Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
Τον οδηγούν σε μαρασμό

Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών περιόδευσε χτες το πρωί ο Μπάμπης Αγγουράκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας

Σε "μαρασμό" έχουν οδηγήσει με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος". Οι τεράστιες δυνατότητες του ερευνητικού κέντρου στην ανάπτυξη της πληροφορικής και άλλων κλάδων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται μέχρι τώρα, αλλά αντίθετα παρεμποδίζονται.

Οι διαπιστώσεις αυτές προέκυψαν κατά τη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο "Δημόκριτο", με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος στην Α' Αθήνας Μπάμπη Αγγουράκη.Ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου, Διον. Ιθακήσιος και ο διευθυντής του Υπολογιστικού Κέντρου και του δικτύου "Αριάδνη", Αλ. Αρβιλλιάς, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΚΚΕ για τη λειτουργία του "Δημόκριτου" και αναφέρθηκαν στις δυνατότητές για μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα μας. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στη λειτουργία του "Δημόκριτου", αλλά επεκτάθηκε και σε γενικότερα θέματα, που αφορούν την αξιοποίηση του "ιντερνέτ" προς όφελος των αναγκών της Ελλάδας, του δημόσιου τομέα, των φοιτητών και γενικότερα προς όφελος των εργαζομένων.

Ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι το ΚΚΕ και μέσα και έξω από τη Βουλή, θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του εθνικού ερευνητικού κέντρου και την παραπέρα ανάπτυξή του, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενός εθνικού προγράμματος για την έρευνα και την τεχνολογία, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες της Ελλάδας και να είναι σε αντίθεση με τις επιλογές του Μάαστριχτ.Επισήμανε, επίσης, ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει για να αυξηθεί άμεσα η κρατική επιχορήγηση του "Δημόκριτου", αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά μισθολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα για τους νέους ερευνητές.

Ολοι συμφώνησαν ότι είναι άμεση ανάγκη να αναβαθμιστεί το επιστημονικό προσωπικό και γενικότερα η λειτουργία του "Δημόκριτου", ενώ ο Αλ. Αρβιλλιάς,υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι ανάγκη να "πυκνώσουν" οι επαφές των κομμάτων με τους ανθρώπους της έρευνας και της επιστήμης.

Για τη σημερινή κατάσταση του "Δημόκριτου" και τα εμπόδια στη λειτουργία του, ο Μπάμπης Αγγουράκης επισήμανε τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αναφέρθηκε στα τεράστια αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει και τον "Δημόκριτο", αλλά και άλλα ερευνητικά κέντρα, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η ερευνητική πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια πολιτική, όπως τόνισε, που αντί να συνδέει την ελληνική έρευνα με την ελληνική παραγωγή, αντίθετα, συνδέει την ελληνική έρευνα με τις ανάγκες των πολυεθνικών των αναπτυγμένων χωρών.

Μετά την περιοδεία, ο Μπάμπης Αγγουράκης πήρε μέρος στην προγραμματισμένη διακομματική συζήτηση, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο "Δημόκριτο". Η συζήτηση επεκτάθηκε σε θέματα που αφορούν την αλλαγή του νόμου για την έρευνα στην Ελλάδα, την ανάπτυξη της συνεργασίας των ερευνητικών κέντρων, την αντιμετώπιση μισθολογικών και άλλων προβλημάτων των ερευνητών κλπ. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, επί της ουσίας, παρουσίασαν ταυτόσημες απόψεις για την έρευνα στην Ελλάδα, αρνούμενοι την ανάγκη για αλλαγή στην ερευνητική πολιτική, που υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ