Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπουργική Απόφαση θέτει σε κίνδυνο ασθενείς

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη για την απόφαση του υπουργού Υγείας, να μη γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις από ερευνητικά εργαστήρια των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θρομβο-αιμορροφιλικοί ασθενείς

Τις δραματικές επιπτώσεις στους θρομβο-αιμορροφιλικούς ασθενείς -μια ευαίσθητη κατηγορία πολιτών με σοβαρά αιματολογικά προβλήματα - μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλου να μη γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις από ερευνητικά εργαστήρια -που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο- έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης με ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οι πανεπιστημιακές κλινικές λειτουργούν στα πλαίσια του ΕΣΥ και χρησιμοποιούν αντιδραστήρια που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτή η «συγκατοίκηση» έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, ενώ έχουν αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από ορισμένους.

Η απαγορευτική απόφαση του υπουργού Υγείας δεν έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα της σχέσης Πανεπιστημίου και ΕΣΥ -που χρονίζουν άλλωστε. Απλώς στηρίζεται στο επιχείρημα ότι πρέπει να πληρώσει το υπουργείο Παιδείας για τις εργαστηριακές εξετάσεις των ερευνητικών εργαστηρίων που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο. Και δεν έγινε, όπως φαίνεται, σε μια λογική αντιμετώπισης όποιων προβλημάτων εμφανίστηκαν, αλλά στη βάση των εκσυγχρονιστικών «συν» και «πλην», ώστε να γίνει εξοικονόμηση απ' τη λεγόμενη «σπατάλη πόρων» στο χώρο της υγείας.

Ετσι -κατά τη λαϊκή ρήση μαζί με τα ξερά «καίγονται και τα χλωρά»- εκείνοι που τελικά την πληρώνουν είναι οι ασθενείς, που παρακολουθούνται απ' τις αντίστοιχες μονάδες, όπως συμβαίνει με την Α' Παθολογική Προπαιδευτική κλινική του ΑΠΘ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους αναφέρουν: «Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παντελή Μακρή, διευθυντή της Μονάδας Αιμόστασης της Α' Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανήκει στο ΑΧΕΠΑ, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να μη γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις από ερευνητικά εργαστήρια περισσότεροι από 2.500 θρομβο-αιμορροφιλικοί ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εξετάσεις σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους».

Ο Αγγ. Τζέκης και ο Γ. Χουρμουζιάδης ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά οι εξετάσεις των ασθενών αυτών στα ερευνητικά εργαστήρια;
  • Οι δαπάνες λειτουργίας των ερευνητικών εργαστηρίων θα εξακολουθήσουν να βαρύνουν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και αν όχι από πού θα καλυφθούν;
  • Το κλείσιμο των εργαστηρίων συνολικά και ειδικά το εργαστήριο Αιμόστασης της Α' Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ εντάσσεται στην πολιτική υποβάθμισης της λειτουργίας των νοσοκομείων προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της υγείας;

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ