Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέο φέσι 1 δισ. στους Πειραιώτες

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με την ίδια ευκολία που υπέγραψε τη σύναψη δανείου 30 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε τώρα την αποδέσμευση από αυτό το δάνειο, αφήνοντας όμως το δήμο χρεωμένο με ένα δισ. επιπλέον

Ενα δισεκατομμύριο δραχμές θα κληθούν να πληρώσουν οι Πειραιώτες επιπλέον των ήδη υπέρογκων δημοτικών τελών που πληρώνουν, γιατί έτσι αποφάσισε η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, εξασκούμενη σ' αυτό που τα στελέχη της ονομάζουν "επιχειρηματικό ρίσκο".

Συγκεκριμένα: Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έφεραν εκτός ημερησίας διάταξης, αιφνιδιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, πρόταση για απαλλαγή (!) του δήμου από το πολυσυζητημένο δάνειο των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.Πρόκειται για το δάνειο που εγκρίθηκε σχεδόν στα κρυφά "με συνοπτικές διαδικασίες" και χορηγήθηκε υπό τους πανηγυρισμούς της πλειοψηφίας από ξένη τράπεζα στο δήμο πριν ενάμιση χρόνο για δημιουργία γκαράζ στο οικόπεδο της Υπεραγοράς με τις ψήφους και τότε των ίδιων, λίγο πολύ, συμβούλων,που σήμερα ζητούν να απαλλαγούν από αυτό!

Η πρόταση που έγινε τελικά απόφαση έχει σαν αποτέλεσμα, για μια ακόμα φορά, ο ήδη χρεοκοπημένος οικονομικά δήμος - εξαιτίας της διαρκούς πρακτικής της διοίκησής του να πολιτεύεται ανεπιτυχώς ως "φέρελπις επιχειρηματίας" - να φορτώνει με νέα οικονομικά βάρη τους δημότες του.Οι Πειραιώτες θα κληθούν να πληρώσουν για την αποδέσμευση, τους συσσωρευμένους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τόκους, τα έξοδα και τις υλικές ζημιές, ένα ποσό που υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

Η πρόκληση για τους Πειραιώτες ξεπερνά κάθε όριο και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο δήμαρχος της πόλης Στ. Λογοθέτης,που ως πρόσφατα θριαμβολογούσε για τη σύναψη του εν λόγω δανείου, φρόντισε να απουσιάζει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Οι σύμβουλοί του δήλωναν πως βρίσκεται κάπου στην Αμερική σε ένα αγνώστου περιεχομένου ταξίδι!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Παναγιώτης Σαλπέας,και Κώστας Τζατζάνης υπενθύμισαν τις "προφητικές" τους καταγγελίες και τις αντιδράσεις τους στη σύναψη του δανείου, επισημαίνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι είναι "καταστροφική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η πολιτική των δανείων, των ιδιωτικοποιήσεων.Οσο είναι καταστροφική για το περιβάλλον και ειδικά για το κέντρο του Πειραιά η πολιτική των γκαράζ, που θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την ήδη σημαντική συσσώρευση αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης με προφανή αποτελέσματα".

"Στην ίδια αποτυχημένη, αλλά και ολέθρια πολιτική, τόνισε ο Π. Σαλπέας, εντάσσεται και η αναζήτηση πόρων από επιχειρήσεις, που όχι μόνο δεν παράγουν κοινωνικό έργο, αλλά γίνονται βορά των αδηφάγων επιχειρηματιών και εργολάβων.Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Πύργου και της ναυτιλιακής επιχείρησης και η "πολιτική" που ακολούθησε σε αυτές η διοίκηση Λογοθέτη".

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πήραν μεν πίσω το δάνειο, αλλά όχι και την πολιτική που το επέβαλε, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για άλλους στο μέλλον δανειακούς ή επιχειρηματικούς τυχοδιωκτισμούς,ενώ παράλληλα αποφάσισαν να προχωρήσουν - δίνοντάς το αντιπαροχή - την τσιμεντοποίηση του προοριζόμενου για την ανέγερση του γκαράζ, οικοπέδου της Υπεραγοράς, το οποίο είχε σωθεί πριν δεκαπέντε χρόνια μετά από λαϊκές κινητοποιήσεις και είχε χαρακτηριστεί χώρος πράσινου.

Στην άρνηση της πλειοψηφίας να ενημερώσει αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο για τις διαδικασίες αποδέσμευσης από το δάνειο, αφού κανείς δεν εισηγήθηκε το κόστος της, ο Π. Σαλπέας απάντησε "καλώντας την κυβέρνηση που ενθάρρυνε και επέτρεψε τη σύναψή του να αναλάβει και το βάρος της αποδέσμευσης από αυτό".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ