Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Αρχίζουν τη Δευτέρα υπό σκιάν...

Υπό τη σκιά της υπογραφής της "συμφωνίας σύνδεσης" Τουρκίας και τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αρχίζει το απόγευμα τη Δευτέρας,στην ελβετική πολίχνη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ, ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό. Αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών, στις 15 Αυγούστου, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη.

Οπως επαναλαμβάνεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, στόχος των συνομιλιών είναι "ν' αρχίσει η διαδικασία, που θα οδηγήσει στο σταδιακό καθορισμό του νομικού πλαισίου, μέσα από το οποίο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιρισμό". Σχετική ανακοίνωση κυκλοφόρησε χτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου επισημαίνεται ότι στόχος των συναντήσεων είναι η επίτευξη ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και αντικείμενο ειδικότερα η κατάρτιση των νέων συνταγματικών και θεσμικών δομών.

Στο μεταξύ, από την τουρκική πλευρά μπαίνει ως όρος διακοπή "άλλων διαδικασιών" που αφορούν την Κύπρο στη διάρκεια των διακοινοτικών συνομιλιών. Αυτές οι άλλες διαδικασίες είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει μονομερείς διαπραγματεύσεις ένταξης με την κυπριακή κυβέρνηση και η προσεχής ανάπτυξη στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων S - 300. Πάντως ο Πρόεδρος της Κύπρου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι παρ' όλες τις τουρκικές προκλήσεις, μεταβαίνει στο Μοντρέ με ανοιχτό πνεύμα και εποικοδομητική διάθεση, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Είπε ακόμα ότι ο Ραούφ Ντενκτάς για δύο χρόνια τώρα επέμενε ότι ήθελε να έχει συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν τη λύση του Κυπριακού εν γνώσει του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Και κάνει λόγο για αφορμές που αναζητά η τουρκική πλευρά για να καλύψει την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο για να πειστεί η Τουρκία να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλά κανείς για συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ ή Ντέιτον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ