Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1997
Τα ... "κατά συνθήκην ψεύδη"

Αν, παραμονές των βουλευτικών εκλογών της 22ης Σεπτέμβρη, σημειώναμε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν έλεγαν την αλήθεια για την εισοδηματική πολιτική, σήμερα, μπορούμε να πούμε πως έλεγαν και λένε συνειδητά ΨΕΜΑΤΑ

"Με την εισοδηματική πολιτική του 1996, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις 2,5+2,5%, που είναι περίπου 5 μονάδες κάτω από τον πληθωρισμό. Θα ήθελα να μου πείτε - αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση - πόσο μικρότερες του 2,5+2,5% θα είναι οι ονομαστικές αυξήσεις το 1997 ή ακόμη και αν υπάρχει σενάριο μηδενικών αυξήσεων".

Το παραπάνω ερώτημα είχε τεθεί από το "Ρ" στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στις 20 Σεπτέμβρη, δηλαδή δυο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 22ης Σεπτέμβρη 1996. Η απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός - αν μπορεί να χαρακτηριστεί απάντηση - ήταν η εξής: "Το 1997 και τα επόμενα χρόνια, θα συνεχιστεί η εφαρμογή της ίδιας εισοδηματικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε στα προηγούμενα 3 χρόνια, η οποία οδηγεί σε σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων".

Ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και σήμερα υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εν γνώσει του, δεν έλεγε την αλήθεια. Σήμερα, που γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997 - που εγκρίθηκαν ομόφωνα την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο - μπορούμε να πούμε πως ο Γιάννος Παπαντωνίου έλεγε συνειδητά ψέματα.Τα ίδια ψέματα, επανέλαβε ο κύριος Παπαντωνίου - χωρίς να κοκκινίσει από ντροπή - την περασμένη Τρίτη, με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, όταν έδινε στη δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 1997, υποστηρίζοντας πως οι αυξήσεις που θα πάρουν το 1997 οι μισθωτοί του δημοσίου θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό!

Επειδή, ίσως, ενοχλεί ή ακούγεται κακόηχα, να λέγεται - και πολύ περισσότερο να γράφεται - πως ένας υπουργός που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνος άνθρωπος, λέει ψέματα, θα επιχειρήσουμε να αποδείξουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, με ποιο τρόπο και με ποια μέσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα βάλει πιο βαθιά το χέρι της στις τσέπες των εργαζομένων, ώστε με τη μείωση των μισθών και συντάξεων να παρατείνει την πολιτική "σταθεροποίησης και ανάκαμψης των κερδών" των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους στην Ελλάδα. Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι - για να μην νομίσει δηλαδή κανείς, ότι έχουμε κάτι προσωπικό με τον κύριο Παπαντωνίου - θα πρέπει να πούμε πως "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι". Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας λέει συνειδητά ψέματα για να δικαιολογήσει το μεγάλο ψέμα, που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,όταν υποστήριζε πως με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει "θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες".

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ