Με μια προκλητική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων το ΚΤΕΛ Χαλκίδας ζητά την καταδίκη του ΟΣΕ, γιατί μείωσε πέρσι το εισιτήριο του τρένου στη γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα
Ευθεία επίθεση κατά των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου εξαπολύει για μια ακόμα φορά το "λόμπι" των ιδιωτών, που κερδίζει δισ. από την ύπαρξη των ΚΤΕΛ σε βάρος των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς όπως τα τρένα του ΟΣΕ. Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το ΚΤΕΛ Χαλκίδας εις βάρος του ΟΣΕ καταγγέλλεται ο δημόσιος οργανισμός για δήθεν αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί τόλμησε να μειώσει πέρσι το καλοκαίρι κατά 200 δρχ. το εισιτήριο στη γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα. Οπως ισχυρίζονται οι ιδιώτες, η μείωση της τιμής του εισιτηρίου "βαίνει προς τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης του ΟΣΕ στην αγορά και σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης". Ισχυρίζονται, επίσης, ότι ο ΟΣΕ ασκεί ανταγωνιστική πολιτική, καλυπτόμενος από την κρατική προστασία (ως δημόσια επιχείρηση), επιδοτούμενος από το κράτος για την κάλυψη των ελλειμμάτων του, που προκύπτουν από το φτηνό κόμιστρο.
Η περίπτωση θυμίζει την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης" καθώς είναι γνωστό ότι: τα ΚΤΕΛ επιδοτούνται με διάφορους τρόπους, τα αστικά επί της τιμής του εισιτηρίου, τα υπεραστικά με παραγραφή χρεών στο ΙΚΑ, ενώ κυκλοφορούν σε δημόσιο οδικό δίκτυο η κατασκευή και συντήρηση του οποίου κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο, σε αντίθεση με τον ΟΣΕ που κατασκευάζει με δικά του χρήματα την υποδομή του.
Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γιώργος Σαρηγιάννης,καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜ Πολυτεχνείου, που κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη υπέρ του ΟΣΕ "η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται από μία σειρά παραγόντων, όπως η ταχύτητα, η άνεση, η ασφάλεια, η συνέπεια. Το δρομολόγιο των ΚΤΕΛ Αθήνας - Χαλκίδας είναι ταχύτερο κατά 35% και μεταφέρει τον επιβάτη στο κέντρο της πόλης, ενώ τα δρομολόγια είναι περισσότερα το 24ωρο. Ο ΟΣΕ μεταφέρει με ασφάλεια και άνεση, αλλά σε δυσμενέστερες συνθήκες χρόνου και τόπου και για να συγκρατήσει τους πελάτες του αναγκάζεται να μειώσει την τιμή του κομίστρου. Δεν κέρδισε αθεμίτως ανταγωνιζόμενος νέους επιβάτες, παρά μόνο 400 σε σύνολο 22.000 το τελευταίο τρίμηνο κι αυτούς από το ΙΧ. Επομένως η μείωση των τιμών ήταν μέσα στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού. Εν τέλει, είναι μήπως αθέμιτος ανταγωνισμός και το ότι το πλοίο έχει φτηνότερο κόμιστρο από το αεροπλάνο στην ίδια γραμμή;".
Υπενθυμίζεται ότι τα ΚΤΕΛ και στο παρελθόν έχουν επιτεθεί εναντίον του ΟΣΕ, όταν το 1990, με τη "δεσπόζουσα θέση" που κατείχαν στην τότε κυβέρνηση επέβαλαν στον ΟΣΕ την αύξηση των κομίστρων στη γραμμή Λουτρακίου - και μάλιστα έξω από κάθε κανονισμό τιμολογιακής πολιτικής του ΟΣΕ -, όταν ακόμη προσπάθησαν μέσω του τότε δημάρχου Λουτρακίου να σταματήσουν το τρένο έξω από την πόλη, απείλησαν ότι θα ξανακαταργήσουν τη γραμμή Λαμίας - Στυλίδας που είχε καταργήσει η χούντα, πολέμησαν την επαναλειτουργία γραμμών, προσπάθησαν και πολλές φορές πέτυχαν την κατάργηση άλλων. Την ίδια εποχή πέτυχαν την κατάργηση των δρομολογίων λεωφορείων του ΟΣΕ, την οποία τα ίδια τα ΚΤΕΛ διατυμπάνιζαν ως εκπλήρωση προεκλογικών υποσχέσεων της τότε κυβέρνησης προς τους μετόχους των ΚΤΕΛ.
Χ. Δ.