Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απελευθέρωση της ... εξάρτησης

Συνέντευξη του Νίκου Μπατιστάτου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

- Τι σημαίνει για τον τομέα της ενέργειας της χώρας η απόφαση του Λουξεμβούργου για "απελευθέρωση" της αντίστοιχης αγοράς;

- Σημαίνει πλήρη εξάρτηση του ενεργειακού μας τομέα από τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια. Ενώ ως σήμερα οι κυβερνήσεις, κάτω απ' την πίεση του λαού, ήταν υποχρεωμένες να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις στην τιμολογιακή πολιτική των κρατικών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠ, κλπ.) σε κάποια φιλολαϊκή κατεύθυνση, με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, ουσιαστικά η όποια κυβέρνηση χάνει τη δυνατότητα παρέμβασης. Οχι ότι και τώρα δε γινόταν ανακατανομή, μέσα από τις ενεργειακές ΔΕΚΟ, του πλούτου της χώρας προς όφελος των μονοπωλίων, όμως με την απελευθέρωση αυτή η ανακατανομή θα αποφασίζεται απευθείας από τα μονοπώλια. Σημαίνει ακόμα ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα θα δίνουν μάχες μεταξύ τους για επικράτηση των ευνοούμενων απ' τα μονοπώλια και η κυβέρνηση της χώρας μας δε θα μπορεί να παρέμβει, για να στηρίξει την όποια αναπτυξιακή πολιτική, στηρίζοντας την ελληνική παραγωγή ή και ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.

- Ποιες οι ιδιαίτερες επιπτώσεις για τη ΔΕΗ από την "απελευθέρωση";

- Κατ' αρχάς για τη ΔΕΗ θα αυξηθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κεφάλαιο επενδύει, στοχεύοντας να αποσβέσει τις επενδύσεις του σε σύντομο χρονικό διάστημα και να βγάλει και μεγάλα κέρδη. Ομως οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ έχουν ζωή 25, 35 ή και 50 χρόνια. Οταν, λοιπόν, ένα μονοπώλιο θα κατασκευάσει π.χ. ένα σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρεώνει τη ΔΕΗ με σημαντικά υψηλότερη τιμή για την κιλοβατώρα. Βεβαίως αυτή η τιμή θα μετακυλίεται στον απλό καταναλωτή, στο λαό που θα "πληρώνει τη νύφη". Οσα λέγονται, ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό αποδείχτηκε, άλλωστε, και με την ιδιωτικοποίηση της αγγλικής ΔΕΗ, αλλά και με την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ίδρυση ιδιωτικού σταθμού στο Λαύριο, όπου αποδείχτηκε ότι οι τιμές των "ιδιωτών" ήταν 30-40% μεγαλύτερες από το αντίστοιχο κόστος της ΔΕΗ. Επίσης, θα σταματήσει ο μακροχρόνιος προγραμματισμός της ΔΕΗ, που ωφελούσε την οικονομία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα αδρανοποιηθούν, μέχρι κατάργησης, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ που αναβάθμιζαν την τεχνογνωσία της χώρας (π.χ. μελέτες φραγμάτων, προγράμματα πληροφορικής κτλ.). Τέλος, θα χαθεί η ενιαία αντιμετώπιση των διαφόρων περιοχών και μακροχρόνια κινδυνεύουμε να διαφοροποιηθούν τα τιμολόγια κατά περιοχή, όπως ήταν πριν την ίδρυση της ΔΕΗ.

- Κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση - κινούμενη προφανώς στα πλαίσια μιας διαφορετικής λογικής - θα μπορούσε να πει "όχι" στις επιλογές για "απελευθέρωση";

- Για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να πει "όχι" στις επιλογές αυτές, έπρεπε να έχει συνολικά μια άλλη πολιτική επιλογή. Μια πολιτική που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Θα έπρεπε να μην έχει αποδεχτεί τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που εξάλλου προβλέπει αυτή την απελευθέρωση (περιλαμβάνει την "πρόσβαση τρίτων στα δίκτυα", που ουσιαστικά είναι απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας). Θα έπρεπε σήμερα να μη δέχεται την τροποποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ που προωθείται σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Θα έπρεπε να ενσωματώνει την ενεργειακή της πολιτική, σ' ένα συνολικά φιλολαϊκό και αναπτυξιακό προγραμματισμό, που δε συμβαδίζει με τα συμφέροντα του μονοπωλίου, ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αποδοχή τω εντολών των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ομως τέτοια επιλογή δεν έχουν κάνει ούτε οι κυβερνήσεις της χώρας μας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), αλλά ούτε και τα άλλα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ. Για να υλοποιηθεί μια τέτοια πολιτική, απαιτείται ο λαός μας να ανεβάσει την αγωνιστική του διάθεση και να ενισχύσει το μόνο κόμμα που σήμερα την υπηρετεί, το ΚΚΕ.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ