθμιση της υπερχρεωμένης κοινωνικής ασφάλισης", γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές εκρήξεις στη χώρα.
Η απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πάρθηκε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου, όπου αναφέρεται ότι, στη διάρκεια του 1994, σημειώθηκε μια οικονομική άνοδος της τάξης του 2,3%. Πρόκειται, δηλαδή, για μια διπλάσια αύξηση απ' αυτήν που είχαν προαναγγείλει τα προγνωστικά. Η έκθεση τονίζει εμφαντικά ότι θεωρεί την εξέλιξη αυτή ως ένδειξη ότι η χώρα θα ήταν δυνατόν να συγκεντρώνει καλές προϋποθέσεις, προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται στον "σκληρό πυρήνα" αναφορικά με τη νομισματική ένωση που προγραμματίζεται για το 1997. Το κυριότερο εμπόδιο που μένει είναι τα υπέρογκα κρατικά χρέη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν αποφασιστικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία σήμερα χτυπά 503.000 Βέλγους, δηλαδή το 14% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Πάντως, η έκθεση δε φαίνεται να το θεωρεί από τα επείγοντα και άξια αναφοράς προβλήματα...
Σύμφωνα, πάντως, με τα σχέδια της κυβέρνησης, πριν ακόμα τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 21 του Μάη, το Βελγικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει μια σειρά συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες έχουν προετοιμαστεί και αφορούν το καθεστώς των επαρχιών και κοινοτήτων, καθώς και την ασυλία των βουλευτών και υπουργών.
Η "υπόθεση Αγκούστα", η οποία - κατά την άποψη του Βέλγου πρωθυπουργού - έπαιξε ρόλο στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έρχεται και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας και, όπως υπογραμμίζεται, σχετίζεται με τη μέχρι τώρα ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας το 1991, στο Λίτιχ, του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντρέ Κόολς. Σχετικά με την υπόθεση αυτή, έχει γίνει γνωστό ότι η ιταλική φίρμα "Αγκούστα" προσέφερε το 1988 μίζες ύψους εκατομμυρίων σε σοσιαλιστές πολιτικούς, προκειμένου το Βέλγιο να προτιμήσει την ιταλική προσφορά για την αγορά τη νέων ελικοπτέρων για τις ένοπλες δυνάμεις απ' αυτήν της γαλλικής φίρμας AEROSPATIALE.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε σοσιαλιστές πολιτικούς από τη Βαλωνία, στον πρώην υπουργό Αμυνας Γκι Κουμ, τον πρωθυπουργό της Βαλωνίας και πρώην πρόεδρο του Κόμματος Γκι Σπιτάελς. Ερευνες έχουν γίνει και στην έδρα της "Αγκούστα" στην Ιταλία, σε ελβετική τράπεζα, καθώς και σε γραμματοκιβώτια σε φίρμες του Παναμά και στη νήσο Υερσέη.
Πριν δυο εβδομάδες, η αστυνομία έκανε αιφνιδιαστική έρευνα στην έδρα του Φλαμανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και συνέλαβε τέσσερις ύποπτους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο πρώην εκπρόσωπος της "Αγκούστα" στο Βέλγιο και ο δικηγόρος - διαμεσολαβητής μεταξύ της φίρμας και των σοσιαλιστών πολιτικών. Επίσης, όμως, και ο Λουκ Βάλεϊν, προσωπικός συνεργάτης του σημερινού επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάρελ Βαν Μιρτ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Βάλεϊν πρέπει να έχει παραδεχτεί ότι έχει παραλάβει προς όφελος των Σοσιαλιστών της Φλάνδρας το χρηματικό ποσό των 50.000.000 φράγκων ως προμήθεια για την υπόθεση πώλησης των ελικοπτέρων, που προορίζονταν για τον Βελγικό Στρατό.
Ετσι, λοιπόν, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τώρα το σκάνδαλο αυτό επικεντρώνεται στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάρελ Βαν Μιρτ, αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες, οι οποίοι την εποχή εκείνη βρίσκονταν στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος. Και οι δυο, όμως, παίρνοντας μια πρώτη θέση σχετικά με το θέμα αυτό, αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για την υπόθεση προσφοράς των χρημάτων.
Πάντως, όπως υπογράμμιζαν τις μέρες αυτές πολιτικοί παρατηρητές, η "υπόθεση Αγκούστα", στα πλαίσια του επικείμενου προεκλογικού αγώνα, μετατρέπεται σε ένα "καυτό θέμα". Ετσι, για τους Σοσιαλιστές της Φλάνδρας δε θα είναι καθόλου εύκολο να συγκεντρώσουν τις ψήφους που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την κυβερνητική θέση που τόσο επιθυμούν.
Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ