Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγάπης ύμνοι

Μετά το τολμηρό πείραμα της δίγλωσσης "Αννας Καρένινα",που παίχτηκε στην Ελλάδα και τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβρη, η Καλλιτεχνική Εταιρεία "Αξάνα" και η Τατιάνα Λύγαρη προχωρούν στο δεύτερο θεατρικό βήμα τους. Παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης πολωνικής δραματουργίας, τη γνωστή συγγραφέα Αγκνιέσκα Οσέτσκα με το θεατρικό της έργο "Λαχτάρα για κεράσια".

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα βαγόνι τρένου. Ενα βαγόνι τρένου θα είναι και ο χώρος που θα παρουσιαστεί η παράσταση. Στη Θεσσαλονίκη επισκευάζεται πυρετωδώς μια παλιά ιταλική επιβατάμαξα, που διαμορφώνεται ταυτόχρονα σε σκηνή και σε θεατρική αίθουσα. Το χειμώνα θα σταθμεύσει σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Συνταξιδιώτες στο "τρένο με τα κεράσια", εκτός από τον Ντανιέλ Ολμπρίνσκι που σκηνοθετεί την παράσταση και τους Τατιάνα Λύγαρη, Αντρέα Νάτσιο που ερμηνεύουν, είναι η Ηρώ Μαυροειδή που έκανε τη μετάφραση από την πολωνική γλώσσα. Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Λέα Κούση,κοστούμια: Ντόρα Λελούδα.

  • Ενα έργο βαθιά ερωτικό θα παρουσιάσει, στο Θέατρο "Αλφα" φέτος το χειμώνα, ο Γιάννης Βούρος."Η Ευρυδίκη, ένας ύμνος στην αγάπη" του Ζαν Ανουίγ,πραγματεύεται την απόλυτη αγάπη ενός πλανόδιου μουσικού, του Ορφέα, και μιας πλανόδιας θεατρίνας, που γνωρίζονται σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Γαλλίας, το 1940. Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1960 από τον Κάρολο Κουν και τους δύο κεντρικούς ρόλους έπαιξαν ο Γιάννης Φέρτης και η Μάγια Λυμπεροπούλου.Η σκηνοθεσία είναι της Μάγιας Λυμπεροπούλου,τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα,τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ και η μουσική του Π. Καλατζόπουλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Βούρος, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Χρήστος Πάρλας, Ιάκωβος Ψαρράς, Αλεξάνδρα Παντελάκη, κ. ά.
  • "Αγάπη και κατανόηση" είναι ο τίτλος του έργου του Τζο Πένχολ,που θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του "Θεάτρου Ερευνας" την προσεχή χειμερινή θεατρική περίοδο. Η μετάφραση είναι της Ιρένε Μαραντέι και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη.Πρόκειται για ένα θεατρικό δοκίμιο πάνω στις σχέσεις των νέων ανθρώπων στη δεκαετία που διανύουμε. Καταγράφει τη γενικότερη απογοήτευση και μοναχικότητα της εποχής, με κύρια θέματα την ποιότητα της φιλίας, του έρωτα, της αγάπης, της κατανόησης, τον πανικό και την πίεση του σημερινού ατόμου από την υπεραπασχόληση και την υπερκατανάλωση.

Στην παιδική σκηνή θα παρουσιαστεί "Το λουρί του Σωκράτη" του Δημήτρη Ποταμίτη,ενώ στο μελλοντικό ρεπερτόριο του θιάσου έχουν περιληφθεί το "Καντίντ" του Βολταίρου,"Πάμελα" του Ρίτσαρσον και "Ορέστης" τουΕυριπίδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πρεμιέρες καλά κρατούν(2004-12-09 00:00:00.0)
Διαφήμιση εναντίον θεάτρου(2000-10-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-06-16 00:00:00.0)
Νέες αυλαίες(2000-02-05 00:00:00.0)
Τελευταίες παραστάσεις(1998-05-05 00:00:00.0)
"Λαχτάρα για κεράσια"(1997-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ