Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Ζωή "εκτός σχεδίου"

Αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν άγρια Ποντίους που έχτιζαν ένα σπίτι, όπου θα στεγαζόταν μια εξαμελής οικογένεια. Την ανάγκη ένταξης της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης, υπογραμμίζει ο Ζαχαρίας Κεσίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

Ηρθαν πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας από την εμπόλεμη Γεωργία. Πούλησαν τα υπάρχοντά τους για να ζήσουν, δούλεψαν για ένα κομμάτι ψωμί, μόνοι, αβοήθητοι χωρίς καμιά κρατική μέριμνα. Αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα και έφτιαξαν τα σπίτια τους. Φυσικά σε περιοχές εκτός Σχεδίου. Σε περιοχές όπου δεν κτίζονται βίλες και εξοχικά, κάτω από τη μύτη των κρατικών υπηρεσιών.

Στο Μενίδι,πάνω από τη λεωφόρο Αγ. Διονυσίου,στον Αγ. Ιωάννη τον Ρώσο, εκατοντάδες Πόντιοι, που ήρθαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ζουν στην κυριολεξία "εκτός ΣΑχεδίου". Μόνο που εδώ η Αστυνομία είναι ιδιαίτερα αυστηρή... Την περασμένη Τρίτη αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν Ποντίους που έχτιζαν ένα σπίτι. Ενα σπίτι, για να μη ζει στο ύπαιθρο μια εξαμελής οικογένεια.

Ενα μικρό δωμάτιο αποτελεί την κατοικία της οικογένειας Στεφανίδη.Οι άνδρες κοιμούνται στο μικρό προαύλιο έξω από αυτό και οι γυναίκες μέσα. Οι αστυνομικοί πήγαν με ένα περιπολικό την Τρίτη το βράδυ, μετά από καταγγελία ότι γίνονται παράνομες οικοδομικές εργασίες. Κυνήγησαν τα μέλη της οικογένειας και δυο εργάτες που κρύφτηκαν στο καμαράκι.

"Τότε οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα, παραβιάζοντας το οικογενειακό άσυλο, για να μπουν μέσα",μας λέει ο Κώστας Θεοδωρίδης."Χτύπησαν τη θεία μου και την κόρη της, την Ειρήνη. Τους έβγαλαν έξω. Η μητέρα μου, που τους είδε, ρώτησε τους αστυνομικούς γιατί τους χτυπούν. Την πέταξαν με σπρωξιές σε ένα ρέμα. Ηρθαν και άλλα περιπολικά... Με γκλομπς και ζώνες χτυπούσαν τη μητέρα μου και τους άλλους... Κάποιος αστυνομικός πήγε να χτυπήσει τη θεία μου, την Ευθυμία. Είναι 65 χρόνων και έχει πρόβλημα καρδιάς. Ο ξάδερφός μου, ο Ανδρέας, προσπάθησε να τους εμποδίσει, αλλά τον έδειραν".

Οι αστυνομικοί τελικά συνέλαβαν τέσσερα άτομα, που χτες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο. Πρόκειται για τους Ελένη Ποιμενίδου,στην οποία ανήκει το κτίσμα που αναγειρόταν, Μύρωνα Σιδηρόπουλο,Ελένη Στεφανίδου και Παναγιώτη Γρηγοριάδη,πρόεδρο των Ελληνοποντίων Αγ. Βαρβάρας, που πιάστηκε την επόμενη μέρα, όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου για να διαμαρτυρηθεί. Κατά την Αστυνομία, όταν ήταν μέσα στο τμήμα, "τραυμάτισε απρόκλητα" τον υπαστυνόμο Β Παν. Γεωργόπουλο, που ήταν επικεφαλής της αστυνομικής "επιχείρησης". Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΛ. ΑΣ. ο Π. Γρηγοριάδης αυτοτραυματίστηκε (σ. σ. προσέκρουσε τυχαία σε γροθιές;), όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν.

Οι κάτοικοι του συνοικισμού μάς κατήγγειλαν τη βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν κάλεσαν γιατρό για τους πολίτες που είχαν χτυπήσει. Αντίθετα, τον "δικό τους άνθρωπο" τον πήγαν στο νοσοκομείο, καθώς - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας - είχε ένα θλαστικό τραύμα τριών εκατοστών στο χέρι! Οπως μας είπαν οι γείτονες, τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να σπάσει την πόρτα του μικρού δωματίου. Η 65χρονη Ευθυμία Στεφανίδου επίσης οδηγήθηκε στο "Σισμανόγλειο", με καρδιολογικά προβλήματα.

"Το κράτος και η Αστυνομία τρομοκρατούν αυτούς τους ανθρώπους", μας λέει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Ζαχαρίας Κεσίδης."Τα κόμματα του δικομματισμού τους τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" στις προεκλογικές περιόδους και μετά τους λησμονούν. Η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης".

"Φασισμός είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει στη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων", μας λέει ο Χριστόφορος Τσορπατσίδης.

Χτες οι τέσσερις Ελληνοπόντιοι οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, με κατηγορίες για "παράνομο κτίσμα, αντίσταση κατά της Αρχής και απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου". Η δίκη, τελικά, αναβλήθηκε για τις 11 Σεπτέμβρη, γιατί δεν είχαν προσέλθει να καταθέσουν ως μάρτυρες οι αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ