Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκληματική η κυβερνητική πολιτική για τις ΔΕΚΟ

Τις δυσμενείς συνέπειες που θα επιφέρει στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της χώρας η προωθούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, μέσω της υλοποίησης των διατάξεων του νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με ταχύ ρυθμό προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την υλοποίηση του νόμου που ψήφισε πρόσφατα, κατά πλειοψηφία, η Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ).

Οι επιχειρήσεις αυτές, που μετατρέπονται σε "ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρίες" όπως ορίζει ο νόμος, παραδίνονται στη βορά των ιδιωτών και των μεγάλων συμφερόντων. Στη συνέχεια θα τις καταβροχθίσουν τα πολυεθνικά μεγαθήρια, που θέλουν να βάλουν στο χέρι τούς τομείς που δραστηριοποιούνται αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο αλλάζει ο χαρακτήρας τους και η όποια κοινωνική λειτουργία προσφέρουν στο σύνολο του λαού μας, αλλάζει ο ρόλος που παίζουν στην παραγωγική βάση και την οικονομία της χώρας μας.

Το ΚΚΕ δε θεωρεί ασφαλώς τον επιχειρηματικό τομέα, που ανήκει στο αστικό κράτος, ως μορφή "σοσιαλιστικής νησίδας". Η λειτουργία του εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τη συνολική λειτουργία αυτού του κράτους και τη συσσώρευση κερδών στο κεφάλαιο, παρέχοντας φτηνές υπηρεσίες στα μονοπώλια και υπερκέρδη από τα προγράμματα προμηθειών τους. Το κράτος όμως διατηρούσε στα χέρια του ένα μοχλό που του έδινε τη δυνατότητα να ασκεί μια όποια κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Σήμερα χάνεται και αυτή η δυνατότητα. Εκτός από τη διοίκηση των επιχειρήσεων, παραδίνεται και η υποδομή τους, μετατρέποντας αυτές τις επιχειρήσεις σε εστίες ασύδοτης κερδοσκοπίας του ιδιωτικού κεφαλαίου και αφαίμαξης του εισοδήματος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μέσω της τιμολογιακής τους πολιτικής.

Η προπαγάνδα για ανταπόκριση στους "νόμους της αγοράς" δεν έχει αντίκρισμα. Εχει αποδειχθεί από την πείρα και της χώρας μας πως οι ιδιοκτήτες καπιταλιστές, αφού εκμεταλλευτούν τις επιχειρήσεις τους, είτε τις κλείνουν είτε τις φορτώνουν στο δημόσιο, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, για να πληρώσουν τα σπασμένα της ασύδοτης κάθε φορά "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Με τις υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί τις πιο άγριες και επιθετικές νεοφιλελεύθερες ιδέες του κεφαλαίου και των Βρυξελλών.

Τα γοργά βήματα που πραγματοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση σημαίνουν νέες ζώνες φτώχειας και εξαθλίωσης, ακόμα και βαθιές κοινωνικές ανισότητες. Το επόμενο βήμα θα είναι και η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο κοινωνικών τομέων όπως της δημόσιας υγείας, της πρόνοιας, της ασφάλισης, της παιδείας, του πολιτισμού.

Για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τα πλατιά λαϊκά στρώματα που τώρα πλήττονται απ' αυτές τις ρυθμίσεις, η στάση των άλλων κομμάτων και συνδικαλιστικών παραγόντων αποτελεί ένα βασικό κριτήριο για να κρίνει.

Η αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής πολιτικής δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των πιο πλατιών λαϊκών στρωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ