• Τρεις φωτιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αν και τα πυροσβεστικά επενέβησαν με καθυστέρηση μισής ώρας
  • - Ενα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους στην Πεντέλη, η περιοχή βρέθηκε χτες πάλι στο στόχαστρο εμπρηστών. Μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές, που... - 1996-07-12 00:00:00.0"/>
  • Τρεις φωτιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αν και τα πυροσβεστικά επενέβησαν με καθυστέρηση μισής ώρας
  • - Ενα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους στην Πεντέλη, η περιοχή βρέθηκε χτες πάλι στο στόχαστρο εμπρηστών. Μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές, που... - 1996-07-12 00:00:00.0" /> Κινδύνευσε ό,τι απόμεινε | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΠΕΝΤΕΛΗ
    Κινδύνευσε ό,τι απόμεινε
    • Στο μάτι οικοπεδοφάγων - εμπρηστών παραμένει ο μοναδικός "πνεύμονας" της Αττικής που έχει διασωθεί
    • Τρεις φωτιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αν και τα πυροσβεστικά επενέβησαν με καθυστέρηση μισής ώρας

    Ενα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους στην Πεντέλη, η περιοχή βρέθηκε χτες πάλι στο στόχαστρο εμπρηστών. Μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις, αν και τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν με καθυστέρηση μισής ώρας. Η πρώτη ξέσπασε στις 2.30 μ.μ. μέσα στο περιφραγμένο χώρο της Μονής Πεντέλης, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο σε μικρή απόσταση από εκεί και συγκεκριμένα στην Πολιτεία (οδός Βελισσαρίου) και στην περιοχή της Νέας Πεντέλης. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή αποτελεί στόχο οικοπεδοφάγων, αλλά και την ανεπάρκεια των μέτρων δασοπροστασίας.

    Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πεντέλης, Αντ. Μπάρτζης,με δήλωσή του στο "Ρ" είναι κατηγορηματικός: "Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό. Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί εκτός από την εστία που ήταν βορειοδυτικά της Μονής, 500 μέτρα πιο κει ξέσπασε καινούρια φωτιά, που έσβησε χάρη στην έγκυρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων...".

    Η φωτιά στην Πεντέλη ξεκίνησε βορειοδυτικά της Μονής από την πλευρά που "βλέπει" στην οδό Σουβαλιώτου, κοντά στο παλιό Δασαρχείο, και εξαιτίας του αέρα κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό της περιφραγμένης έκτασης. Αφού έκαψε περίπου 30 στρέμματα πευκοδάσους, "βγήκε" από την περιφραγμένη έκταση και απείλησε προς στιγμή σπίτια και καταστήματα στην πλατεία Χαραυγής.

    Το πρώτο όχημα που πήρε μέρος στην κατάσβεση ήταν το μικρό πυροσβεστικό της Κοινότητας Πεντέλης, που πήγε στην εστία της πυρκαγιάς 20 λεπτά αργότερα. Τόσο ο οδηγός του οχήματος Π. Μαγγίνας,όσο και ο βοηθός του Ν. Λιάκος,επισήμαναν στο "Ρ" ότι, "αν υπήρχε άλλο ένα όχημα εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσαν να σβήσουν τη φωτιά πριν πάρει έκταση". Οπως μας είπε ο ο Αντ. Μπάρτζης, "η Κοινότητα Πεντέλης έχει "βομβαρδίσει" με πλήθος εγγράφων τους υπευθύνους, ζητώντας να γίνει σταθμός Πυροσβεστικής στην περιοχή ή να υπάρχουν μόνιμα κάποια οχήματα και να καθαριστεί το δάσος", κάτι όμως που δεν έχει γίνει.

    Τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής έφτασαν μετά από μισή ώρα. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 24 οχήματα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο "Σινούκ", δυο οχήματα της Κοινότητας Νέας Πεντέλης, ένα της Κοινότητας Ντράφι και ένα του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Καθοριστική ήταν όμως η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.

    "Το χάλι μας το βλέπετε. Πέρσι η φωτιά ξεκίνησε από πάνω μας, φέτος δίπλα μας. Κάθε καλοκαίρι ζούμε με το άγχος των πυρκαγιών, η σημερινή (χτεσινή) μπήκε μέσα στο μαγαζί μας. Παλεύαμε τις φλόγες με τις μάνικες", μας είπε ο καταστηματάρχης Σωτ. Ευγενιάδης,φανερά αγανακτισμένος για την τραγική κατάσταση που "βιώνει" κάθε χρόνο.

    Στην Εύβοια

    Ανεξέλεγκτη ήταν μέχρι χτες το βράδυ η πυρκαγιά στο Μακρυμάλλι Ψαχνών Ευβοίας. Η φωτιά έκαιγε δάσος, ενώ δύσκολη ήταν η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου εδάφους.

    Μερικώς ελεγχόταν η φωτιά που κατέστρεψε δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης στην Κάρυστο, ανάμεσα στα χωριά Γραμπιά και Αετός.

    Επίσης 150 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν χτες κοντά στη Χαλκίδα. Προς στιγμή απειλήθηκαν κατοικίες στην περιοχή Μπέη Δοκού.

    Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ