Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Προκλητικά ανάλγητος ο προϋπολογισμός
  • Η αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, είναι η γενεσιουργός αιτία του ξεσηκωμού των αγροτών και των άλλων εργαζομένων
  • Περισσεύει το θράσος από την κυβέρνηση, όταν διατείνεται ότι οικοδομεί κοινωνικό κράτος

"Αυτός ο προϋπολογισμός - υπογράμμισε μιλώντας χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας - αρπάζει ό,τι μπορεί και όπως μπορεί από τις τσέπες των εργατών, των μισθωτών, των αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και το μεταφέρει στις τσέπες των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών και των αεριτζήδων

Ετσι για παράδειγμα:

- Παίρνει 1 τρισ. δρχ. παραπάνω για φόρους από τα λαϊκά στρώματα.

- Χαρίζει 1 τρισ. δρχ. βεβαιωμένους φόρους στους έχοντες και κατέχοντες. - Καθηλώνει ή μειώνει τις κοινωνικές παροχές της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, τους μισθούς και τις συντάξεις".

Εσείς βγάλατε τους αγρότες στο δρόμο

Αναφερόμενος, στην αρχή της ομιλίας του, στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε: "Μερικοί απορούν, γιατί οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Μάλιστα, μερίδα βουλευτών, σ' αυτή την αίθουσα, δεν μπόρεσε να ανεχτεί ούτε καν την παρουσία και την ομιλία βουλευτή, επειδή συμμετέχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις, κι από "αγανάκτηση" προέβαιναν σε διαμαρτυρίες φωνασκώντας. Ολοι σ' αυτή την αίθουσα, κάτω από άλλες συνθήκες, θα καλούσαν τον ελληνικό λαό σε αγώνα "υπέρ βωμών και εστιών". Ακριβώς αυτόν τον αγώνα διεξάγουν οι αγρότες της χώρας. Γιατί και τα νοικοκυριά τους και και η ζωή τους στον τόπο τους βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο. Ετσι ερμηνεύεται, γιατί παρά τις συκοφαντίες, τα τερτίπια, τις διαβολές, τις απειλές, τις δίκες και παρά την προσπάθεια οργάνωσης αντιδιαδηλώσεων αντιφρονούντων, οι αγρότες αγωνίζονται ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουν.

Θα ήταν χρησιμότερο να μην ξεχνιέται η ιστορία σ' αυτόν τον τόπο. Τηρουμένων των αναλογιών, ας θυμηθεί ο καθένας τι ρόλο έπαιξε και πού οδήγησε η οργάνωση αντιδιαδηλώσεων αντιφρονούντων "αγανακτισμένων πολιτών" στις 23 του Μάη 1963, στη Θεσσαλονίκη, στην Οδό Σπανδική.

Γενεσιουργός αιτία του ξεσηκωμού των αγροτών και των άλλων εργαζομένων είναι η αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, τέκνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με ζήλο και πολλή ευχαρίστηση υιοθέτησε η κυβέρνηση και στήριξαν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που εκστασιάστηκαν από τη λαγνεία της κεφαλαιοκρατικής Ευρώπης. Εργαλείο και καθρέφτης αυτής της πολιτικής είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης".

Προκλητικά ανάλγητος ο προϋπολογισμός

"Σε μερικούς τομείς - είπε στη συνέχεια ο ομιλητής - ο προϋπολογισμός γίνεται προκλητικά ανάλγητος. Ετσι, όταν περικόπτει τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, την επιδότηση στο ΙΚΑ και άλλα Ταμεία, την επιδότηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όταν αγνοεί τους αντιστασιακούς και τους συνταξιούχους αγρότες, δεν το κάνει μόνο για να εξοικονομήσει χρήματα. Το κάνει για να ικανοποιήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και όλου του συστήματος των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της χώρας και της Ευρώπης.Αλλά ένας τέτοιος προϋπολογισμός δε γίνεται δεκτός από τους εργαζόμενους. Γι' αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως αναγκαίο και όπου μπορεί του δίνει δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο".

Μισθοί και συντάξεις

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις ο βουλευτής του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τόνισε: "Ισχυρίζεται - τόνισε - η κυβέρνηση ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις κατά 6% και οι μισθοί κατά 8%. Κι έτσι να ήταν δε θα κέρδιζαν τίποτα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Απλά θα έβραζαν στο ζουμί τους. Ομως δεν είναι έτσι. Προσθέτουν στις τακτικές αποδοχές ποσά, τα οποία έπαιρναν ως τώρα οι εργαζόμενοι υπό μορφή επιδομάτων και τις εμφανίζουν ψευδώς αυξημένες. Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης.Σύμφωνα με τα σχέδια μισθολογίων που παρουσίασε η κυβέρνηση, οι μισθοί και οι συντάξεις ή μειώνονται απόλυτα και ονομαστικά ή διατηρούν το ονομαστικό ύψος τους, αλλά χάνουν την πραγματική τους αξία, ή παρουσιάζουν κάποια ονομαστική αύξηση, η οποία, όμως, είναι μικρότερη από τον πληθωρισμό".

Ποιο κοινωνικό κράτος;

Αναφερόμενος στην ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής πολιτικής ο Απ. Τασούλας αναρωτήθηκε για το θράσος της κυβέρνησης, η οποία θέλει να διατείνεται ότι οικοδομεί κοινωνικό κράτος. "Την ώρα - είπε - που η κυβέρνηση μιλάει για κοινωνικό κράτος στον προϋπολογισμό υγείας και πρόνοιας εγγράφει ποσό 902 δισ. δρχ, ενώ πέρυσι προϋπολόγισε ποσό 890 δισ. δρχ. Στις ποσοστιαίες όμως συγκρίσεις χρησιμοποιεί αλχημείες. Χρησιμοποιεί το μέγεθος υλοποίησης του προϋπολογισμού. Συγκρίνει ανόμοια πράγματα, για να καταλήξει ότι τάχα τα κονδύλια για την υγεία και πρόνοια είναι αυξημένα. Και μειωμένη δαπάνη πέρσι και αυξημένο ποσοστό φέτος, μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Η ονομαστική αύξηση είναι μόλις 1,34%. Στην πραγματικότητα έχουμε μείωση, κυρίως στο σκέλος της πρόνοιας και στις επενδύσεις στον τομέα της υγείας. Αλλά και να ήταν τόση, όση ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η αύξηση θα ήταν τελείως ανεπαρκής για την υγεία και την πρόνοια.

- Δεν αντιμετωπίζονται τα 180 δισ. δρχ. χρέη των νοσοκομείων, αλλά θα πολλαπλασιαστούν.

- Δε θα προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι ούτε οι επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ.

- Δε θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία που είναι έτοιμα, όπως της Αρτας, της Ελευσίνας και δε θα ανεγερθούν νέα παρά τις οξυμένες ανάγκες των δυτικών συνοικιών, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και άλλων μεγάλων περιοχών.

- Τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου, τα οποία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, θα χειροτερέψουν την παροχή υπηρεσιών.

- Στις πόλεις θα συνεχίσει να είναι ανύπαρκτη η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δε θα χτιστούν Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου και δε θα εφαρμοστεί κανένας θεσμός οικογενειακού γιατρού.

Οι έχοντες και οι κατέχοντες θα βρίσκουν την υγεία τους στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία και οι φτωχοί εργαζόμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι, θα τρέχουν από δω κι από κει μήπως και βολευτούν με κανένα γνωστό τους γιατρό, θα ξεροσταλιάζουν στα εξωτερικά ιατρεία, για να μην πληρώνουν τις εξετάσεις στο νοσοκομείο, για να γράψουν τα φάρμακα, τις εξετάσεις και την επίσκεψη στο βιβλιάριο υγείας κανενός γείτονα και φίλου. Και αν τους βρει το μεγάλο κακό θα πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να σωθούν ή να σώσουν το παιδί τους προς δόξαν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της οικονομίας της αγοράς και του ανταγωνισμού, προς δόξαν της εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας.

Ποιο κοινωνικό κράτος υποστηρίζει η κυβέρνηση, όταν:

- Μειώνει τις επιχορηγήσεις στο ΙΚΑ κατά 2,5%, τις μηδενίζει στο ΤΕΒΕ και μειώνει το κονδύλι των πολυτέκνων κατά 33%.

- Μειώνει τα κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς και για την προστασία των ηλικιωμένων.

- Αυξάνοντας και μόνο τις τιμές των φαρμάκων μειώνει τη σύνταξη - φιλοδώρημα των αγροτών;".

Ο Απ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης και στο φλέγον πρόβλημα των ναρκωτικών και τόνιζε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει αυτόν τον προϋπολογισμό, αλλά και θα τον αντιπαλέψει με όλες τις δυνάμεις του μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ