Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Παγώνουν" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Σε "πάγωμα" των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για το β εξάμηνο του 1996 θα προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία υπαγορεύεται όχι από την ευαισθησία της κυβέρνησης να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά από την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΛΠ, ενώ ο ΟΤΕ, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησής του, είχε προχωρήσει το Γενάρη σε μεσοσταθμικές αυξήσεις τιμολογίων κατά 13,1%.

Η κυβερνητική αυτή απόφαση θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους δημόσιους αυτούς οργανισμούς. Οι τελευταίοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία έχει απογειώσει την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, η οποία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Η στέρηση της δυνατότητας προσαρμογής της τιμολογιακής τους πολιτικής στις ανάγκες κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών, τις στρέφει αναγκαστικά στο δανεισμό, κάτι που αυξάνει τα ελλείμματά τους. Το στοιχείο αυτό χρησιμοποιήθηκε συκοφαντικά και υποκριτικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες πρώτα τις καταδικάζουν σε οικονομική ασφυξία και μετά τις καταγγέλλουν ως αναποτελεσματικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ