Η εισοδηματική πολιτική, που σχεδιάζει για το 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα γίνει γνωστή το αργότερο μέχρι τις 30 Νοέμβρη, που θα κατατεθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, τα δύο επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο και τους συνταξιούχους παραπέρα μείωση των πραγματικών τους εισοδημάτων. Και το πρώτο και το δεύτερο σενάριο, από το οποίο δε φαίνεται διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει η κυβέρνηση, προβλέπουν ότι οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού του 1997 για μισθούς και συντάξεις θα αυξηθούν το πολύ μέχρι και 9%.
Το πρώτο σενάριο είναι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, που θα επηρεάσει και τις συντάξεις του δημοσίου.Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, που η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συναίνεση - για την ακρίβεια τη συνενοχή της ΑΔΕΔΥ - κινείται στον αστερισμό της αναδιανομής της φτώχειας, μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου - που προβλέπει μεικτές βασικές αποδοχές (βασικό μισθό, χρονοεπίδομα, επίδομα εξομάλυνσης και κίνητρο αποδοτικότητας) 175.000 για τον πρωτοδιοριζόμενο με απολυτήριο δημοτικού, 211.000 για τον πρωτοδιοριζόμενο με απολυτήριο Λυκείου, 252.000 δραχμές για τον πρωτοδιοριζόμενο με απολυτήριο ΤΕΙ και 279.000 δραχμές για τον πρωτοδιοριζόμενο με πτυχίο ΑΕΙ, είναι τα ακόλουθα:
α) Δε θα δοθεί ούτε το διορθωτικό πόσο (δηλαδή η αύξηση του 3,3% που είναι περίπου η διαφορά μεταξύ των ονομαστικών αυξήσεων, που δόθηκαν φέτος, και του πληθωρισμού).
β) Επιχειρεί μια εξισορρόπηση μισθών - όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω - με την κατάργηση των πολλών επιδομάτων, που σήμερα δίνονται μέσω διαφόρων λογαριασμών.
γ) Δεν πρόκειται για ενιαίο μισθολόγιο, αλλά για ένα νέο μισθολόγιο που θα πλήξει τους λεγόμενους υψηλόμισθους και θα ωφελήσει αυτούς που η κυβέρνηση - με τα δικά της κριτήρια - θεωρεί "χαμηλόμισθους".
δ) Για μερικές δεκάδες δημοσίους υπαλλήλους δεν προβλέπει καμιά ονομαστική αύξηση (εφοριακοί, τελωνειακοί, μηχανικοί του δημοσίου, εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κλπ.) που θεωρούνται "υψηλόμισθοι" και για μερικές ακόμη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημοσίου προβλέπει μικρή ονομαστική αύξηση (εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί κλπ.). Και στη μια και στην άλλη περίπτωση δηλαδή, μιλάμε για πραγματική μείωση των αποδοχών τους, αφού η ονομαστική αύξηση θα είναι είτε μηδενική είτε μικρότερη από τον πληθωρισμό του 1997, που θα τρέχει με ρυθμό πάνω από 6,5%.
ε) Αξιόλογες αυξήσεις - σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από τον πληθωρισμό - θα πάρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που έχουν σχέση με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κλπ.).
Το δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση που δεν τα βρει η κυβέρνηση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων το πολύ 2%+2% (δηλαδή 3% σε ετήσια βάση) και το διορθωτικό ποσό, που αποτελεί κομμάτι της εισοδηματικής πολιτικής του 1996.