Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΟΙ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ
Υφαρπάζονται στη λογική τού "κόψτε το λαιμό σας"

Με πραξικοπηματικό τρόπο και σε μια επίδειξη της αντιλαϊκής της αναλγησίας η κυβέρνηση μεθοδεύει να θεσπίσει με νόμο την κλοπή του 25% των εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό ΟΓΑ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

"Ας κόψουν το λαιμό τους"!!! Ηταν η "περίφημη" φράση που διατύπωσε πρόσφατα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,δίνοντας μία γεύση τού πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την "περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα" και ειδικότερα στους επιχορηγούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς. Η ουσία της παραπάνω αντίληψης, αποτυπώνεται σε όλη της τη διάσταση στο νομοσχέδιο που είδε τις τελευταίες μέρες το "φως" της δημοσιότητας και φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών". Το κείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που "διοχετεύτηκε" από την κυβέρνηση σε μερίδα του Τύπου, μετά τη δημοσίευσή του δε διαψεύστηκε από κανέναν, ωστόσο η πλήρης οριστικοποίησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο νομοσχέδιο παρουσιάζει το άρθρο 3 με το οποίο στην ουσία συντελείται μία άνευ προηγουμένου κλοπή σε πόρους, που επί χρόνια ολόκληρα ανήκουν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ταμεία εργαζόμενων, Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 αναφέρεται συγκεκριμένα: "Από την πρώτη του επόμενου μηνός της δημοσιεύσεως του παρόντος έως και 31 Δεκεμβρίου 1998 στα πλαίσια του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σύγκλισης οι αποδόσεις εσόδων υπέρ τρίτων του Γενικού Προϋπολογισμού του Κράτους περιορίζονται στο 75% της ετήσιας απόδοσής τους. Το υπόλοιπο 25% αποτελεί δημόσιο έσοδο"! Με τη συγκεκριμένη διάταξη, δηλαδή, η κυβέρνηση ουσιαστικά, με το "έτσι θέλω", νομοθετεί και προωθεί ρύθμιση, βάσει της οποίας για τα επόμενα δύο χρόνια το 25% των εσόδων υπέρ τρίτων, τα έσοδα δηλαδή που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο για λογαριασμό οργανισμών κοινωνικού χαρακτήρα (ασφαλιστικοί, νοσοκομειακοί, αθλητικοί, πολιτιστικοί φορείς κλπ.) θα θεωρούνται έσοδα του δημοσίου και θα παρακρατούνται. Ας σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή, να προβλέπει εξαιρέσεις από την παραπάνω διάταξη κάποιων από τους πόρους που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων και κυρίως για λογαριασμό των ΟΤΑ και του ΟΓΑ, που κυρίως σχετίζονται με τα συγκεκριμένα κονδύλια. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αναιρεί το γενικό προσανατολισμό, υφαρπαγής μέρους αυτών των πόρων, στον οποίο έχει μπει η κυβέρνηση.

Πηγές προέλευσης των σχετικών πόρων υπέρ τρίτων, μπορούν να αποτελούν έσοδα από φόρους που εισπράττει το δημόσιο και έχει την υποχρέωση, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να αποδίδει, είτε στο σύνολό τους είτε κατά ορισμένο ποσοστό, σε τρίτους φορείς (όπως είναι για παράδειγμα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), επιβαρύνσεις που έχουν τα χαρακτηριστικά του φόρου, αλλά επιβάλλονται με ποικίλες ονομασίες και αιτιολογίες από διάφορους φορείς κλπ. Είναι επίσης έσοδα τα οποία, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν περνούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είναι για παράδειγμα η παρακράτηση μέρους των χρηματικών ποσών που πληρώνει ο απλός πολίτης για διάφορα παράβολα, προκειμένου το ποσοστό αυτό να αποδοθεί σε τρίτους φορείς.Η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει την υφαρπαγή του 25% στις αποδόσεις υπέρ τρίτων, αφορά τα έσοδα εκείνα που περνούν από το κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία βέβαια ανέρχονται σε εκατοντάδες δισ. δρχ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι βάρη τα οποία φέρει το κοινωνικό σύνολο (στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι) και τα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν στην εκτίμηση του συνολικού ύψους των φορολογικών βαρών.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια

Σύμφωνα με τον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό, τα αποδιδόμενα έσοδα υπέρ τρίτων ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές και αφορούν υποχρεωτικές αποδόσεις του δημοσίου προς ασφαλιστικά ταμεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ. Συγκεκριμένα, στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη ποσού ύψους 469,3 δισ. δρχ. στο κονδύλι με τίτλο "Αποδόσεις Εσόδων Τρίτων". Για να γίνει σαφές το μέγεθος της κλοπής που πραγματοποιείται σε βάρος των εσόδων των παραπάνω φορέων, αρκεί να αναφέρουμε υποθετικά ότι στην περίπτωση που υλοποιούνταν η προωθούμενη διάταξη στο παραπάνω κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού, θα σήμαινε μείωση των ποσών που θα αποδίδονταν στους λεγόμενους τρίτους φορείς κατά 117,3 δισ. δραχμές!!!

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πληγούν βέβαια όλοι εκείνοι οι φορείς που καλύπτουν βασικές μισθολογικές, συνταξιοδοτικές και λειτουργικές τους ανάγκες μέσω των συγκεκριμένων πόρων που τους αποδίδονται. Ωστόσο, εκείνοι που κατεξοχήν θα πληγούν από την εξέλιξη αυτή, θα είναι κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ο ΟΓΑ, καθώς συγκεντρώνουν μαζί περίπου το 80% (!) των συνολικών αποδιδόμενων εσόδων υπέρ τρίτων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 1996, από το σύνολο των 469,3 δισ. δρχ. των αποδόσεων εσόδων που θα εισπραχθούν για τρίτους, τα 224,8 δισ. δρχ. απευθύνονται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) όλης της Επικράτειας και τα 151,4 δισ. δρχ. αφορούν πάσης φύσεως αποδόσεις στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν από φέτος η σχετική ρύθμιση, χωρίς να περιλαμβάνει καμιά εξαίρεση, θα αποδίδονταν στους μεν ΟΤΑ 56,2 δισ. δρχ. λιγότερα έσοδα, που εισπράχθηκαν γι' αυτόν, στον δε ΟΓΑ θα αποδίδονταν σχεδόν 38 δισ. δρχ. λιγότερα! Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι διάφοροι οργανισμοί, ιδρύματα και ειδικοί λογαριασμοί κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται, σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό, θα έχουν φέτος έσοδα από πόρους υπέρ τρίτων, της τάξης των 176,4 δισ. δρχ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη τακτική η κυβέρνηση σπρώχνει τους ΟΤΑ στο να αναλάβουν οι ίδιοι το ρόλο του "χαρατσώματος" των δημοτών, με διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια.

Ενδεικτικό για το πόσο θα πληγούν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη οι διάφοροι (πέρα από τους ΟΤΑ και τον ΟΓΑ) φορείς στους οποίους αποδίδονται τέτοιου είδους ποσά και μία πρώτη γεύση του τι σημαίνουν οι πόροι γι' αυτούς, μπορεί να δοθεί αν αναφερθούν τα ποσά που προβλέπεται να εισπράξουν από τέτοιου είδους πόρους, από τον φετινό προϋπολογισμό. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 1996 αποδίδονται από πόρους υπέρ τρίτων: Στο ΤΕΒΕ 16 δισ. δρχ., στο Ταμείο Συντάξεων Νομικών 12,2 δισ. δρχ., στο ΤΣΑ 9,9 δισ. δρχ., στον ΕΟΦ 5 δισ. δρχ., στον ΕΛΓΑ (γεωργικές ασφαλίσεις) 20 δισ. δρχ., σε εκπαιδευτικά μουσικά ιδρύματα και θέατρα 1,2 δισ. δρχ. κλπ.

"Αγριο μαχαίρι"

Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο "άγριο μαχαίρι" στις δαπάνες εκείνες του κρατικού προϋπολογισμού που απευθύνονται σε φορείς που επιτελούν κοινωνικούς σκοπούς. Οι προωθούμενες περικοπές στα αποδιδόμενα ποσά που εισπράττονται για λογαριασμό τέτοιων φορέων, είναι η... εκσυγχρονιστική "μέθοδος" που ανακάλυψε η κυβέρνηση για να υλοποιήσει την παραπάνω κατεύθυνση. Μέθοδος, που έρχεται να προστεθεί στην εδώ και χρόνια πάγια τακτική των εκάστοτε "γαλαζοπράσινων" κυβερνήσεων, "σφαγιασμού" των επιχορηγήσεων που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι φορείς, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.Η τακτική αυτή, άλλωστε, δραστικού περιορισμού των επιχορηγήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου για την περιστολή των κρατικών δαπανών, που προβλέπει ότι: "Από 1 Ιανουαρίου 1997 έως και 31 Δεκεμβρίου 1998 το ετήσιο συνολικό ποσό για επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των επιχορηγήσεων για μισθούς, συντάξεις, καθώς και των επιχορηγήσεων ή συνδρομών προς διεθνείς οργανισμούς, δεν μπορεί να υπερβεί σε απόλυτα ποσά τις συνολικές επιχορηγήσεις του οικονομικού έτους 1996 κατά εποπτεύον Υπουργείο ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.Από τις επιχορηγήσεις του 1996 εκπίπτουν τα κονδύλια τα οποία κάλυψαν έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες. Στις επιχορηγήσεις για μισθούς δε συνυπολογίζονται οι κάθε είδους δαπάνες για πρόσθετες παροχές". Για την επόμενη διετία δηλαδή, τα ποσά των κονδυλίων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορηγήσεις φορέων κοινωνικού χαρακτήρα, θα παραμένουν "παγωμένα" - τυπικά - στα επίπεδα του 1996, τα οποία σημειωτέον είναι καθηλωμένα στα επίπεδα του 1993...

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ