Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το λόγο έχει και η Δικαιοσύνη

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε με μηνυτήρια αναφορά ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, για να ερευνηθούν δόλιες ενέργειες που σχετίζονται με την επιχορήγηση του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του εφοπλιστή Περατικού, από το ελληνικό δημόσιο

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε χτες το πρωί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο της ΓΣΕΕ Θ. Δεληγιαννάκη,ζητώντας να ερευνηθούν τυχόν δόλιες ενέργειες που σχετίζονται με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιχορήγηση με πολλά δισ. δραχμές των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του εφοπλιστή Περατικού.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" της 2.2.1995, που δε διαψεύστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, ο βιομήχανος κ. Περατικός, ιδιοκτήτης (κύριος μέτοχος) από το 1992 των "Ναυπηγείων Ελευσίνος" εξασφαλίζει επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων δραχμών από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνικές τράπεζες. Ο χορός των δισεκατομμυρίων, όπως από το εν λόγω δημοσίευμα προκύπτει, παίρνει χαρακτήρα διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε περίοδο μάλιστα μακράς λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:

1) Η αγορά του Ναυπηγείου Ελευσίνας το 1992 έγινε με αντίτιμο 12 δισ. δραχμές ενώ η αξία του ήταν 25 δισ. (τιμές 1992).

2) Πριν από τη μεταβίβαση τα χρέη της επιχείρησης κυρίως προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς διαγράφτηκαν σε ποσοστό 98%.

3) Ο αγοραστής δεν κατέβαλε μέχρι σήμερα καμία δόση.

4) Μείωσε τους απασχολούμενους στην επιχείρηση από 2.200 άτομα σε 1.670 παραβιάζοντας σχετικούς όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας.

5) Ενώ η επιχείρηση από το 1992 έως σήμερα έχει επιβαρυνθεί με χρέη ύψους 10,9 δισ. δραχμών η (κρατική) Εμπορική Τράπεζα του χορηγεί συνεχώς δάνεια τα οποία, ενόψει της πρακτικής που έχει ακολουθηθεί σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, δε φαίνεται ότι θα αποδοθούν.

6) Τελευταία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τού ενέκρινε επιχορήγηση 5,8 δισ. δραχμών, την ίδια περίοδο που αρνείται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση την επιχορήγηση των δημόσιων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

"Από την παράθεση των πιο πάνω περιστατικών - συνεχίζεται - προκύπτει ότι έγινε μια μετατόπιση περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα (δημόσιο, κρατικές τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί) σε μια ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων η οποία εξακολουθεί να επιβαρύνει το δημόσιο τομέα - και σε τελική ανάλυση τους Ελληνες πολίτες που υπερφορολογούνται - με υπέρογκα ποσά.Οπως μάλιστα έχει γραφτεί στον Τύπο, η ίδια ομάδα συμφερόντων επιχειρεί να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα και με τα "Ελληνικά Ναυπηγεία" (Σκαραμαγκά).

Πέρα από τα πολιτικά ζητήματα και ευθύνες που αποτελούν αντικείμενο άλλων διαδικασιών, ανακύπτει το ερώτημα αν η τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στην οικονομία της χώρας είναι μόνον αποτέλεσμα πολιτικών χειρισμών ή μήπως έχουν διαπραχθεί σοβαρά αδικήματα με δόλιες και παράνομες ενέργειες.Την έρευνα αυτή που επιβάλλεται ενόψει και της ασφυκτικής ατμόσφαιρας σήψης και ηθικής παρακμής, μόνον η Δικαιοσύνη μπορεί να ενεργήσει κάνοντας χρήση των ανακριτικών δυνατοτήτων που της παρέχει ο νόμος.

Θεωρώ ότι έχω καθήκον ως συνδικαλιστής και ως πολίτης να θέσω τα πιο πάνω στοιχεία υπόψη σας, ώστε να ενεργήσετε ό,τι επιβάλλεται". Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ έχει προτείνει σαν μάρτυρες συνδικαλιστικά στελέχη ομοσπονδιών, σωματείων και ασφαλιστικών οργανισμών.

Ο Γ. Μαυρίκος σε δήλωσή του στο "Ρ" σημείωσε: "Ζητάμε την παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού προκλητικά διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα, που προέρχεται από την αιματηρή φορολόγηση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ενώ ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός της περιβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε βάρος των δημόσιων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ