Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε πόθεν, ούτε έσχες για τις ανώνυμες εταιρίες

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί μεθόδους υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων, με την επέκταση του "πόθεν έσχες" στα αντικειμενικά κριτήρια και άλλες μορφές, την ίδια ώρα εξαιρεί από αυτό τις αγοραπωλησίες μετοχών ΑΕ και άλλες "επενδύσεις" των μεγάλων επιχειρήσεων

Τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, υιοθετεί με τον τελευταίο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς στον τελευταίο προβλέπεται ότι η αγορά ανωνύμων εταιριών, καθώς και η σύσταση η αύξηση του κεφαλαίου των εταιριών αυτών, απαλλάσσεται από τις διατάξεις του "πόθεν έσχες". Το "πόθεν έσχες" - δηλαδή η δικαιολόγηση της πηγής και της προέλευσης των κεφαλαίων, με τα οποία ιδιώτες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και άλλοι φορολογούμενοι) για την αγορά ακινήτων πάνω 120 τ. μ. ή για άλλα περιουσιακά στοιχεία, που απέκτησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας) - ισχύει κανονικά από την 1η Γενάρη 1995 για όλες τις άλλες εταιρίες που δεν έχουν τη νομική μορφή της ΑΕ.Οσοι επομένως από 1/1/95 αγοράσουν ή συστήσουν ή προβούν σε αύξηση του κεφαλαίου των εταιριών που λειτουργούν σαν ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ, κοινωνίες, κοινοπραξίες, αστικές εταιρίες, ή προβούν σε αγορά εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων, θα πρέπει να δικαιολογήσουν και την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων που διέθεσαν. Μέτρο το οποίο δεν ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τις ΑΕ.

Ασφαλώς πρόκειται για μια εξόφθαλμη ταξική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανάβει το "πράσινο φως" της φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής των μεγάλων εισοδημάτων, από τα οποία δε ζητά διαπιστευτήρια σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των κεφαλαίων τους που με οποιοδήποτε τρόπο τοποθετούνται σε ΑΕ. Εστω και αν τα χρήματα αυτά αποτελούν προϊόν παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια - σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις - βρίσκεται σε άνθηση. Αντίθετα, όσοι θελήσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, στις υπόλοιπες "πληβειακές" εταιρίες, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων τους μέχρι δεκάρας.

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά, σύσταση ή συμμετοχή στα κεφάλαια εταιρίας, οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα κεφάλαια για την αγορά ακινήτων, είχαν προσωρινά ανασταλεί από τις διατάξεις του "πόθεν έσχες" από το καλοκαίρι του 1993 μέχρι τις 31/12/94 με τον νόμο 2166 (υπουργός Οικονομικών Σ. Μάνος). Από 1/1/95 το προσωρινό αυτό καθεστώς αναστέλλεται (επανέρχεται σε ισχύ δηλαδή το "πόθεν έσχες") αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί το καθεστώς φορολογικής ασυδοσίας για τις ΑΕ. Αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ" παραδέχτηκε ότι η εξαίρεση των ΑΕ από το "πόθεν έσχες" αποτελεί φορολογική αδικία για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ενώ αναγνώρισε και τον κίνδυνο να παραδοθούν οι ΑΕ της χώρας σε κεφάλαια άγνωστης προέλευσης. Η εξαίρεση, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε λαθρέμπορο ή τους νονούς των ναρκωτικών, και να ξεπλύνουν"μαύρο" χρήμα, αλλά και το σημαντικότερο. Να βρεθούν επικεφαλής μεγάλων εταιριών, σε μία περίοδο μάλιστα που οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στη χώρα μας (όπως βέβαια και στον υπόλοιπο κόσμο) βρίσκονται σε έξαρση.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ο κάλπικος και ταξικά μονομερής χαρακτήρας των υπουργικών διακηρύξεων περί της φοροδιαφυγής. Σε στιγμές ρητορικής έξαρσης ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, είχε χαρακτηρίσει τη φοροδιαφυγή "εθνικό έγκλημα". Είναι, όμως, ο ίδιος που οπλίζει τα χέρια των φοροφυγάδων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ