Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Σε ρόλο νεκροθάφτη της αγροτιάς

Σε ρόλο νεκροθάφτη του αγροτικού κόσμου, που πράττει με απόλυτη συνέπεια ό,τι του ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε και να επιδοθεί στη συνήθη τακτική των βαλτών, που κάνουν τη βρώμικη δουλιά, κι έτσι επιδόθηκε στη γνώριμη μέθοδο της συκοφάντησης των αγωνιζόμενων αγροτών. "Είμαστε χώρα -μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Γεωργίας και συμπλήρωσε ότι ο δρόμος που υπάρχει είναι ένας και μοναδικός: "Ο δρόμος του ΕΛΓΑ και της ΕΕ"!

Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα της χώρας, είπε ότι "είναι πρόβλημα διαρθρωτικό" και για να γίνει ακόμη πιο σαφής σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουμε 10% περισσότερο αγροτικό πληθυσμό απ' ό,τι οι άλλες χώρες της ΕΕ. Ετσι έκανε κατανοητό και στον τελευταίο Ελληνα πολίτη πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των αγροτών, δηλαδή το ξεκλήρισμα της υπαίθρου. Επίσης, πρόσθεσε ότι επανεθνικοποίηση της αγροτικής οικονομίας δεν πρόκειται να γίνει. Μ' άλλα λόγια, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστατέψει την εγχώρια παραγωγή και να την κάνει ανταγωνιστική, δεν πρόκειται να αντιταχθεί στα συμφέροντα των ισχυρών της ΕΕ και είναι πλήρως υποταγμένη στον καταμερισμό εργασίας που έχει επιβάλει η Κοινότητα και σε ό,τι αφορά την αγροτική οικονομία. Για να δείξει δε το μέγεθος της υποταγής, ο Στ. Τζουμάκας έφερε ως απειλή τα ευρω-πρόστιμα, από τυχόν αποκλίσεις, από την πολιτική των Βρυξελλών, νομίζοντας ότι επειδή τρομοκρατείται ο ίδιος μπρος στον κίνδυνο να του τραβήξουν το αυτί οι ισχυροί εταίροι, θα τρομοκρατηθούν οι πάντες. Ακόμη φανέρωσε με γλαφυρό τρόπο ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν γίνει ...καλά παιδιά και έκανε την αυτοκριτική του, γιατί στο παρελθόν υπεράσπιζε τους λαϊκούς αγώνες.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σπιλώσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, ο υπουργός μίλησε για φαινόμενα διαφθοράς ανάμεσά τους, και ιδιαίτερα σ' αυτούς που κινητοποιούνται, και κατηγόρησε τους αγρότες των μπλόκων ότι με τις κινητοποιήσεις τους "δεν έχουν τον πόθο για κάτι καλύτερο" στον τομέα της αγροτικής οικονομίας κι "ούτε διακρίνονται από ειλικρίνεια". Τέλος, σε μια προσπάθεια διάσπασης της αγροτικής και λαϊκής ενότητας, επικαλέστηκε επιχειρήματα όπως: "Δεν έχουν όλοι οι αγρότες ανάγκη" και ότι "οι αγρότες δεν είναι στη χειρότερη θέση σήμερα, αλλά οι άνεργοι". Ετσι θυμηθήκαμε τα γνωστά "περί ρετιρέ και υπογείων" του μακαρίτη Α. Παπανδρέου.

  • Μετά το τέλος της ομιλίας του Στ. Τζουμάκα, ακολούθησαν ανούσιοι ψευτοδιαξιφισμοί ανάμεσα στον Μ. Εβερτ, τον υπουργό Γεωργίας και τον πρωθυπουργό. Επίσης παρεμβάσεις έκαναν οι Ν. Κωνσταντόπουλος και Δ. Τσοβόλας. Ο πρώτος συμφώνησε με τον Στ. Τζουμάκα ότι το αγροτικό πρόβλημα είναι διαρθρωτικό, κάτι για το οποίο ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του. Ο Δ. Τσοβόλας ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα και πρότεινε να ικανοποιηθούν εκείνα τα αιτήματα των αγροτών, που είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, στην παρέμβασή του, απέδειξε με στοιχεία ότι από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ η αγροτική οικονομία συνεχώς φθίνει. Ζήτησε δε από τον υπουργό να πάρει θέση στο θέμα, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση από τον τελευταίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ