Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Οδυνηρά μέτρα την επόμενη μέρα

Τα προαποφασισμένα μέτρα της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, όπου συμφωνούν οι εταίροι του δικομματισμού, προδιαγράφουν πολύ αρνητικές εξελίξεις σε βάρος της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων αγροτών. Η ψήφος στο ΚΚΕ, σήμερα, μπορεί να δυναμώσει τον αγώνα των αγροτών για αντεπίθεση

Η επόμενη μέρα των εκλογών για τους αγρότες θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή, αν δεν ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να χτυπηθεί ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των στηριγμάτων του των άλλων μικρότερων κομμάτων. Τα όσα έχουν προαποφασιστεί στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της ΓΚΑΤΤ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, τώρα), και έχουν προσυπογράψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγούν σε πιο δραματικούς περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή, τις τιμές παραγωγού στα προϊόντα, στις εξαγωγές των προϊόντων μας και βεβαίως, στα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οπως είναι γνωστό, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ - που προβλέπει λιγότερη παραγωγή, μικρότερες τιμές παραγωγού και περισσότερες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων - ήδη υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία και προβλέπεται να ενταθούν:

Αναμένεται,να συνεχιστεί η μείωση στις καλλιέργειες και την παραγωγή όλων των αγροτικών προϊόντων, ακόμα και εκείνων που μειώθηκε δραματικά η παραγωγή τους, πριν, με τη νέα ΚΑΠ... Είναι γνωστό πως, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, έχει αποφασιστεί η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στα σιτηρά και τα πρωτεϊνούχα προϊόντα, κατά 140 εκατομμύρια στρέμματα στην ΕΕ - όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα μας είναι 40 εκατομμύρια στρέμματα! Ηδη στη χώρα μας έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες και η παραγωγή σιτηρών - από το μαλακό και το σκληρό στάρι μέχρι, κυρίως, το καλαμπόκι. Τώρα, με τη μείωση παραπέρα των στρεμματικών ενισχύσεων (φέτος μειώνονται 7%) και σε ονομαστική αξία και με τη δραστική μείωση τιμών παραγωγού, οδηγούμαστε στο σημείο να μην παράγουμε και τις αναγκαίες ποσότητες για τις ανάγκες διατροφής του λαού μας, όπως π.χ. έγινε με το καλαμπόκι και την κτηνοτροφία μας.

Η καλλιέργεια καπνού, που έδινε ζωή σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών με την επιβολή των δραστικών μειώσεων στην παραγωγή - από 175.000 τόνους μας επέβαλαν 126.700 - εγκαταλείπεται σταδιακά και, ήδη, μειώνεται και κάτω από το όριο που μας επιτρέπει το Διευθυντήριο. Σε παραδοσιακές καπνοπαραγωγικές περιοχές, όπως π.χ. η Ελασσόνα, οι μικροί καπνοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν με τη μικρή ατομική ποσόστωση που τους δίνεται. Αυτό γίνεται και θα ενταθεί και σε πολλές άλλες αγροτικές - καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Η βιομηχανική ντομάτα,τα ζαχαρότευτλα κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες όπως π.χ. ο ηλίανθος,με τους περιορισμούς και τα πλαφόν έχουν περιοριστεί δραματικά έτσι που (με εξαίρεση τη βιομ. ντομάτα) η χώρα μας δεν καλύπτει ούτε τις δικές της ανάγκες και εισάγουμε ζάχαρη και, βεβαίως, σπορέλαια...

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις, ήδη στην κτηνοτροφία της χώρας μας και τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής πληρώνουν ακριβά οι κτηνοτρόφοι καθώς: Υποχρεώνονται να παράγουν με ψηλό, ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, αφού οι τιμές ζωοτροφών κλπ. διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα. Ταυτόχρονα, οι τιμές που υποχρεώνονται να πουλάνε τα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως π.χ. το γάλα συμπιέζονται από τις γνωστές γαλακτοβιομηχανίες στο μισό εκείνων πριν τρία χρόνια. Οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει έρμαια στα χέρια των εμπόρων ζωοτροφών και των γαλακτοβιομηχάνων και των εισαγωγέων κτηνοτροφικών προϊόντων. Στα πλαίσια της παραπέρα φιλελευθεροποίησης του εμπορίου και το άνοιγμα των συνόρων για ενεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, κρεάτων, τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, η κτηνοτροφία στη χώρα μας οδηγείται σε πλήρη καταστροφή, υπάρχει κίνδυνος σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει αξιόλογη ντόπια κτηνοτροφία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είκοσι χρόνια αρνητικής πορείας (2001-05-13 00:00:00.0)
ΓΚΑΤΤ - δικομματισμός ξεκληρίζουν τους αγρότες (1996-09-22 00:00:00.0)
Η μόνη ελπίδα (1996-09-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-17 00:00:00.0)
Μειωμένο και με τη "βούλα" της ΕΕ (1996-01-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ