Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το χρέος της "Ηλέκτρας"

"Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, γιατί αυτό θα σημάνει το τέλος του Ανθρώπου. Να γιατί μορφές όπως η Μήδεια και η Ηλέκτρα αποτελούν πρότυπα μέσα σε αυτή την τραγική κλίμακα αξιών μιας συνεχιζόμενης τραγωδίας, που έχει επιβάλει τον ψυχικό πόνο σαν τη μοναδική διέξοδο προς την κάθαρση κι από κει προς τη Λύτρωση".Είναι λίγα μόνο από τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη,καθώς, γράφοντας για την τραγωδία, το Χορό, την ταυτολογία Τραγωδία - Τραγούδι, προσπαθεί να εξηγήσει το νόημα της προσπάθειάς του να γράψει μουσική πάνω σε κείμενα του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, τη Μήδεια και την Ηλέκτρα.

Ετσι, στις 31 Ιούλη και 1 Αυγούστου,στο Ηρώδειο,ο Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιάσει τη λυρική τραγωδία "Ηλέκτρα",σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου.Για τον συνθέτη η "Ηλέκτρα" δεν αποτελεί μόνο το τρίτο μέρος μιας λυρικής τριλογίας ("Μήδεια", "Αντιγόνη"). Σηματοδοτεί και "ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι αυτή τη φορά έχω απομακρυνθεί από όλα τα οικεία ακούσματα με τα οποία κέρδιζα από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη του Ελληνα ακροατή".Σ' αυτή τη "στροφή" αναφέρεται και ο σκηνοθέτης: "Αν εξαιρέσεις το μύθο (...) η μουσική αυτού του βάρδου των ελληνικών ήχων, των ελληνικών ρυθμών είναι δυτική, παρόλο που μπαίνουν οι μνήμες από βυζαντινούς ύμνους και άλλα στοιχεία καθοριστικά του παρελθόντος του συνθέτη".

Η σχέση του Μ. Θεοδωράκη με την ελληνική τραγωδία είναι πολυσήμαντη. Με αφορμή την "Ηλέκτρα" και το πρώτη παρουσίασή της στην Ελλάδα ο συνθέτης γράφει: "Κατοικώ σήμερα σ' αυτά τα μέρη. Στην Αθήνα, απέναντι από την Ακρόπολη, ίσως στα θεμέλια του σπιτιού μου να βρίσκονταν άλλοτε οι κατοικίες των Αθηναίων τραγικών... Εγώ, όμως, τους αισθάνομαι κάθε στιγμή".Τους αισθάνεται και καταφεύγει σε αυτούς για να συναντήσει όπως λέει "τα αιώνια σύμβολα αυτής της βιωμένης από τους Νεοέλληνες τραγωδίας, τη Μήδεια, τον Ιάσονα, τον Κρέοντα, την Ηλέκτρα...". Αλλωστε, τέτοια πρόσωπα θνητών που έγιναν όργανα της μοίρας "πλημμύρισαν την πατρίδα μου κατά τη διάρκεια της ξένης κατοχής, του εμφυλίου πολέμου, της μετεμφυλιακής εποχής που οδήγησε στη χούντα κι από κει στη νέα δοκιμασία της απομυθοποίησης, που σημαίνει απλά διαδικασία απόρριψης του εθνικού χαρακτήρα, χωρίς τον οποίο οι Ελληνες οδηγούνται προς το Τίποτα".

Το λιμπρέτο της "Ηλέκτρας" έγραψε ο Σπύρος Ευαγγελάτος.Στις παραστάσεις του Ηρωδείου συμμετέχει η Ορχήστρα της Κρατικής Οπερας της Σόφιας, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και του Μίκη Θεοδωράκη και η Χορωδία "Φονζ Μουζικάλις",υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα.Τα κοστούμια έκανε ο Γιάννης Μετζικώφ,τα σκηνικά ο Νίκος Κούνδουρος,τις χορογραφίες οι: Αγγέλα Λύρα, Μαριλένα Καρέτα, Αλεξάνδρα Μαγιολέτι.

  • Το "Ρέκβιεμ" του Ιωάννη Δαμασκηνού και το τρίτο μέρος της 3ης Συμφωνίας του διευθύνει, απόψε,ο Μ. Θεοδωράκης στο μεγάλο καθεδρικό ναό του Πασάου της Γερμανίας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρίας, τέσσερις χορωδίες και σολίστα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ