Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποπροσανατολισμός μέσω της προεδρολογίας

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίες περιστράφηκαν περισσότερο σε θέματα τρέχουσας εσωτερικής επικαιρότητας, δηλαδή της προεδρολογίας και της εκλογολογίας, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον αρκετών ΜΜΕ. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

- Κυρία Παπαρήγα, αυτά που μας είπατε στην εισήγησή σας για τα Βαλκάνια, αποτελούν θέσεις του ΚΚΕ, τις οποίες τις γνωρίζουμε. Ομως υπάρχει το εξής πρόβλημα, ότι για να συζητηθούν και να τεθούν εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, της πολιτικής κατάστασης εδώ. Κι εμείς αυτή τη στιγμή διανύουμε μια βδομάδα με προεδρολογία. Θα θέλαμε εάν μπορούσατε, να μας δίνατε ένα στίγμα της θέσης του ΚΚΕ.

- Θίγοντας το θέμα της προεδρολογίας, μου δίνετε το δικαίωμα να επισημάνω για άλλη μια φορά, ότι δε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή να υποκαθίσταται η συζήτηση για ουσιαστικά ζητήματα, με την προεδρολογία.Να πω ένα παράδειγμα. Αυτές τις μέρες γράφεται - είναι πληροφορίες δημοσιογραφικές και δεν έχουμε λόγο να τις αρνηθούμε - ότι υπάρχει κίνδυνος το Κυπριακό ως πρόβλημα διεθνές, με αφορμή τη συζήτηση για την ένταξη, να πάει να "λυθεί" στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Διχοτόμηση. Να φύγει, δηλαδή, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που εν πάση περιπτώσει έχει ένα πλαίσιο αποφάσεων διαμορφωμένων από χρόνια, που αντιμετωπίζουν έστω, ως αποφάσεις, σωστά το ζήτημα και διασφαλίζουν την εθνική οντότητα, την κρατική οντότητα αυτού του νησιού.

Δεν μπορεί τέτοια μεγάλα προβλήματα, να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα με βάση την προεδρολογία. Με την ευκαιρία αυτή, η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή, δημοσιευμένη επίσημα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής από τον περασμένο Δεκέμβρη. Εδώ και δύο χρόνια η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει συνδεθεί και έχει εμπλακεί με το συνολικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

"Βγάλτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να προχωρήσει η συναίνεση. Βγάλτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Βγάλτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μη γίνουν εκλογές και να μην αμφισβητηθούν αντιλαϊκές πολιτικές".

Η θέση του ΚΚΕ με βάση αυτή την πολιτικοποίηση του ζητήματος, είναι ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος, σε διαδικασίες που θα επιτρέψουν να θεωρηθεί ότι το ΚΚΕ συναινεί ή ανέχεται μια πολιτική που στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και της εθνικής της επίσης ανεξαρτησίας παίρνοντας υπόψη την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Δε δέχεται, επίσης, το ΚΚΕ να θεωρηθεί με τη στάση του, ότι επιτρέπει την άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας γι' αυτό το ζήτημα. Επόμενα, δε μετέχουμε σ' αυτού του τύπου τις διαδικασίες.Πολύ περισσότερο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνδεδεμένος με όλες αυτές τις πολιτικές διαδικασίες και το πλαίσιο αρμοδιοτήτων, δεν πρόκειται να αναπέμψει νόμους της Βουλής, οι οποίοι συγκρούονται με συμφέροντα των εργαζομένων ή και με τα συμφέροντα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Το κύριο έχει αντιμετωπιστεί

- Ωστόσο, το θέμα είναι υπαρκτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγώ σας ρωτώ, τι προτίθεται να κάνει το κόμμα σας; Εχετε μιλήσει για τα μαγειρεία της συναίνεσης. Είναι ξεκάθαρο τι δεν προτίθεται να κάνει. Τι προτίθεται όμως να κάνει; Θα προτείνετε εσείς δικό σας υποψήφιο; Δε θα προτείνετε καθόλου; Μπορείτε να μας μιλήσετε συγκεκριμένα;

-Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα ζήτημα κατά τη γνώμη μας, χειρισμού της όλης υπόθεσης. Το ζήτημα αυτό το συγκεκριμένο, στα πλαίσια της πολιτικής μας απόφασης που έχουμε πάρει στην Κεντρική Επιτροπή κι έχει συζητηθεί σε όλο το Κόμμα, αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι το κύριο και καθοριστικό.

Με ρώτησες, αν θα προτείνει το ΚΚΕ κάποιον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ούτως ώστε να ψηφίσει μέσα στη Βουλή κάποιον Πρόεδρο της δικής του επιλογής. Λέω ότι το κύριο για εμάς είναι η πολιτική απόφαση που έχουμε πάρει, έχει συζητηθεί σε όλο το Κόμμα αυτή η απόφαση, το συγκεκριμένο ζήτημα καθαρά του χειρισμού, θα συζητηθεί από την Κεντρική Επιτροπή εκείνη την περίοδο, όταν θα μπούμε πρακτικά σ' αυτές τις διαδικασίες. Το κύριο πολιτικό ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί.

Η καλύτερη ετοιμότητα

- Ο μηχανισμός του κόμματος είναι έτοιμος για εκλογές;

-Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι είναι απαράδεκτος ο εκβιασμός που επιχειρείται και η κινδυνολογία γύρω από τις εκλογές. Εάν τα πράγματα οδηγήσουν στις εκλογές, το ΚΚΕ είναι έτοιμο.Με ποια έννοια. Κάθε μέρα και όλο το διάστημα καταπιάνεται με τα λαϊκά προβλήματα, είναι μέσα στον λαό και με βάση τις δυνάμεις που έχει, προσπαθεί να υπερασπιστεί αυτά τα λαϊκά αιτήματα. Αυτό για εμάς είναι η καλύτερη ετοιμότητα γύρω από τις εκλογές.Οι τεχνικές πλευρές λύνονται μέσα σε μια βδομάδα. Δεν είναι εκεί πέρα το θέμα.

Να στραφεί, επιτέλους, η προσοχή στα προβλήματα

- Τάσσεστε υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών, επικαλούμενη τους γνωστούς λόγους που επικαλέστηκαν και πολλά άλλα κόμματα;

-Κοιτάξτε να δείτε, πώς μπορώ να πω είμαι υπέρ ή κατά; Εάν μπορούν να επισπευστούν οι διαδικασίες, δηλαδή εάν υπάρχει συμφωνία, αυτό το ξέρει η κυβέρνηση. Τι να σας πω δηλαδή; Αν π. χ. η κυβέρνηση, η οποία έχει και την πρωτοβουλία της κίνησης, έχει υπόψη της, έχει συμφωνήσει με κάποιο κόμμα και είναι σίγουρη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλό είναι να επισπευστεί, για να μπορέσει ο κόσμος να συγκεντρώσει την προσοχή του στα πιο σημαντικά προβλήματα που τον απασχολούν.

Εάν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, γιατί θεωρεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, πάλι δεν μπορείς να την κατηγορήσεις, αυτό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων που γίνονται ανάμεσα στα κόμματα.

Να θυμόμαστε την ιστορία

- Από τις θέσεις που αναπτύσσετε εδώ, θυμίζουν ορισμένα στοιχεία, μία πρόσφατη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ως γνωστό ο Πρόεδρος του "Συνασπισμού" με συναντήσεις που έχει αρχίσει με την πολιτική ηγεσία.

Για παράδειγμα, θυμίζει η θέση σας που λέτε για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, (άρση εμπάργκο, απευθείας συνομιλίες), θέσεις αντίστοιχες που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό και ο "Συνασπισμός" και μάλιστα έχει εκδηλώσει και την πρόθεση να συζητήσει αυτά τα θέματα, μιλώντας για αποπροσανατολισμό σε ό,τι αφορά τα άλλα όπως λέτε κι εσείς.

Με δεδομένη την εκδήλωση πρόθεσης για συνάντηση και με το ΚΚΕ - απ' ό,τι γνωρίζω δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα τέτοια πρωτοβουλία - ποια θα είναι η στάση σας; Θα ανταποκριθείτε σ' αυτό το αίτημα; Θα έχετε να αντιπροτείνετε κάτι άλλο; Γιατί, βλέπουμε ότι συμπίπτουν οι δύο κομματικές δυνάμεις στη διάθεση να συζητηθούν αυτά τα προβλήματα.

-Κατ' αρχήν, να σου πω την αλήθεια, όταν γίνεται λόγος περί πρωτοβουλιών για τα θέματα των Βαλκανίων και της Ελλάδας, δε χρησιμοποιώ τον όρο πρωτοβουλία και να σου πω γιατί. Είναι πάγια η πολιτική του Κόμματος, καθημερινή σε αυτά τα προβλήματα. Είναι θέμα επιλογής.Ενα αυτό.

Δεύτερον. Ισως δεν είναι τώρα της ώρας να πει κανείς ποιος πρώτος, ποιος δεύτερος είδε ορισμένα πράγματα, αλλά το τελευταίο διάστημα με πνίγει καμιά φορά έτσι και το δίκιο, όταν ακούω ότι για πρώτη φορά ακούγονται θέσεις στην πολιτική ζωή του τόπου, ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο ή εν πάση περιπτώσει το όνομα δεν είναι το Α και το Ω.

Καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία.Για ποιον λόγο. Οχι για να δαφνοστεφανώσουμε κανένα κόμμα, αλλά γιατί όταν έγκαιρα λέγονται ορισμένα πράγματα, πρέπει να παίρνονται υπόψη, διότι εκ των υστέρων η "διόρθωση" είναι δύσκολη. Το λέω μόνο απ' αυτή την πλευρά, για κανέναν άλλο λόγο. Χαίρομαι όταν κι άλλοι υιοθετούν θέσεις που έτυχε να τις πούμε εμείς.

Τι κάνει η κυβέρνηση;

Τώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα, κοιτάξτε να δείτε, τα πράγματα είναι γνωστά, πώς είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις. Σ' αυτό που εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας, είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Διότι όσο και να συναντιόμαστε, εμείς με τον υπουργό Εξωτερικών, εμείς με τα άλλα κόμματα, και να κάνουμε συνεντεύξεις Τύπου, τα πράγματα από μόνα τους δε διορθώνονται.

Η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει αυτή τη στιγμή; Ενώ έχει συλλάβει το ζήτημα, ότι δηλαδή πρέπει να πάει στο μικρό πακέτο με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - περίπου ήταν κι αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού στο Αμμάν - τώρα τελευταία, θέλετε γιατί είναι η προεδρολογία, θέλετε γιατί έχουμε πιθανές εκλογές, αλλάζει τη στάση της και εμφανίζεται σκληρή δήθεν απέναντι στη γειτονική χώρα.

Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Ενώ είχε κάνει μία στροφή, τώρα τι είναι; Ολα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πού θα πάμε με τέτοια σοβαρά ζητήματα; Κράινα, Κοσσυφοπέδιο παραμένουν, στη Βοσνία όλα τα πράγματα είναι ακόμα ανοιχτά. Πού πάει η ελληνική κυβέρνηση; Τι να τις κάνω εγώ τώρα, τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις και τις επαφές και τα σεμινάρια; Πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση και να μπει μπροστά απ' τις ευθύνες της.

Το κύριο είναι η πολιτική θέση

- Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Θα ήθελα να μου πείτε Κ. Παπαρήγα, αν από πλευράς κυβέρνησης, σας έγινε κάποια κρούση για κάποια συνάντηση, ούτως ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα σύμπλευσης σε κάποιο πρόσωπο.

- Οχι.

- Να συμπληρώσω μια στιγμή. Σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, για να καθορίσει την πρακτική, που θα ακολουθήσει το κόμμα. Αν σας γίνει επίσημη πρόταση, εσείς τι θα κάνετε;

-Είτε γίνει, είτε δε γίνει συνάντηση η θέση η δικιά μας είναι καθορισμένη,καταλάβατε; Εχουμε τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Δεν είναι δηλαδή η συνάντηση εκείνη που θα επηρεάσει κατά τη γνώμη μας τις εξελίξεις. Εάν μας ζητηθεί συνάντηση, θα απαντήσουμε συγκεκριμένα σ' αυτό το ζήτημα.

Δηλαδή θέλω να πω το εξής. Ακουσα το "δεν πίνω ούτε καφέ", "δεν κάνω συνάντηση" ή "θα κάνω συνάντηση". Αυτά είναι τριτεύοντα ζητήματα. Είναι θέματα διαδικαστικά. Το κύριο είναι ότι εμείς έχουμε πάρει θέση πολιτική σ' αυτό το ζήτημα. Δεν εξαρτάται απ' τη συνάντηση, δηλαδή.

Το ΚΚΕ μετέχει σ' όλα τα επίπεδα πάλης

- Οτι δε μετέχετε στις διαδικασίες αυτού του είδους, αν την έχουμε αποτυπώσει καλά....

-Με την ευκαιρία, δεν ξέρω αν θέλεις να πεις αυτό. Διάβασα, κάποιος δημοσιογράφος έγραψε το εξής: "Το ΚΚΕ συμπεριφέρεται σαν εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μη μετέχοντας στις διαδικασίες". Επειδή συνηθίζουμε να μελετάμε σοβαρά όλες τις απόψεις, δεν υποτιμούμε κανέναν. Εάν έχει κάποιος μια τέτοια αντίληψη, εγώ θα ήθελα να του εξηγήσω επ' αυτού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μετέχει σε όλα τα πεδία και τα επίπεδα πάλης. Πουθενά δεν είναι αμέτοχο.Η μορφή όμως της συμμετοχής, και ο τρόπος που θα συμμετέχει, εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από τους συσχετισμούς δύναμης, από τις πολιτικές του θέσεις, από το τι βοηθάει τούτο τον τόπο. Εμείς όλο αυτό το διάστημα μετέχουμε στο πρόβλημα με τις πολιτικές θέσεις που έχουμε πάρει. Είναι κι αυτό συμμετοχή. Δεν μπορούμε όμως, στο όνομα της συμμετοχής, διά ψήφου να πριμοδοτήσουμε πολιτικές και στόχους που δε συμφέρουν το λαό και τον τόπο.

Κι ένα άλλο ζήτημα, πρέπει, επιτέλους, ο ελληνικός λαός να καταλάβει - και νομίζω ότι το έχει συνειδητοποιήσει - ότι δεν μπορεί να κάθεται ουδέτερος και να βλέπει ποιος συναντάται με ποιον και ποιος συμφωνεί με ποιον στις κορυφές. Η δική του, καθημερινή παρέμβαση είναι εκείνη, που όταν έρθει η ώρα της ψήφου, θα αποδειχτεί καθοριστική για τις εξελίξεις. Δε θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα με τον α ή τον β Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε απ' την ημερομηνία των εκλογών.

Ο λαός να αξιοποιήσει τις εκλογές

- Ηθελα να ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση στα προβλήματα. Δηλαδή, εάν η Κυβέρνηση δεν τα βρει με κάποιο κόμμα και πάμε σ' εκλογές, ποια είναι η θέση σας;

-Η θέση μας είναι πάγια. Οτι με τη σημερινή κατάσταση και τον ορίζοντα που έχουμε μπροστά μας, οπωσδήποτε οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τη σημερινή κατάσταση. Μπορούν, όμως, να αξιοποιηθούν απ' το λαό, όταν γίνουν, για να εκφράσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας προς την πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα και να δείξει μέσω της ψήφου του ποια πολιτική έχει ανάγκη ο τόπος.

Πολιτική π. χ. αντίστασης σ' αυτή την ασυδοσία και την αδηφαγία των πολυεθνικών. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις, που πια γενικεύονται σ' όλους τους τομείς και δεν αφορούν δυο - τρεις μόνο επιχειρήσεις. Είναι μια ευκαιρία λαϊκής παρέμβασης.Οταν η λαϊκή παρέμβαση είναι δυναμική, μερικότερα αποτελέσματα μπορεί να έχει ή αν θέλετε δημιουργούνται προϋποθέσεις στην πορεία αυτή η παρέμβαση να έχει περισσότερα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

Δε θα λύσουν, δεν είναι μαγικό κλειδί οι εκλογές, αλλά δεν είναι και καταστροφή, εάν αξιοποιηθούν σωστά από το λαό.Ευχαριστώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ