Σε στοιχήματα για τη "σύγκλιση" και κάποιες - αβέβαιες - βελτιώσεις οδηγούν οι διακηρύξεις περί "κοινωνικού κράτους"
Με αναφορές στο ΕΣΥ και τη συμβολή του Γ. Γεννηματά, περιβεβλημένες με διακηρύξεις περί "κοινωνικού κράτους", παρέλαβε χτες το υπουργείο Υγείας ο νέος υπουργός Κ. Γείτονας.
Η πρόσφατη ετυμηγορία, είπε ο Κ. Γείτονας, είναι συνδεδεμένη με την εντολή "το ΠΑΣΟΚ να πάρει σημαντικές αποφάσεις σε έναν κρίσιμο τομέα όπως είναι η κοινωνική πολιτική". Το στίγμα αυτών των αποφάσεων το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε προεκλογικά.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις δεσμεύσεις εκείνες περιλαμβάνονται η χρήση των πολυιατρείων του ΙΚΑ από τους αγρότες και η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού πάλι απ' τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και στη φροντίδα στο σπίτι αναφέρθηκε χτες και ο Κ. Γείτονας. Επίσης, ο Κ. Σημίτης είπε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των επιδομάτων για τους συνταξιούχους - των διαβόητων ΕΚΑΣ - που έχουν απορρίψει οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων.
Ο Κ. Γείτονας είπε ότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή το νομοσχέδιο Πεπονή, το οποίο βασικά μεταθέτει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το νομοσχέδιο αυτό υπήρξαν πολυήμερες απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών με αίτημα την απόσυρσή του.
Ωστόσο ο απερχόμενος υπουργός Αν. Πεπονής έδωσε χτες και μια άλλη διάσταση: "Παραδίδουμε, είπε, και ένα νομοσχέδιο. Δε γνωρίζω ποιες τροποποιήσεις, ασφαλώς προς το καλύτερο, θα κρίνει σκόπιμες η νέα πολιτική ηγεσία. Ελπίζω όμως να αποδεχτεί τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κύριους στόχους. Και θέλω να ελπίζω ότι ο κ. πρωθυπουργός όταν το δει, μετά τη νέα επεξεργασία, θα άρει τις επιφυλάξεις, οι οποίες τον είχαν οδηγήσει να αναβάλει την κατάθεσή του στη διαλυθείσα Βουλή".
Ο Κ. Γείτονας στην ομιλία του είπε ότι οι "άξονες και τα μέτρα πολιτικής" θα αναφερθούν απ' τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις. "Η έμφαση, πρόσθεσε, θα δοθεί την ανάπτυξη του ΕΣΥ, ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση και υπηρεσίες καλύτερης ποιότητας. Εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία να ενισχύσουμε την οικονομική και διοικητική αποτελεσματικότητα του συστήματος". Ενας άλλος άξονας, όπως τον παρουσίασε ο Κ. Γείτονας, του "κοινωνικού κράτους" είναι να αναγορευτεί το υπουργείο Υγείας "σε επιτελικό όργανο όλης της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα".
Ο Κ. Γείτονας προέταξε τη "συναίνεση των λειτουργών της υγείας" για να προχωρήσει το ΕΣΥ και δευτερευόντως αναφέρθηκε, γενικώς, στην "αναβάθμιση του κύρους και της θέσης των λειτουργών της υγείας, που θα προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού". Ωστόσο όμως δεν υπήρξε - έστω και στα λόγια - κάποια αναφορά στη δραματική οικονομική κατάστασή τους.
Τέτοιες όμως αναφορές είναι απαγορευμένες από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Ο επανελθών στο υπουργείο Υγείας υφυπουργός Μ. Σκουλάκης ήταν σαφέστερος: "Το μεγάλο στοίχημα, είπε, της κυβέρνησής μας από εδώ και πέρα είναι το κράτος πρόνοιας. Εκεί θα δοκιμαστούμε και θα δώσουμε εξετάσεις. Αν τα καταφέρουμε και πάμε στη σύγκλιση ταυτόχρονα διαφυλάσσοντας σαν κόρη οφθαλμού ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα από κοινωνικής πλευράς και βελτιώνοντάς το λίγο, θα έχουμε πετύχει το στοίχημα και θα έχουμε κρατήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας".