Κυριακή 14 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για μικρά αγόρια και κορίτσια

Τετράτομη έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" για τη σεξουαλική και συναισθηματική αγωγή των παιδιών

Ηταν τότε, περίπου, τρίχρονη η Μαρία όταν μια μέρα στο κομμωτήριο της μητέρας της μπήκε μια έγκυος πελάτισσα.Το κοριτσάκι την περιεργαζόταν καλά καλά. Κοινωνικό και έξυπνο όπως ήταν, ήθελε να λύσει την απορία του, γιατί αυτή η γυναίκα είχε φουσκωμένη κοιλιά, αλλιώτικη απ' της μαμάς της κι από των άλλων γυναικών που είχε μέχρι τότε δει. Ρώτησε την κυρία: "Τι έχεις μέσα στην κοιλιά σου;".- "Παιδάκι",απάντησε η κυρία, στην Μαρία. Τα κατάμαυρα ματάκια της μικρής μεγεθύνθηκαν από την απορία. Για το μυαλουδάκι της ήταν αδιανόητο "αυτό" που έκανε η κυρία. Και με την αφέλεια της άγνοιας ρώτησε: - "Κατάπιες το παιδάκι σου;".Η κυρία έμεινε άναυδη, το κομμωτήριο σείστηκε από τα γέλια. Κι άντε μετά οι πελάτισσες, κουβαλώντας την παλιά νοοτροπία περί "απαγορευμένων" για παιδιά θεμάτων, να εξηγήσουν στην Μαρία ότι ένα παιδάκι δεν καταπίνεται, όπως το φαγάκι που της δίνει η μαμά της και πάει στην κοιλίτσα της. Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για πραγματικό περιστατικό, ευφρόσυνη μνήμη και της υπογράφουσας.

Αυτό το απολαυστικό περιστατικό μάς θύμισε η - εκπληκτικής ποιότητας και μεγάλης ωφελιμότητας - τετράτομη έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής",με γενικό τίτλο "Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ". Εκδοση που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω και τους προσφέρει απλόχερα και πολύπλευρα τη σχετική γνώση. Γνώση, που την προσφέρει με τόλμη, παιδαγωγική και παιδοψυχολογική σοφία, απόλυτο και αληθινό σεβασμό, απέραντη αγάπη γι' αυτά και με μόνο στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη υγειών ψυχοπνευματικά, σεξουαλικά και εν τέλει κοινωνικά παιδιών. Εκδοση, που δίνει γνώση και στους γονείς, σε κάθε μεγάλο που φροντίζει παιδί, ώστε να απαντά σωστά σε ερωτήματα σαν της Μαρίας. Εκδοση -"εργαλείο" για τη σωστή σεξουαλική και συναισθηματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, από τότε που είναι σε θέση να ρωτούν για να καταλάβουν συγκεκριμένα, έχοντας το απαράβατο δικαίωμα να μάθουν. Να μάθουν την αλήθεια, για να μη διαστρέφονται οι ψυχούλες τους με την άγνοια και το φόβο.Εκδοση, πανέμορφα εικονογραφημένη, με αίσθηση του χιούμορ, που διδακτικά εξοικειώνει το παιδί, χωρίς να του διεγείρει την πονηριά, τη νοσηρή φαντασία για τα "κακά πράματα" που κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά.

Γιατί; Τι; Πώς;

Το τετράτομο έργο (εκτυπώθηκε στα ελληνικά στην Ισπανία, σε μετάφραση Δέσποινας Μάρκου,για λογαριασμό της "Σύγχρονης Εποχής") είναι μοναδικής, πράγματι, ποιότητας,σε σχέση με άλλες ανάλογες εκδόσεις που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Δημιουργοί του είναι τέσσερις Ισπανοί επιστήμονες της Ενωσης Κλινικής Σεξολογίας της Ισπανίας,ειδικοί σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, κλινικής ψυχολογίας και παιδαγωγικής. Πρόκειται για τους Κατερίνα Μαράσι Κάντια,Μερθέντες Πάλοτ Μποτέλια,Πιλάρ Μιγαλιόν Λεπεθόσα,Χοσέ Ρ. Ντίαθ Μόρφα,(υπογράφουν τα κείμενα) και τον εικονογράφο Βάνε.

Κάθε βιβλίο μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα, αλλά και σε σχέση με το άλλο. Κάθε βιβλίο απευθύνεται πρώτα στους γονείς και μετά στο παιδί. Κάθε βιβλίο είναι συγκροτημένο με τρόπο τέτοιο, ώστε το παιδί με τη μέθοδο των ερωτήσεων και απαντήσεων και της επανάληψης να εμπεδώνει ό,τι διάβασε και έμαθε με τις εικόνες. Κάθε βιβλίο έχει και δικό του γλωσσάριο με το ακριβές, απερίφραστο λεξιλόγιο που αφορά σε έννοιες, αλλά και όργανα του σώματος, στις ανατομικές διαφορές των δύο φύλλων, τη σεξουαλική ενέργεια, την τεκνοποίηση, την εγκυμοσύνη κτλ.

Οι τίτλοι των βιβλίων, κατά τη διδακτική τους σειρά, είναι οι τρεις πρώτοι ερωτηματικοί: "Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια;","Τι κάνουν ο μπαμπάς κι η μαμά;","Από πού βγαίνει το μωρό;".Ο τελευταίος τόμος με τίτλο "Τι μπέρδεμα!",απαντά σε λαθεμένες σκέψεις που έχουν, όχι σπάνια, τα παιδιά γύρω από το σεξ. Κι ακόμα διδάσκει το παιδί να έχει αυτοσεβασμό και συναίσθηση της σχετικής ευθύνης του, τα μέτρα προφύλαξης από μολύνσεις, ανεπιθύμητες αρρώστιες - ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Εϊτζ και στους τρόπους μετάδοσής του και τέλος το μαθαίνει να προφυλάσσεται από σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Με ερωτήσεις προς τους γονείς και συμβουλές, επίσης προς αυτούς, αρχίζει κάθε τόμος. Για να κατατοπιστούν οι γονείς, αναγνώστες αυτού του σημειώματος, σαν παράδειγμα παραθέτουμε αποσπάσματα του εισαγωγικού μέρους "Για τους γονείς", από τον πρώτο τόμο "Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια":

"- Εγινες κατακόκκινος όταν ο γιος σου σε ρώτησε τι έκαναν εκείνοι οι δυο στην τηλεόραση;

- Ενιωσες την ανάγκη να εξαφανιστείς από το πρόσωπο της Γης όταν σε ρώτησε γιατί καμιά φορά κλείνετε τη νύχτα την πόρτα του δωματίου σας;

- Ησουν σε θέση να εξηγήσεις στην κόρη σου τι είναι η περίοδος και γιατί οι άντρες δεν έχουν;",ρωτούν οι συγγραφείς του έργου τους γονείς και στη συνέχεια επισημαίνουν:

"Οι απαντήσεις και η σιωπή, ο τρόπος συμπεριφοράς, η επιλογή ενός προγράμματος στην τηλεόραση, ό,τι ακούν στο δρόμο, όλα αυτά διαπαιδαγωγούν σωστά ή λαθεμένα τα παιδιά. Γι' αυτό χρειάζονται πατεράδες, μητέρες και δασκάλους που να τους δίνουν καθαρές απαντήσεις, κατάλληλες για την ηλικία τους (...)".

"Να είστε σίγουροι ότι δίνοντας περισσότερες πληροφορίες δεν πρόκειται να προωθήσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα του παιδιού, αντίθετα θα μάθει να σκέφτεται αυτά τα πράγματα, θα γνωρίσει τον εαυτό του και θα τον σέβεται, θα μάθει να σέβεται τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι θα διαπαιδαγωγήσουμε ανθρώπους υγιείς και υπεύθυνους".

Τα σύντομα, απλά στη γλώσσα και σαφή στη διατύπωσή τους κείμενα που ακολουθούν και απευθύνονται στο παιδί, συνοδεύονται με εξίσου απλές, αρμόζουσες στην παιδική ψυχολογία, αντίληψη, αισθητική και δεκτικότητα εικόνες που επεξηγούν παραστατικά τα κείμενα. Κάθε τόμος τελειώνει με ένα κείμενο τιτλοφορημένο "Τι μάθαμε". Θα τελειώσουμε κι εμείς το σημείωμά μας με απόσπασμα από το "Τι μάθαμε" με τον τέταρτο τόμο.

"- Ολα αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι διαμόρφωσαν πολλές λαθεμένες απόψεις για το σεξ και τη λειτουργία του σώματος. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε τη σωστή ενημέρωση.

- Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ζει κανείς οικογενειακή ζωή. Κάθε τρόπος συμβίωσης αξίζει το σεβασμό μας.

- Οφείλουμε να επιλέγουμε με ποιον μαζί θέλουμε να βρισκόμαστε. Αν κάποιος ενήλικος σου ζητήσει κάτι που σε κάνει να ντρέπεσαι ή που δε σου αρέσει, πες του "ΟΧΙ". Αν χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτησέ την από κάποιον μεγαλύτερο που του έχεις εμπιστοσύνη.

- Ολοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλο. Ολοι έχουμε κάποια σημαντικά πράγματα να μοιραστούμε με τους άλλους κι ο καθένας μάς αγαπάει γι' αυτό που είμαστε".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ