Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοροϊδία σε βάρος της Αυτοδιοίκησης

Με λογιστικές αλχημείες, μεταφορές κονδυλίων από τον έναν λογαριασμό του προϋπολογισμού σε άλλον και με διάφορα άλλα κόλπα και τρικ θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του '97. Στόχος των αρμόδιων κυβερνητικών επιτελείων είναι να πετύχουν με ένα σμπάρο τρία, τουλάχιστον, τρυγόνια: Να εμφανίσει κοινωνικό πρόσωπο, να κρύψει τη μίζερη προοπτική που επιφυλάσσει και φέτος για την Αυτοδιοίκηση, να την αναγκάσει να επιβάλει πάραυτα νέους τοπικούς φόρους. Τα κονδύλια που έχει εγγράψει στους λογαριασμούς που αφορούν την περιφερειακή διοίκηση και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με δυσκολία εμφανίζονται σαν "ίσα βάρκα ίσα νερά" σε σχέση με πέρσι. Οι νομάρχες μάλιστα, ενώ θα πάρουν λιγότερα κι από αυτά τα λίγα που πήραν πέρσι, θα υποχρεωθούν να πουν κι "ευχαριστώ", καθώς θα προταθεί το επιχείρημα "κόβουμε από τις νομαρχίες λιγότερα απ' όσα κόβουμε από τις περιφέρειες". Στο πνεύμα της περικοπής δημοσίων δαπανών προς χάριν του προγράμματος σύγκλισης οι περιφέρειες εμφανίζονται να εισπράττουν το '97, μειωμένα κατά 19,2% τα κονδύλια του '96 (159.161 εκατομμύρια δρχ. έναντι 197.050). Οι νομαρχίες θα πάρουν 566.439 έναντι 589.040 εκατομμύρια δρχ. (ποσοστό μείωσης 3,8%) Η μεγαλύτερη μείωση σε κονδύλι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αφορά την εκπαίδευση. Θα δοθούν το '97 23.294 εκατομμύρια έναντι 88.065 το '96 (μείωση 73,5%). Η μείωση αιτιολογείται με υποσημείωση στη σχετική σελίδα, όπου αναφέρει ότι 96.050 εκατομμύρια μεταφέρονται στον προϋπολογισμό της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και έτσι να εμφανίσει το κεντρικό κονδύλι για την εκπαίδευση αυξημένο. Ανάλογη μεταφορά 7,5 δισ. γίνεται από το κονδύλι της ΝΑ για την πρόνοια προς τον προϋπολογισμό της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Το κονδύλι που αφορά δαπάνες διοίκησης στις νομαρχίες εμφανίζεται αυξημένο κατά 6,2% σε σχέση με πέρσι, δεν καλύπτει, δηλαδή, ούτε καν την αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση. Το ίδιο ισχύει και για τα κρίσιμα για το έργο των νομαρχιών κονδύλια που αφορούν το περιβάλλον, τη χωροταξία και τα δημόσια έργα, τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Εκεί οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 4,8%-5,8%. Το κονδύλι για τη γεωργία πιάνει πάτο με αύξηση μόνο 3,8%.

Με δεδομένο ότι οι ελλείψεις που παρουσίασαν φέτος οι νομαρχίες χρησιμοποιούνται ήδη ως πρόσχημα για την επιβολή τοπικών φόρων ή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, οι ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις, που θα παρουσιάσουν το '97, αναμένεται να οδηγήσουν σε φορολογικό παροξυσμό. Παράλληλα γίνεται κατανοητό ότι το κλειδί για την ανατροπή αυτής της προοπτικής παραμένει η πάλη για την πλήρη θεσμοθέτηση και των τριών βαθμών Αυτοδιοίκησης, με κατοχυρωμένους μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό σταθερούς πόρους, σε σημαντικό ποσοστό από το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού, τόσο όσο απαιτείται πραγματικά για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Με δεδομένο ότι οι ελλείψεις που παρουσίασαν φέτος οι νομαρχίες χρησιμοποιούνται ήδη ως πρόσχημα για την επιβολή τοπικών φόρων ή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, οι ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις που θα παρουσιάσουν το '97 αναμένεται να οδηγήσουν σε φορολογικό παροξυσμό


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ