Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζητείται η Αγροτέρα Αρτεμις

Σκανδαλώδης συνεργία των υπουργείων Πολιτισμού - Τουρισμού για οικοδόμηση αρχαιολογικού χώρου

Μερικές φορές εντυπωσιάζει ο "άριστος συντονισμός" των κυβερνητικών αρμοδίων και υπουργείων. Ο άριστος συντονισμός τους αφορά, συνήθως, όταν έχουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα υψηλών παραγόντων και δη κυβερνητικών, ή όταν έχουν να κρύψουν κακώς κείμενα. Σε διαφορετική περίπτωση μεταξύ αρμοδίων και υπουργείων προκύπτει... μπάχαλο. Αριστος συντονισμός,λοιπόν, υπήρξε μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού,στην υπόθεση οικοδόμησης οικοπέδου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρτέμιδας Αγροτέρας. Και ιδού η απόδειξη:

Η Μελίνα Μερκούρη είχε υπογράψει απόφαση απαλλοτρίωσης του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο σώζονται τα λείψανα του αρχαίου ναού. Η απόφαση εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στο μεταξύ υπουργός διορίστηκε ο Θάνος Μικρούτσικος.Η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ ανταποκρινόμενη στο αίτημα του υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού - του οποίου ο γιος είναι ένας από τους ιδιοκτήτες του υπό απαλλοτρίωση οικοδομικού τετραγώνου, στο οποίο κείται ο ναός - έσπευσε να αποσύρει από το Εθνικό Τυπογραφείο, την υπογεγραμμένη από την Μ. Μερκούρη και τον υπουργό Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο απόφαση του ΚΑΣ (13/4/93) για την απαλλοτρίωση και ζήτησε από το ΚΑΣ επανεξέταση του θέματος και... διενέργεια νέων ανασκαφών, για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαία!!!

Το θέμα, λοιπόν, επαναπέμφθηκε για να δώσει το ΚΑΣ νέα γνωμοδότηση και τα αποτελέσματα των ανασκαφών, για τις οποίες έδωσε εντολή τον Αύγουστο του '94.

Ετσι, ενώ είναι τεκμηριωμένη η ύπαρξη του ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, έργο του Καλλικράτη (βλ. ναός της Απτέρου Νίκης), προκύπτει εύλογα το ερώτημα, που θέτει άλλωστε και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο: "τι μεσολάβησε ώστε να αποσυρθεί η απόφαση, δεδομένου ότι ούτε ο ναός άλλαξε θέση, ούτε η πόλη των Αθηνών αποφάσισε να απαρνηθεί την ιστορία και τους μύθους της";


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ