Θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και αφορούν Αττική, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Ελλάδα
Τις νέες αντικειμενικές τιμές σε 61 περιοχές (δήμους και κοινότητες) της χώρας, οι οποίες εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για δήμους και κοινότητες που ανήκουν στις περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νότιου Αιγαίου.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές, που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινούν από 85.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν μέχρι και 380.000 δρχ. ανά τ. μ. Με βάση τους αναλυτικούς πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ακριβότερη περιοχή είναι η Σκόπελος της περιφέρειας Θεσσαλίας (380.000 δρχ./τ.μ.) και ακολουθούν η Κρωπία (Κορωπί) στην Ανατολική Αττική (320.000 δρχ./τ.μ.), τα Καλύβια στην παραλία Λαγονησίου (320.000 δρχ./τ.μ.), η Νάξος (300.000 δρχ./τ.μ.), η Τήνος (250.000 δρχ./τ.μ.) κλπ. Αντίστοιχα, η φτηνότερη αντικειμενική τιμή βρίσκεται στην Ορεστιάδα (85.000 δρχ./τ. μ.) και ακολουθούν η Αλεξάνδρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (90.000 δρχ./τ.μ.), η Αμφιλοχία (90.000 δρχ./τ. μ.) καθώς και η Αμαλιάδα,τα Κρέστενα,τα Λεχαινά και άλλες περιοχές της Δ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου με 100.000 δρχ./τ.μ.
Είναι εμφανές από τα παραπάνω και από τον σχετικό πίνακα ότι αρκετές από τις περιοχές, στις οποίες θα εφαρμοστεί το αντικειμενικό σύστημα, εμφανίζουν έντονη τουριστική και εμπορική κίνηση, όπως είναι η Σκόπελος, η Νάξος, η Τήνος, ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου κλπ.
Η παραπάνω απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα συνοδευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με ανάλογες κινήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου - σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου - να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στόχος του υπουργείου είναι η άντληση πρόσθετων εσόδων, δεδομένου ότι ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών κλπ. θα υπολογίζεται πλέον σε συνάρτηση με τις παραπάνω τιμές στις περιοχές αυτές. Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την πρόθεση για επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, δε φαίνεται άσχετη με την αναμενόμενη επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Ας σημειωθεί τέλος ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται για την εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, όπως είχε προαναγγελθεί παλαιότερα. Οι συγκεκριμένες αξίες (για οικόπεδα και αγροκτήματα) φέρονται ότι θα είναι συνδεδεμένες με τις αξίες που ισχύουν σήμερα στον πιο κοντινό δήμο ή κοινότητα.