Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επτανησιακή δημιουργία

Δύο εκθέσεις με θέμα την Επτανησιακή ζωγραφική,εγκαινιάζονται το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος".Η πρώτη έκθεση με τίτλο "Επτανήσιοι καλλιτέχνες του 18ου και 19ου αιώνα - Από τις συλλογές Ευριπίδη Κουτλίδη και Εθνικής Πινακοθήκης",περιλαμβάνει 54 έργα επτανησίων καλλιτεχνών. Παρουσιάζει την ιστορική πορεία, την πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων, την ηθογραφική και κοινωνική εξέλιξη της περιοχής αυτής, από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Παρουσιάζονται δημιουργίες των: Σ. Βικάτου, Ν. Δοξαρά, Ν. Ξυδιά, Κ. Παρθένη, Λ. Κογεβίνα κ.ά.

Η δεύτερη έκθεση είναι μονογραφική, αφιερωμένη στο Ν. Ξυδιά.Τα 20 έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τη συλλογή της Μ. Κιούπη (μιας εκ των απογόνων του ζωγράφου). Πρόκειται για έργα άγνωστα στο κοινό, που παραχωρήθηκαν ευγενώς στο Δήμο Αργοστολίου για τη συγκεκριμένη έκθεση και εκτίθενται για πρώτη φορά. Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση πλαισιώνει κατάλογος. Και τις δύο εκθέσεις οργάνωσε ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, Μ. Στεφανίδης.

Σημειώνουμε ότι στις 30 του Ιούλη, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με προβολή διαφανειών και θέμα: "Εισαγωγή στην Ελληνική ζωγραφική - Από τον Γύζη στον Τσαρούχη".Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ στις 28 του Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση.

  • Στις 7 Αυγούστου (8.30μμ), εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Πεσσάδας στην Κεφαλονιά, μεγάλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής, κεραμικής και μικρογλυπτικής, σύγχρονων εικαστικών δημιουργών που κατάγονται από την Κεφαλονιά. Στην έκθεση αυτή, η οποία διοργανώνεται με επιτυχία κάθε χρόνο στην όμορφη Πεσσάδα, στους πρόποδες του Αίνου, φέτος συμμετέχουν οι: Ν. Αντωνακάτου, Κ. Βαγγελάτου, Μ. Βαλλιάνου, Ε. Βερονίκη, Π. Γεωργόπουλος, Κ. Ευαγγελάτος, Σ. Λευκόκοιλος, Λ. Μέρλιν - Βασιλάτου, Μ. Πανά - Καϊρη, Φ. Φλαμιάτου, Σ. Κομηνά, Ε. Σπηλιώτη και Κ. Γρόλλιου.

Το βράδυ των εγκαινίων ο Δ. Λιαντίτης θα μιλήσει με θέμα: "Ανδρέας Λασκαράτος - Το ποιητικό αστέρι της Κεφαλονιάς".Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ