Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μεγάλα Εργα"

Σημειώναμε προχθές, από αυτή εδώ τη στήλη, ότι ο διεφθαρμένος δικομματισμός με την πολιτική του και με την άκριτη πρόσδεσή του στη λογική του Μάαστριχτ, όχι μόνο ξηλώνει τις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας, αλλά και καταστρέφει κάθε δυνατότητα και προοπτική και για καπιταλιστική - έστω - ανάπτυξη.

Σημειώναμε, ακόμη, ότι ο δικομματισμός, στο όνομα της "καπιταλιστικής ολοκλήρωσης", δεν οδηγεί τη χώρα στον καπιταλισμό, αλλά στην αποικιοποίηση!Μέσα σε ελάχιστες ώρες, η στήλη επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά από την ίδια την κυβέρνηση...

Ο - και δημοσιογράφος - αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ρωμαίος ομολόγησε δημόσια το ...πανθομολογούμενο. Μιλώντας από του βήματος του Γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, παραδέχτηκε (και κατήγγειλε;) ότι, ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκές πολυεθνικές πιέζουν την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, για τα λεγόμενα Μεγάλα Εργα, προκειμένου να μοιραστεί διαφορετικά η "πίτα". Οτι στις πιέσεις αυτές μετέχουν και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες για αναλήψεις έργων, με το πρόσχημα ότι θέλουν να στηρίξου τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο. Και ότι, η κατασκευή των Μεγάλων Εργων έχει καταστεί, πια, προβληματική.

Εδέησε, δηλαδή, να περάσουν δεκαεφτά ολόκληροι μήνες διελκυστίνδας, να ασκηθούν εκατοντάδες φορές πιέσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, σε επίπεδο υφυπουργών, υπουργών, κομμάτων και πρωθυπουργού, για να αναγνωρίσει η κυβέρνηση ότι είναι ανίκανη να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να προχωρήσει στα Μεγάλα Εργα!...

Παρά ταύτα, οι, έστω και όψιμες, δημόσιες αυτές ομολογίες τονίζουν ότι ο κ. Ρωμαίος (δηλαδή η κυβέρνηση) παραδέχτηκε όλα όσα το ΚΚΕ εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει. Παραδέχθηκε, κοντολογίς:

1. Οτι Μάαστριχτ σημαίνει τη νομιμοποίηση της καταλήστευσης των ανίσχυρων από τους ισχυρούς και των φτωχών από τους πλουσίους.

2. Οτι Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ σημαίνει δέλεαρ και εφεύρημα του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου για να αποδεχθούν ευκολότερα οι φτωχές χώρες την κυριαρχία ή επικυριαρχία των πλουσίων.

3. Οτι, τα Μεγάλα Εργα θα γίνουν - αν γίνουν, τελικά, - με γνώμονα τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας και όχι με γνώμονα τις ελληνικές ανάγκες για έργα υποδομής και ανάπτυξης.

4. Οτι, το Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ, ακόμη κι αν επρόκειτο να εκταμιευθεί ολόκληρο, με την κατασκευή και των Μεγάλων Εργων, δεν αναμένεται να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, αφού τις πιστώσεις του θα εισπράξουν ξένες - και όχι ελληνικές - εταιρίες. Και,

5. Οτι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες, με την υστερόβουλη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, μπήκαν στο Χρηματιστήριο, κινδυνεύουν, καθώς- και να γίνουν τα Εργα - το φιλέτο θα πάει στις πολυεθνικές...

Φυσικά, οι δημόσιες ομολογίες του κ. Ρωμαίου σήμερα, κάποιου άλλου υπουργού αύριο ή του ίδιου του πρωθυπουργού μεθαύριο, δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις τρομακτικές ευθύνες της.

Και οι τρομακτικές ευθύνες της είναι δύο ειδών:

Είναι η... "ικανότητά" της να εισπράττει όλες τις ζημίες από το Μάαστριχτ(ανεργία, εκποίηση του δημόσιου πλούτου, ξήλωμα του κοινωνικού ιστού, δημοσιονομική πειθαρχία, εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα, αποβιομηχάνιση της χώρας, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κλπ. κλπ.). Και, επιπλέον:

Είναι η ανικανότητά της να εισπράξει έστω και τα ελάχιστα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η χώρα από το Μάαστριχτ (απορρόφηση όλων των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, ενεργοποίηση δυναμικών αναπτυξιακών προγραμμάτων προς όφελος του παραγωγικού ιστού και όχι υπέρ των "τρωκτικών", διεκδίκηση νέων προγραμμάτων, απορρόφηση ολόκληρου του Πακέτου Ντελόρ, εξυγίανση του χρηματοδοτικού συστήματος κλπ. κλπ.).

Αν πρόκειται, όμως, η σημερινή κυβέρνηση (και όποια τη διαδεχθεί) με την ανερμάτιστη και διεφθαρμένη πολιτική της να εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Ενωση όλα τα αρνητικά, για τη χώρα μας, στοιχεία και να απολέσει όλα τα θετικά, τότε τίθεται διπλό το ερώτημα:

  • Τι μας χρειάζεται η κυβέρνηση; Και,
  • Τι μας χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Και στα δύο αυτά ερωτήματα, θα απαντήσει σύντομα ο ελληνικός λαός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ