Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ετοιμάζουν λουκέτα σε άλλες 15 επιχειρήσεις

Αχίλλειος πτέρνα για το υπουργείο Οικονομικών η είσπραξη εσόδων από ΦΠΑ

Και νέες επιχειρήσεις, λόγω φοροδιαφυγής, ετοιμάζεται να κλείσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις για το κλείσιμο των νέων καταστημάτων (σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται σε 15), έχουν ήδη ληφθεί από την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε και συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή, η οποία εξετάζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική λίστα. Είναι άγνωστο, όμως, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει να τη δώσει στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα το περίφημο "πόθεν έσχες" της πρωθυπουργικής κατοικίας, και κατ' επέκταση, η πρωθυπουργική ειλικρίνεια.

Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται εύγλωττα, ότι η δημοσιοποίηση των νέων ονομάτων φοροφυγάδων και το κλείσιμο των καταστημάτων, θα συνδυαστεί μοιραίως με το αμφιλεγόμενο πρωθυπουργικό "πόθεν έσχες", και η σύγκριση αυτή θα έχει μόνο αρνητικά - για την κυβέρνηση - στοιχεία.

Το κύριο βάρος του υπουργείου Οικονομικών μετατοπίζεται στον έλεγχο του ΦΠΑ, που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του κρατικού προϋπολογισμού, όχι μόνο του φετινού, αλλά και των προηγούμενων, και αυτό όχι χωρίς λόγο. Η μη απόδοση του φόρου από τις επιχειρήσεις, οι οποίες προηγουμένως τον έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους, έχει πάρει επιδημιακές καταστάσεις. Ειδικά από το 1993, όταν άλλαξε και ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ από εισαγωγικές επιχειρήσεις, για εισαγωγές που πραγματοποιούν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η φοροδιαφυγή είναι τεράστια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι από 1/1/95, έχει σταματήσει και η προείσπραξη του 15% του ΦΠΑ, κάτι που δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βάσιμα φοβάται για κατάρρευση των εσόδων από ΦΠΑ, το θεωρούμενο ως κρίσιμο από άποψη εσόδων, α τρίμηνο του 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ