Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Κούβα έκλεψε την παράσταση

Οι αθλητές-τριες από τη χώρα της Ελευθερίας ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Πάντα εντυπωσιακός ο Σεργκέι Μπούμπκα

Tο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ανήκει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, έστω και εάν κάποιοι άσπονδοι φίλοι μας, φεύγοντας από την Ελλάδα, μας έδωσαν θέματα για να ασχολούμαστε για πολύ ακόμα.

Παρ' όλα αυτά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το αγωνιστικό μέρος της υπόθεσης. Τι έγινε λοιπόν σε αυτές τις 10 μέρες που η Αθήνα φιλοξένησε τη μεγαλύτερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896; Τι περιμέναμε και τι είδαμε;

Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα φλας μπακ στα μεγαλύτερα αγωνιστικά γεγονότα που συγκέντρωσαν το περισσότερο ενδιαφέρον στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Σούπερ παρουσία των Κουβανών

Οσον αφορά το διεθνή τομέα το "Αθήνα '97" θα μείνει στην ιστορία, κυρίως για τρεις λόγους. Για την έλλειψη παγκόσμιου ρεκόρ, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, την άνοδο των αθλητών από την Κούβα και για τον Ουκρανό "κυρίαρχο" των αιθέρων Σεργκέι Μπούμπκα.

Η εντυπωσιακή παρουσία των αθλητών από την πατρίδα της ελευθερίας οδήγησε την Κούβα να αναδειχθεί η τρίτη δύναμη στον κόσμο στον πίνακα των μεταλλίων.

"Τα παιδιά του Κάστρο" κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου όχι μόνο για τις επιδόσεις τους, αλλά και για τη μεγάλη αγάπη που έδειξαν για το λαό και τον ηγέτη της Επανάστασης, αφιερώνοντας σε αυτούς την κάθε επιτυχία που σημείωναν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της νικήτριας στα 800μ των γυναικών Αννα Φιντέλια Κιρό, αμέσως μετά την επιτυχία της: "Μετά τις νίκες των Σοτομαγιόρ και Κεσάδα, που τις αφιέρωσαν στο μεγάλο ηγέτη μας και στο λαό μας, δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσα να φτάσω και εγώ σε αυτό το σημείο. Το μεγάλο καθήκον που είχα με είχε αγχώσει στην αρχή, αλλά μου έδωσε και δύναμη για να τα καταφέρω".

Η Αννα Φιντέλιο Κιρό, που πριν από λίγα χρόνια έδωσε μάχη για τη ζωή εξαιτίας ενός ατυχήματος που τις προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα, κατάφερε στα 34 χρόνια της να αποδείξει ότι το πάθος και η θέληση μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Ο δρόμος για τις επιτυχίες των Κουβανών είχε ανοίξει νωρίς νωρίς και για αυτό είχε φροντίσει ο Ιβάν Πεντρόσο, που πρώτευσε στο μήκος με άλμα στα 8.42.

Ακολούθησε η τυπική διαδικασία του ύψους, το μεγάλο φαβορί, ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ, δικαίωσε τον τίτλο του και δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει στα 2.37. Στο τριπλούν ο Γιοέλβις Κεσάδα χάρισε στην Κούβα το τέταρτο χρυσό μετάλλιο, αφού πρώτευσε με 17.85, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον παγκόσμιο πρωταθλητή και κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Βρετανό Τζόναθαν Εντουαρντ, ενώ η τρίτη θέση του επίσης Κουβανού Αλισες Ουρούτια επιβεβαιώνει πλήρως την κυριαρχία σε αυτό το αγώνισμα.

Στα αξιοσημείωτα και η δεύτερη θέση του Νορμπέρτο Τέλεζ, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 800μ πίσω από το παγκόσμιο πρωταθλητή Νουρεντίν Μορσελί.

Το φαινόμενο Μπούμπκα

Εκτός όμως από τους Κουβανούς, σε αυτό το πρωτάθλημα έλαμψε για... έκτη φορά και το "άστρο" του Σεργκέι Μπούμπκα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, αν και δε βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αν και ξεκίνησε άσχημα τον τελικό (με τη δεύτερη τα 5.70), στη συνέχεια βρήκε τον εαυτό του και κατάφερε να πάρει τον έκτο του παγκόσμιο τίτλο. Πέρασε με χαρακτηριστική άνεση τα 6.01, ενώ προσπάθησε και για παγκόσμιο ρεκόρ στα 6.14, αλλά τελικά δεν το επιχείρησε. Ποιος όμως μπορεί να αμφισβητήσει ότι μπορεί να το κάνει έστω και στα 34 χρόνια του;

Κατά τα άλλα οι Αμερικανοί ξαναγύρισαν στην κυριαρχία τους στα σπριντ, με κορυφαία στιγμή τη νίκη του Μορίς Γκριν στα 100μ, που άφησε πίσω του τα μεγάλα φαβορί Μπέιλι (Καναδάς), Μπόλτον (Τρινιντάντ), Φρέντρικς (Τζαμάικα).

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα 400μ, όπου ο Μάικλ Τζόνσον όταν σοβαρεύτηκε στο τελικό, πήρε άνετα το χρυσό μετάλλιο.

Απέτυχε η Οτεϊ

Το ενδιαφέρον όμως κέντρισε και η Τζαμαϊκανή Μέρλιν Οτεϊ, όμως όχι για κάποια επιτυχία της, αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Την πλήρη αποτυχία της να επιβεβαιώσει (έστω και ελάχιστα) τον τίτλο του φαβορί στα αγωνίσματα που συμμετείχε. Το μόνο που αποκόμισε η όμορφη αθλήτρια ήταν ένα χάλκινο στα 200.

Αντίθετα στα 100μ έμεινε 7η, αλλά στα 200μ ενώ φαινόταν να παίρνει το αίμα της πίσω, τελικά είδε στα τελευταία μέτρα την πλάτη της Ουκρανής Πιντούσεβιτς και της Σουζανκίνα Γιαγιανίσκε από τη Σρι Λάνκα.

Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα των 4Χ100 των ΗΠΑ, που ενώ παρουσιαζόταν φαβορί για το χρυσό, τους έπεσε η σκυτάλη στον ημιτελικό.

Απρόοπτα με... μεγάλη σημασία

Το πλάνο της αθλήτριας από την Ερυθραία Αμπτμεμαριάμ, που έτρεχε φορώντας μια φανέλα πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από ό,τι κανονικά, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα στήθη της έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ποικιλία σχολίων. Αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι η φανέλα ήταν δανεική και την πήρε η αθλήτρια προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες αφού δεν είχε την οικονομική βοήθεια για να αγοράσει στολή. Βλέπεται τα εκατομμύρια της ΙΑΑΦ ήταν μόνο για αυτούς που θα σημείωναν παγκόσμιο ρεκόρ ή θα έπαιρναν το χρυσό...

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ