Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Με το "μαλακό" και με ... αυτοκριτική

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ως πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος, ανέλαβε τη σκυτάλη του υπουργού Δημόσιας Τάξης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος. Θέλοντας να κερδίσει από την πρώτη στιγμή τη συμπάθεια του δύσκολου χώρου των Σωμάτων Ασφαλείας, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι η Αστυνομία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και η κοινωνία ο καθρέφτης της πολιτικής. Η Αστυνομία είναι αυτή που θέλουν οι πολιτικοί. Εμείς, πρόσθεσε, βλάψαμε την Αστυνομία, διότι τη χρησιμοποιήσαμε ανάλογα με τις επιδιώξεις μας. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι τα Σώματα Ασφαλείας ανήκουν σε όλους τους Ελληνες. Αναφερόμενος και στο ρόλο των δημοσιογράφων, τους οποίους κάλεσε να στηρίξουν το έργο του, αλλά και να αποκαλύψουν όλα τα κακώς κείμενα, είπε ότι και εκείνοι έχουν αδικήσει την Αστυνομία, διότι προβάλλουν συνήθως μόνο τα αρνητικά σημεία.

Στη συνέχεια, ο Γ. Ρωμαίος έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει. "Ηρθαμε, είπε, χωρίς διάθεση να διακρίνουμε "χρώματα" και κομματικές τοποθετήσεις. Θα συνεργαστούμε με όλους για να σμίξουμε σκέψεις και δυνάμεις". Σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, είπε χαρακτηριστικά: "Καλά είναι τα κομπιούτερ, αλλά οφείλουμε να καταλάβουμε ότι στο δικό σας έργο σπουδαίο ρόλο παίζει ο άνθρωπος". Γι' αυτό, συνέχισε, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο του προσωπικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και η λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του προσωπικού.

Τέλος, ο Γ. Ρωμαίος τάχθηκε υπέρ της διακομματικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, θα προτείνει τη σύσταση ευέλικτης διακομματικής επιτροπής. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι τάχθηκε υπέρ της μη χρησιμοποίησης της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που, όπως είπε, δεν τολμά να θίξει η πολιτική ηγεσία.

Η τοποθέτηση ενός πρώην δημοσιογράφου (διευθυντικό στέλεχος στο ΒΗΜΑ, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ) στη νευραλγική θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Πολλοί ερμήνευσαν την τοποθέτησή του, ως προσπάθεια του συγκροτήματος Λαμπράκη να ελέγξει ακόμα ένα υπουργείο, ενώ άλλοι είπαν ότι στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας με τα ΜΜΕ.

Εκτακτες κρίσεις

Ενα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, πάντως, ο νέος υπουργός είναι αυτό της εξισορρόπησης των διαταραγμένης επετηρίδας των αξιωματικών. Πολλοί αστυνομικοί μάς έλεγαν χτες ότι ο νέος υπουργός πρέπει να προωθήσει άμεσα Προεδρικό Διάταγμα για την αύξηση των οργανικών θέσεων στους βαθμούς των υποστρατήγων, ταξιάρχων και αστυνομικών διευθυντών και αμέσως μετά να διενεργηθούν έκτακτες κρίσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί η επετηρίδα στο βαθμό του αστυνόμου Α όπου παρατηρείται συνωστισμός. Τα μεσαία στελέχη της Αστυνομίας παραμένουν στον ίδιο βαθμό πάνω από εφτά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται η επετηρίδα.

Ανακοίνωση για την τοποθέτηση του νέου υπουργού εξέδωσαν πέντε μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, τα οποία τον καλούν να δώσει "ταχύτατη λυτρωτική λύση στα σωρευμένα προβλήματα του χώρου, διαλύοντας, όπως αναφέρουν, με το έργο του τον κονιορτό των αναλώσιμων προεκλογικών πυροτεχνημάτων περιορισμένης χρήσης ορισμένων κατ' όνομα συνδικαλιστών και στην πραγματικότητα απροσχημάτιστων κομματαρχών".


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ