Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα "θα" περί... διαφάνειας στα ΜΜΕ

Την επιβολή της διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ εξαγγέλλει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα. Οι ίδιες εξαγγελίες είχαν γίνει και πέρσι τέτοιον καιρό, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος περνούσε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νόμο για τα ΜΜΕ. Ενα νόμο που, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη, νομιμοποιούσε την υπάρχουσα αδιαφανή κατάσταση. Στην επιβολή της "νομιμότητας και της διαφάνειας στη δράση και τις σχέσεις των φορέων και επιχειρήσεων, που ενεργοποιούνται στον ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό χώρο", αναφέρεται, όπως είπε χτες ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, το σχέδιο ΠΔ που ήδη είναι έτοιμο.

Με το σχέδιο ΠΔ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επιβάλλεται η ονομαστικοποίηση των μετοχών, ανωνύμων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη ραδιοτηλεοπτική αγορά, καθώς και αυτών που αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες του δημοσίου. Στόχος, επίσης, του ΠΔ είναι να θεσπιστεί το ασυμβίβαστο και ν' απαγορευτεί η οικονομική συγκέντρωση στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αλλά και των εφημερίδων, μέσω της επιβολής ανωτάτων ορίων συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και στη θέσπιση κωλυμάτων λόγω συγγένειας.

Το ΠΔ προβλέπει και την ίδρυση νέου τμήματος στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, του τμήματος "Ελέγχου και διαφάνειας", που θα έχει ευρύτερες αρμοδιότητες. Οι εξαγγελίες, μέσω του ΠΔ γίνονται τη στιγμή που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή απαξιούν να επανδρώσουν το ΕΣΡ, το οποίο από συστάσεώς του έως σήμερα δεν έχει την ανάλογη υποδομή και στελέχωση που προβλεπόταν από νόμους και ΠΔ. Και το νέο ΠΔ προβλέπει ακόμη μια υπηρεσία, η οποία θα στελεχωθεί, όπως είπε ο υπουργός, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Το τμήμα αυτό θα συλλέγει στοιχεία από άλλες υπηρεσίες ή ιδιωτικούς φορείς και θα κάνει τη διασταύρωσή τους, με "σκοπό την αποτελεσματική διεξαγωγή του ελέγχου της οικονομικής δράσης των φορέων της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς". Στο τμήμα "Ελέγχου και διαφάνειας", όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, αλλά αναφέρεται και στο ΠΔ, θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο, στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

"Αποτελεσματικό μέσο, για την επιβολή της διαφάνειας", χαρακτήρισε ο Δ. Ρέππας τη δημιουργία του μητρώου. Ο Δ. Ρέππας, αφού παραδέχτηκε ότι στο σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο "επικρατεί η ανομία και η αναρχία", ευελπίστησε ότι "μετά από λίγα χρόνια θα είναι τελείως διαφορετικό" (;) Το Σεπτέμβρη, όπως είπε, θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τις ραδιοφωνικές συχνότητες, ενώ ίσως μέσα στον Αύγουστο να έχει ολοκληρωθεί και ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ