Από όλα έχει το πανέρι της ελληνικής συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Χαρές, πίκρες, ελπίδες για το μέλλον, αλλά και απογοητεύσεις την τελευταία στιγμή.
Τα πρόσωπα που έλαμψαν από ελληνικής πλευράς ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Οπως άλλωστε και τα μετάλλια, αφού μετά από 14 χρόνια δυο Ελληνες αθλητές ανέβηκαν σε βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
Ο ακοντισμός ήταν το αγώνισμα που έφερε ξανά μετάλλιο στην Ελλάδα μετά από αυτό της Αννας Βερούλη στο Ελσίνκι το 1983. Ο Κώστας Γκατσιούδης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον έφερναν ως από τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας για διάκριση και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Παρ' όλα αυτά έτσι όπως κύλησαν τα πράγματα, με δεδομένο και την παταγώδη αποτυχία του παγκόσμιου πρωταθλητή Γιαν Ζελέζνι, ο Ελληνας πρωταθλητής θα μπορούσε να είχε πάει ακόμα καλύτερα. Ο τραυματισμός του στην προτελευταία προσπάθεια του στέρησε το δικαίωμα για το κάτι παραπάνω.
Τη ρεβάνς για την αδικία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα πήρε η Νίκη Ξάνθου, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος, ανεβάζοντας για δεύτερη φορά σε αυτούς τους αγώνες την Ελλάδα στο βάθρο των νικητών.
Το κορίτσι από τη Ρόδο απέδειξε περίτρανα ότι δικαίως συγκαταλέγεται στις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου αυτή τη στιγμή.
Μπορεί να μην κατέκτησαν μετάλλια, όμως η παρουσία τους και οι εμφανίσεις σκόρπισαν χαμόγελα και ελπίδες για το μέλλον. Ο λόγος για τον σπρίντερ Γιώργο Παναγιωτόπουλο, την άλτρια Ολγα Βασδέκη και τον τριπλουνίστα Γιώργο Μελέτογλου.
Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, που συμμετείχε στα 200μ, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και έστω και εάν είχε να αντιμετωπίσει θηρία, κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση. Οπως έδειξε ο Πατρινός αθλητής αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να παλέψει για το μετάλλιο μέχρι την τελευταία στιγμή, παρά τις τρεις κούρσες (προημιτελικά - ημιτελικά) που είχαν προηγηθεί.
Η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν κατάφερε να ανέβει μια θέση σε σχέση με την Ολυμπιάδα της Ατλάντα, αφού κατετάγη τέταρτη. Παρ' όλα αυτά και πάλι όμως έμεινε χωρίς μετάλλιο. Βέβαια αυτό δε μειώνει καθόλου τις τιτάνιες προσπάθειες της Βολιώτισσας αθλήτριας, αφού έχασε το χάλκινο μόλις για πέντε εκατοστά. Το νέο πανελλήνιο ρεκόρ, που σημείωσε με 14.62, δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα για σημαντικές διακρίσεις στο μέλλον, που σίγουρα της ανήκει... Το τριπλούν είχε την τιμητική του και στους άνδρες, αφού ο Χρήστος Μελέτογλου κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να σπάσει το ρεκόρ του Μίχα που κράταγε από το 1981 με άλμα στα 17.12. Παράλληλα η πρόκρισή του στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος γεμίζει όλους ελπίδες για τη συνέχεια.
Από την κατά γενικά επιτυχημένη αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν έλειψαν και αποτυχίες από αθλητές που συγκέντρωναν ελπίδες για διάκριση.
Η Νίκη Μπακογιάννη στο ύψος, η Κατερίνα Κόφφα στα 200μ, η Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Κώστας Κουκοδήμος δεν μπόρεσαν να δικαιώσουν τις προσδοκίες μας, αλλά ούτε και τις δικές τους...