Νέο σκάνδαλο στη Λα Πας μετά τις αποκαλύψεις του Αντόνιο Αργέδας
42ο ΜΕΡΟΣ
Την 1η Σεπτέμβρη, ο Χιλιανός δημοσιογράφος Ντιέγο Σάντος Αλμέιδα του περιοδικού "Πούντο Φινάλ" ανέφερε από τη Λα Πας ότι ο Αντόνιο Αργέδας επιβεβαίωσε τις σοβαρές κατηγορίες κατά της CIA, που επιπλέκανε όχι μόνο τη Βολιβία, αλλά και τη Χιλή, το Περού και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, γιατί η μυστική αυτή οργάνωση των ΗΠΑ δρούσε μαζί με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις ή με τοπικούς υπαλλήλους.
Οι διαμαρτυρίες στη Λα Πας ακολουθούσαν η μία την άλλη και προέρχονταν από διάφορα στρώματα της χώρας που, την ίδια στιγμή, απαιτούσαν να διευκρινιστούν όλες οι καταγγελίες του Αργέδας. Η Βουλή διόρισε μια εσωτερική επιτροπή που επιφορτίστηκε να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εσωτερικών.
Η επιτροπή άρχισε να συνεδριάζει στις 7 Οκτώβρη του 1968. Κάλεσαν για κατάθεση διάφορους δημόσιους υπαλλήλους που είχαν σχέση με τα γεγονότα.
Στις 8 του Οκτώβρη, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λα Πας απέτισαν αγωνιστικό φόρο τιμής στον Ερνέστο Γκεβάρα. Εβγαλαν φλογερούς λόγους και φώναξαν επαναστατικά συνθήματα. Ο ιερέας Μαουρίσιο Λεφέμπρ μίλησε με τρόπο ιδιαίτερα συγκινητικό. Μεγάλες αφίσες με τη φωτογραφία του Τσε τοποθετήθηκαν στους τοίχους του Πανεπιστημίου, ενώ συγχρόνως ετοίμαζαν μεγάλη φοιτητική πορεία. Στο μεταξύ, στρατός και αστυνομία είχαν έτοιμα δακρυγόνα, σκύλους και πυροσβεστικά οχήματα. Οι φοιτητές, όμως, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, αποφάσισαν να διασκορπιστούν και να μη συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής. Κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Λανταέτα μέχρι τη λεωφόρο Μπουένος Αϊρες, σημαντική οδό της πόλης που τη χωρίζει από τις εργατικές συνοικίες Τεμπλαντεράνι, Τακάγουα και Τσουχίνι. Σε σημαντικά σημεία της διαδρομής οργάνωσαν μικρές συγκεντρώσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο η πορεία μεγάλωσε, ενώθηκαν μαζί της εργάτες, φοιτητές άλλων διδακτικών κέντρων και κάτοικοι των περιοχών απ' όπου περνούσαν. Διάφοροι ομιλητές αναφέρθηκαν ανοιχτά στον Τσε και στην επαναστατική πάλη. Μερικοί από τους παρευρισκόμενους ύψωσαν σημαίες του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού (ELN) και ανέμιζαν φωτογραφίες του ηρωικού αντάρτη, άλλοι κρατούσαν αναμμένους πυρσούς. Ηταν τέτοιο το πάθος που το πλήθος άρχισε να φωνάζει: Δόξα στον Τσε! Στις τρεις τα ξημερώματα, η πόλη παρέμενε ακόμα κατειλημμένη από τους στρατιωτικούς που είχαν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία, αν και δεν τόλμησαν να δράσουν μπροστά στο πλήθος των διαδηλωτών.
Η αναμονή της δίκης του Αργέδας αποτέλεσε καίριο πλήγμα για την πρεσβεία των ΗΠΑ, το σταθμό της CIA στη Λα Πας και τον Μπαριέντος. Αποφάσισαν να περάσει από στρατοδικείο, ώστε να αποσιωπηθούν οι δηλώσεις του, να λογοκριθούν οι μάρτυρες, να εμπλέξουν τις ένοπλες δυνάμεις και να μειώσουν την πολιτική σημασία και τα αποτελέσματά της.
Στις 17 του Σεπτέμβρη στις 13.45, άρχισε η δίκη, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας και κεκλεισμένων των θυρών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Τύπος αποκάλυψε την ύπαρξη μιας μυστικής βορειοαμερικανικής βάσης που βρισκόταν σε μια περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Λα Πας. Οι κάτοικοι της περιοχής την ονόμαζαν Γκουανταναμίτο, σαν υπαινιγμό για τη ναυτική βάση που κατέχουν παράνομα οι Βορειοαμερικανοί στον κόλπο του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Η βάση είχε επιφάνεια 14 εκταρίων και βρισκόταν σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη βολιβιανή πρωτεύουσα. Επιπλέον, τη χρησιμοποιούσαν για τεχνικές εργασίες ραδιοηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ της Λα Πας, της διώρυγας του Παναμά και της Ουάσιγκτον. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν μπορούσε να αρνηθεί την αλήθεια αυτής της πληροφορίας, κι έτσι αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία για τις επεμβάσεις τους στη Βολιβία.
Η δίκη συνεχίστηκε μέσα σε διαμαρτυρίες των βουλευτών και του ίδιου του Αργέδας, που αρνήθηκε να καταθέσει, θεωρώντας ότι όλη αυτή η δίκη ήταν μια φάρσα ενορχηστρωμένη από τη CIA και την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο Αργέδας απείλησε ότι θα αποκαλύψει σημαντικά γεγονότα που εμπλέκανε τους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, εάν συνεχιζόταν η δίκη. Στις 6 του Νοέμβρη, το στρατοδικείο κηρύχτηκε αναρμόδιο να συνεχίσει τη δίκη. Ετσι, ύστερα από προηγούμενη συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, παρέδωσε τη δικογραφία στα τακτικά δικαστήρια, για να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες νομικές διαδικασίες. Ο Αργέδας αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος.
ΑΥΡΙΟ ΤΟ 43ο ΜΕΡΟΣ