Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΒ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Συμφώνησαν ... στη φτώχεια!

Αυξήσεις 4+σν4% (6,1% μέση ετήσια) προβλέπονται για το 1995. Με το ποσό των ...198 δραχμών αυξάνεται το κατώτερο μεροκάματο. Προκλητική, χαρακτηρίζει τη συμφωνία η ΕΣΑΚ

Το παιγνίδι ήταν στημένο.Ξεκάθαρο το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση ΣΕΒ - ΓΣΕΕ,για τον καθορισμό του ύψους των αυξήσεων των κατώτερων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Ο ΣΕΒ και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (που προσυπέγραψε την ισχύουσα 2ετή σύμβαση) συμφώνησαν ότι το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη αυξάνεται κατά... 198 δραχμές, ενώ διανύουμε μια σκληρή χρονιά λιτότητας και ανατιμήσεων σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης! Αυτή η "αύξηση" προκύπτει, από την τελική κατάληξη της χθεσινής συνάντησης, όπου συμφωνήθηκε να δοθούν αυξήσεις 4%+σν4%,με μόνη διαφωνία αυτή της ΕΣΑΚ.

Η φάρσα

Μόνο ως "στημένη φάρσα", μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αυτή τη συνάντηση, όταν αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος δήλωσε πως επειδή "θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους", ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων δέχεται να ερμηνεύσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με βάση έναν προβλεπόμενο πληθωρισμό 8% και να δοθούν αυξήσεις 4%+σν4%! Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ συμπλήρωσε πως "θεωρούμε ότι η πρότασή μας αυτή θα γίνει αποδεκτή".

Η πρόβλεψή του... επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πρωτόπαππας,στις δικές του δηλώσεις ξεκαθάρισε πως στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΓΣΕΕ "όσον με αφορά, θα εισηγηθώ την αποδοχή της τελικής πρότασης". Σημειώνουμε ότι σήμερα στις 10 το πρωί συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, ενώ αύριο στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει και η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης τόνισε πως η σημερινή πολιτική λιτότητας που ακολουθείται δεν έχει μόνα θύματα τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους που πλήττονται επίσης. Το τεράστιο πρόβλημα των "λουκέτων" στα εμπορικά καταστήματα, επισήμανε στην τοποθέτηση του και ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπορικών ΣυλλόγωνΔ. Καψάλης.

Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι η μέση ετήσια αύξηση των αποδοχών, με βάση την παραπάνω συμφωνία, είναι 6,1%,την ίδια ώρα που επισήμως ή ανεπισήμως όλοι συμφωνούν πως ο πληθωρισμός, στο τέλος του 1995, θα κυμανθεί γύρω στο 9,5%.Οσον αφορά τη δυνατότητα διορθωτικής ρύθμισης, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ, οι όποιες απώλειες υπάρξουν, θα συζητηθεί η κάλυψή τους, μέχρι και το 30% την 1/1/1996.

Οσον αφορά δε τις αυξήσεις, το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη (άγαμος χωρίς προϋπηρεσία), αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του 1995 κατά 198 δραχμές, ενώ ο κατώτερος μισθός αυξάνεται κατά 4.409 δραχμές για το ίδιο διάστημα.

Πρόταση πρόκλησης...

Κατά τη διάρκεια των... διαπραγματεύσεων, που κράτησαν δύο περίπου ώρες, η αρχική πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ήταν για αυξήσεις της τάξης του 3,2%+σν3,2%! Μάλιστα υποστήριξαν πως το ποσοστό αυτό εκφράζει το πνεύμα της ακολουθούμενης εισοδηματικής πολιτικής, αφού ισούται με αύξηση...8,05%, υπολογίζοντας με την "κυβερνητική μέθοδο" (ωριμάνσεις κλπ.) που έβγαλε τις φετινές αυξήσεις στο δημόσιο 10%!

Οσον αφορά την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μέσω της τοποθέτησης του προέδρου της Συνομοσπονδίας, ζήτησαν να βρεθεί η "χρυσή τομή" ανάμεσα στον προβλεπόμενο από την κυβέρνηση πληθωρισμό (7%) και στις προβλέψεις της Κομισιόν (9%), καταλήγοντας εμμέσως πλην σαφώς στο 8%. Πάντως κοινή ήταν εξαρχής η πεποίθηση και των δύο πλευρών, στο ότι η Εθνική Σύμβαση "πρέπει να εφαρμοστεί", προκαθορίζοντας έτσι το πεδίο των "διεκδικήσεων".

Αλλωστε, τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων του ΣΕΒ, δέχτηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξε πως "η Εθνική Σύμβαση δεν είναι... φετίχ", σημειώνοντας πως η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση για αυξήσεις που πραγματικά θα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, μπορεί να γίνει μόνο αν σε αυτές συνυπολογιστεί και η ΑΤΑ. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό, το κατώτερο μεροκάματο κυμαίνεται γύρω στις 6.000 δραχμές και ο κατώτερος μισθός στις 135.000 δραχμές. Οσον αφορά την αρχική πρόταση του ΣΕΒ, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ τη χαρακτήρισε "ασέλγεια στα μαθηματικά", τονίζοντας ότι η ΕΣΑΚ θα επιμείνει στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΓΣΕΕ, ώστε να μην γίνει αποδεκτή η "αύξηση" που πρότειναν οι εργοδότες στη χθεσινή συνάντηση.

Τέλος, να σημειώσουμε πως, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η εργατική και η εργοδοτική πλευρά θα συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν την εφαρμογή του θεσμικού μέρους της ΕΓΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ