Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αριστερά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κοινωνία του Βόλου παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν την πώληση της ιστορικής τοπικής εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΑ" σε ομάδα επιχειρηματιών της πόλης, ομάδα η οποία "τελείως συμπτωματικά"... στην πλειοψηφία της αποτελεί και την ηγεσία του ΣΥΝ στην περιοχή.

Συνδέοντας αυτές τις εξελίξεις με τα γεγονότα του 1990, όταν ένας σημαντικός αριθμός ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ, εγκατέλειπαν τότε το Κόμμα και προσχωρούσαν στο ΣΥΝ, παρασύροντας μαζί τους και ένα μεγάλο ποσοστό συντρόφων μας, θυμάται κανείς τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους μας "στόλιζαν" τα ηγετικά αυτά στελέχη, για να δικαιολογήσουν την "απόδρασή" τους, από το χώρο μας, όπως "δογματικούς", "παλαιοκομματικούς", στερούμενους "νέων αντιλήψεων", ανίκανους να συλλάβουμε τα μηνύματα των καιρών.

Ενώ αντίθετα αυτοί αποτελούσαν τη "νέα αντίληψη", ήταν οι "εκσυγχρονιστές", οι άνθρωποι του "νέου τρόπου σκέψης και δράσης".

Πέρασαν από τότε έξι χρόνια. Αρκετά για να αποκαλύψουν τι εννοούσαν και τι επιδίωκαν τότε οι "εκσυγχρονιστές" πρώην σύντροφοί μας.

Το ήθος, η αξιοπρέπεια, η ασυμβίβαστη πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, η άρνηση υποταγής στις εντολές του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, προτερήματα και ιδανικά που πρέπει να διαθέτει και που χαρακτηρίζουν έναν κομμουνιστή, έναν αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο, παραμερίστηκαν.

Εδωσαν τη θέση τους στα "νέα σημεία των καιρών". Το όνομά τους φιγουράρει σε κάθε υπόθεση "διαπλεκομένων συμφερόντων". Αξιοποιούν με τον καλύτερο γι' αυτούς και τα συγγενικά τους μέλη, τα πλεονεκτήματα των δημοσίων θέσεων, είτε ως αιρετών είτε ως κρατικών λειτουργών. Η ανάθεση χωρίς διαφανείς διαδικασίες σημαντικών δημοσίων έργων σε "ημετέρους", η συμμετοχή τους σε οικονομικές συναλλαγές διαφόρων δημοσίων αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι για τους "πρώην", πλέον, υπόθεση ρουτίνας,όπως τους καταμαρτυρείται από τα ΜΜΕ.

Ολα αυτά βέβαια δε γίνονται χωρίς ανταλλάγματα στο κατεστημένο. Ο ρόλος που παίζουν στην αντιμετώπιση των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων του νομού είναι καθοριστικός. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο ισχυρισμός που διατυπώνουν, ότι"στο ΚΚΕ έχασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, έχει μια βάση".Πιο σύντομα θα είχαν ριχτεί στο παιχνίδι του εύκολου κέρδους και της αθέμιτης συναλλαγής.Μόνο που παραγνωρίζουν ότι τότε καταξιώθηκαν με την αγάπη, τη στήριξη και τις ψήφους των κομμουνιστών και των αριστερών ψηφοφόρων. Τώρα αναδεικνύονται στηριζόμενοι σε οικονομικές δυνάμεις και συμφέροντα, καταφεύγοντας σε παραχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Η δημόσια διάψευση του γραμματέα του ΣΥΝ Κώστα Προγγίδη και του αντινομάρχη Δημήτρη Δερβένη, ότι αυτοί είναι αμέτοχοι στην αγορά της "ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ" και μόνο οι σύζυγοί τους συμμετέχουν, ασφαλώς δεν ικανοποιεί ούτε τους ίδιους.

Στις δημόσιες θέσεις δεν πρέπει να είσαι μόνο τίμιος, πρέπει και να το δείχνεις. Και με την ιδιότητά τους θα έπρεπε να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες, που βέβαια δε θα τις υποδείξουμε εμείς, ώστε να αποκαταστήσουν το κύρος τους στην κοινή γνώμη.

Οπως κανείς δεν αμφιβάλλει για την επιστημονική κατάρτιση και ικανότητα των κυριών αυτών, που κατά σύμπτωση είναι σύζυγοι του αντινομάρχη και του γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΝ και που τους ανατίθενται μελέτες χωρίς διαγωνισμό, έτσι δεν αμφιβάλλει ότι η Μαγνησία διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό ισάξιων τουλάχιστον επιστημόνων, που θα μπορούσαν ισότιμα να διεκδικήσουν και αυτοί την ανάθεση ανάλογων μελετών, οι οποίες, όπως και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και το ΤΕΕ Βόλου αποκαλύπτουν και παραδέχονται, είναι εξωπραγματικές και σκανδαλώδεις, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τα 270.000.000 δρχ. ως αμοιβή είναι ένα μικρό ποσό!

Θα έπρεπε επίσης και ο νομάρχης Μαγνησίας Πάνος Σκοτινιώτης να πάρει δημόσια θέση στο θέμα αυτό. Η δήλωση του Γραφείου Τύπου της Νομαρχίας Μαγνησίας ότι ο ίδιος, η ΝΑ και το ΚΕΚΑΝΑΜ, δε συμμετέχουν στην αγορά της εφημερίδας, σίγουρα δεν τον καλύπτει. Ο ίδιος αποτελεί κορυφαίο ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ πανελλαδικά, δεν μπορεί λοιπόν να δηλώνει άγνοια, όταν συμμετέχουν στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφημερίδας ο Νίκος Γραμματικός, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, η σύζυγος του γραμματέα της ΝΕ ΣΥΝ Μαγνησίας, ο νομικός σύμβουλος της Νομαρχίας και αντιδήμαρχος Ιωλκού Ηρακλής Αστράς, ο οικονομικός σύμβουλος του ΚΕΚΑΝΑΜ και στέλεχος του ΣΥΝ Αργύρης Χαδούλης, καθώς και η σύζυγος του αντινομάρχη κ. Δερβένη και αρκετά συγγενικά της πρόσωπα.

Δεν μπορεί λοιπόν να δηλώνει άγνοια ή μη ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί το εξής: Είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος, κάθε ομάδας ανθρώπων, να δραστηριοποιούνται σε κάθε είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, πρέπει όμως οι επιχειρήσεις αυτές να διέπονται από ξεκάθαρους οικονομικούς πόρους και όχι να δημιουργούν χίλιες δυο απορίες, ερωτηματικά και τροφή για σκανδαλοθηρία.

Κατά την άποψή μας, προβληματισμό δημιουργεί και η μέχρι σήμερα στάση των ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ Μαγνησίας με τη μη δημόσια τοποθέτησή τους στο θέμα αυτό, αφού, όπως τουλάχιστον παρακολουθεί κανείς από τις πληροφορίες των ΜΜΕ, εμπλέκονται στελέχη τους.

Η δράση και η συμπεριφορά των κορυφαίων αυτών στελεχών του ΣΥΝ στη Μαγνησία έχει προφανώς την εξήγησή της.

Εχουν κατανοήσει αρκετά καλά το νόημα του όρου "διαπλεκόμενα συμφέροντα" και από πολλού τον έχουν εφαρμόσει. Προπορεύονται αρκετά από τα κελεύσματα της Βάσως Παπανδρέου για τη "μεγάλη κεντροαριστερά". Εχοντας τον μοναδικό πανελλαδικά νομάρχη του ΣΥΝ, λειτουργούν πιλοτικά για την εφαρμογή κάθε εντολής του κέντρου των οικονομικών συμφερόντων.

Με την ενεργό συμμετοχή τους μαζί με τα τοπικά φιλοκυβερνητικά στελέχη, στις διαδικασίες του "κοινωνικού διαλόγου" και της "κοινωνικής συναίνεσης", ενεργούν ως καταλύτες στην αντίδραση του λαϊκού κινήματος. Με υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται ποτέ, με ανέξοδες κορόνες, με εκδηλώσεις εντυπωσιασμού χωρίς περιεχόμενο, έχουν οδηγήσει το νομό στην απόγνωση και το μαρασμό, αφού εργοστάσια κλείνουν, η ανεργία φουντώνει, οι αγρότες ανησυχούν για το αύριο, οι επαγγελματοβιοτέχνες βάζουν λουκέτο συνεχώς. Κάποιοι όμως ευημερούν...

Εδώ δικαιώνεται και η δική μας στάση, η στάση των κομμουνιστών, που μας κατηγορούσαν ως "παλαιοκομματικούς", "δογματικούς", ότι δεν κατανοούσαμε τα μηνύματα των καιρών, όπως αυτοί τα εννοούσαν, δηλαδή το συμβιβασμό, την υποτέλεια, τη θυσία στο βωμό του εύκολου κέρδους,γιατι επιλέξαμε την αταλάντευτη θέληση και τον αγώνα μας να υπερασπίζουμε ιδέες και ιδανικά που για "κάποιους" θεωρούνται ξεπερασμένα.

Η ιστορία όλους θα μας κρίνει. Οταν όμως οι μάσκες πέφτουν, αυτός ο κόσμος της Αριστεράς, που με τα ψεύτικα συνθήματα των Σειρήνων του εκσυγχρονισμού (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) παρασύρθηκε, ψήφισε και στήριξε κυβερνήσεις και κόμματα, που στην ουσία αντιπάλεψαν τα λαϊκά συμφέροντα και τις προσδοκίες του, σίγουρο είναι ότι θα αρχίσει να επιστρέφει στην Ιθάκη του.Οι γενιές της Εθνικής Αντίστασης, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, οι νεότερες γενιές, έχουν ιερό καθήκον μαζί με τους κομμουνιστές, τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους να στήσουν το Αντιμονοπωλιακό, Αντιιμπεριαλιστικό, Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης.

Για να βγει η χώρα μας και ο λαός από τα αδιέξοδα. Για να τιμωρήσει αυτούς που τον κορόιδεψαν, τον εξαπάτησαν. Που εκμεταλλεύτηκαν προσδοκίες και ιδανικά του για το δικό τους κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό συμφέρον.

Για να αποφασίζει τελικά ο ίδιος ο λαός για τις τύχες του και όχι να αποφασίζουν άλλοι.

Αντώνης ΠΑΠΠΑΣ

μέλος του ΝΓ της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ,

νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ