Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, νέοι και όλος ο λαός αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η καταδίκη του δικομματισμού και η ενίσχυση του ΚΚΕ, εγγύηση για αντιστροφή της πορείας
ΑΠΟΣΤΟΛΗ Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ
Μείωση του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κλείσιμο μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, κλείσιμο βιοτεχνιών, αύξηση της ανεργίας, κύμα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής μετανάστευσης. Αυτή είναι η αλυσίδα της υποβάθμισης στο νομό Τρικάλων,μετά την πολύχρονη εφαρμογή της δικομματικής πολιτικής λιτότητας, της αποβιομηχάνισης και της πιστής εφαρμογής των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.Μια πορεία που πρέπει να αντιστραφεί και οι κάτοικοι του νομού έχουν την ευκαιρία στις 22 Σεπτέμβρη να στείλουν το μήνυμά τους. Να καταδικάσουν το δικομματισμό και τους δορυφόρους του και να ενισχύσουν το ΚΚΕ
Αγροτικός νομός, βασίζει την οικονομία του στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία. Δυο τομείς της οικονομίας στους οποίους στηρίζεται όλη η Θεσσαλία και οι οποίοι έχουν χτυπηθεί σημαντικά, ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο μονομάχους κερδίσει τις εκλογές, αφού και οι δυο υπερασπίζονται με σθένος τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στα Τρίκαλα δεν υπάρχει ανεπτυγμένη βιομηχανία, αλλά μικρές βιοτεχνίες, κυρίως ξύλου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είτε κλείνουν είτε μετατρέπονται σε εμπορικές επιχειρήσεις, με ανάλογες οικονομικές συνέπειες στο νομό, αλλά και σε αυτούς που ασχολούνται με την κατεργασία του ξύλου.
Μια άλλη πηγή εσόδων για το νομό και τους κατοίκους του είναι ο τουρισμός, με επίκεντρο τα Μετέωρα.Οπως μας είπε ο Αχιλλέας Κανταρτζής,νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Τρίκαλα,υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού, αλλά δεν έχουν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα και περιοχές όπως ο Ασπροπόταμος και το Περτούλι μένουν αναξιοποίητες. Παράλληλα, στην Καλαμπάκα που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, υπήρξε από αυτές πλήρης παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό των ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα να μην αφήσουν οι τουρίστες χρήματα στις τοπικά μαγαζιά. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την πτώση της τουριστικής κίνησης αυτό το καλοκαίρι μέχρι και 50%, έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αυτούς που έχουν σαν κύρια πηγή εσόδων τον τουρισμό. Από την άλλη το Β Πακέτο Ντελόρ προβλέπει όλα κι όλα 190 εκ. δραχμές για την υποστήριξη του αγροτοτουρισμού στο Νομό.
Για το νομό Τρικάλων υπάρχουν προβλέψεις στο Β Πακέτο Ντελόρ, αλλά τα έργα που προγραμματίζονται δεν είναι αυτά που από μόνα τους θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή ανάκαμψη του νομού. Είναι κυρίως έργα οδοποιίας, όπως η εθνική οδός που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα, τα Τρίκαλα και τον Βόλο με την Εγνατία Οδό, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της... προμελέτης και μάλιστα ακούγεται ότι θα επιδιωχτεί αυτοχρηματοδότηση. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Βόλο με τα Τρίκαλα και για δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομόςΤρικάλων είναι ο μοναδικός νομός που δεν επικοινωνεί με διπλανό νομό, τηνΑρτα.
Είναι ενδεικτικό της αδυναμίας αυτών των έργων να ενισχύσουν ουσιαστικά το νομό και τους κατοίκους του, ότι στο Β Πακέτο Ντελόρ έχει ενταχθεί και το έργο εκτροπής του Αχελώου,αλλά μόνο το υδροηλεκτρικό τμήμα του και όχι το αρδευτικό,το οποίο και απαιτείται για να ξεδιψάσει η θεσσαλική γη!