Απολογιστικά στοιχεία για τους φορολογικούς ελέγχους το 1993 και 1994 έδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, που δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή βρίσκεται σε έξαρση
Η άσφαιρη και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση μεταφέρεται στο έδαφος της οικονομίας. Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διεκδικεί ρόλο καλύτερου και αποτελεσματικότερου διαχειριστή από την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, έδωσε ανεπίσημα χτες συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών ελέγχων των ετών 1993 και 1994 στην περιοχή της Αττικής και των νησιών του Αιγαίου.
Από τα στοιχεία αυτά - τα παραθέτουμε στον πίνακα - προκύπτει μία μεγάλη ποσοτική αύξηση του ρυθμού των ελέγχων κατά το 1994 σε σχέση με το 1993. Ενδεικτικά, το σύνολο των φορολογικών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν το 1994 έφτασε τις 279.418 έναντι 19.869 το 1993, ενώ οι εκδοθείσες εντολές για διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων από την ΥΠΕΔΑ ήταν αντίστοιχα 2.432 και 4.127.Αρα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και με τα άλλα που υπάρχουν στον πίνακα, ο φοροδοτικός μηχανισμός υπήρξε πολύ πιο αποτελεσματικός το 1994 σε αντίθεση με το 1993 (διακυβέρνηση από ΝΔ). Η εικόνα όμως που επιχειρεί να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών είναι εντελώς επίπλαστη, επιφανειακή και κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια της γενικότερης συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θέτει απαγορευτικά εμπόδια και απαγορευτικές ζώνες προστασίας στους φορολογικούς ελέγχους, συνεχίζει την τακτική των προκατόχων της, υπουργών της ΝΔ. Οι οποίοι αναλώνονταν στη δημοσιοποίηση επιλεκτικών στοιχείων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, που αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι, να δώσουν συγκεντρωτικά στοιχεία των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι τελευταίες συνέχιζαν και συνεχίζουν να απολαμβάνουν την ιδιότυπη φορολογική ασυλία που τους προσφέρει απλόχερα η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Βρισκόμαστε δηλαδή στο φαινόμενο οι φορολογικοί έλεγχοι, οι οποίοι αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά, να έδιναν μια στοιχειώδη εικόνα της ασύδοτης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής που πραγματοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο, να λειτουργούν με καθαρά ταξικά κριτήρια. Και είναι μέγα σκάνδαλο, ανάμεσα σε όλα τα άλλα που καταπνίγουν την πολιτική και κοινωνική μας ζωή, το γεγονός ότι η πρώην και η νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δε δημοσιοποιεί τα στοιχεία των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις Ανώνυμες Εταιρίες της χώρας.