Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ποια σφραγίδα;

Θέατρο του παραλόγου θυμίζουν η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία με τις αλληλοκατηγορίες για ενασχόληση με τα επουσιώδη θέματα εις βάρος των ουσιωδών και των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας και του λαού. Ακριβώς την επόμενη στιγμή οι μεν και οι δε επιδίδονται με ζήλο σε ό,τι καταδικάζουν και καταγγέλλουν. Μέρος αυτού του σκηνικού είναι και οι συζητήσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Συζητήσεις που ανατροφοδοτούνται και ενισχύονται από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.

Οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι που σημειώνονται κατά τη συζήτηση θεμάτων όπως το "πόθεν έσχες", η βίλα του πρωθυπουργού, η "ηθική της πολιτικής" δεν μπορούν να κρύψουν τη μείζονα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας και Πολιτικής Ανοιξης, στο σύνολο των μεγάλων πολιτικών επιλογών, αυτών δηλαδή που δημιουργούν και συντηρούν όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες της χώρας, ζουν την καθημερινή τους πραγματικότητα, την πραγματικότητα της λιτότητας, της ανεργίας, της έλλειψης στέγης, της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής, της εξοργιστικής ανισότητας. Γι' αυτούς, λοιπόν, οι πολιτικές εξελίξεις κρίνονται, πρέπει να κρίνονται, με βάση τις συνέπειες που γεννούν και οι συνέπειες είναι βαριές, όσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική την οποία εφαρμόζουν και υποστηρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ.

Αυτά όσον αφορά το περιεχόμενο των εξελίξεων. Οσον αφορά τη μορφή που θα πάρουν οι εξελίξεις, αν δηλαδή θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές, επιδιώκεται και εδώ να μετατοπιστεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να αναγνωριστεί κατ' αρχήν ότι μέσα στα τόσα ενδεχόμενα είναι και αυτό των πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που τα κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν την ίδια πολιτική δεν μπορέσουν να τα βρουν στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ομως και πάλι τα κόμματα αυτά επιχειρούν να μεταφέρουν στο λαό το δίλημμα: ναι ή όχι πρόωρες εκλογές; Χωρίς, βέβαια, να έχουν καμιά διάθεση να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα: Με ποιους όρους εκλογές και με ποιο ζητούμενο;

Το ΚΚΕ επιμένει να φέρνει στην επικαιρότητα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που έθεσε στη χτεσινή της συνέντευξη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να πάρει μέρος σε μια διαδικασία που θα επιτρέψει να θεωρηθεί ότι συναινεί ή ανέχεται μια πολιτική, που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και του λαού, που θα επιτρέψει την άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ομως αυτό δεν αρκεί. Για να έρθουν τα πραγματικά προβλήματα στην επιφάνεια, για να υποχρεωθούν οι πολιτικές δυνάμεις, που υπεκφεύγουν, να πάρουν θέση, χρειάζεται η δραστηριοποίηση των ίδιων των πολιτών, η κινητοποίηση των εργαζομένων, που πρέπει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ