Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "δράμα" της συναίνεσης

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, που θεωρητικά ενισχύθηκε μετά την "αμφιταλάντευση" του Αντ. Σαμαρά, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και μικροπανικό στα επιτελεία των κομμάτων του δικομματισμού.

Οσο και αν προσπαθούν να δείξουν το αντίθετο, στην πραγματικότητα τρέμουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας, την οποία περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν μπορούν να προβλέψουν.

Ταυτόχρονα το δράμα για τους εταίρους του δικομματισμού είναι ότι η προεδρική εκλογή κινδυνεύει "να τινάξει στον αέρα" το κλίμα πολιτικής συναίνεσης, που με τόσο κόπο έχουν δημιουργήσει.

Αντί η ανάδειξη προέδρου να αποτελέσει το επισφράγισμα της συναινετικής αυτής πορείας, τείνει να εξελιχθεί σε "δυναμίτη" της. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στη φαγωμάρα των κομμάτων - διαχειριστών της εξουσίας, τα οποία δε θέλουν να προχωρήσουν σε μια "ομολογία ήττας", ενόψει των πρόωρων εκλογών. Ασφαλώς η στρατηγική της συναίνεσης δε θα σταματήσει με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Απλά θα επιμηκυνθεί ο χρόνος για την εμπέδωσή της.

Αλλά ο χρόνος είναι πολύτιμος για τα "μεγάλα αφεντικά", που θέλουν γρήγορο και απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων και υποβάθμιση του ρόλου των κομμάτων και του πολιτικού παιχνιδιού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ