Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΕΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντίσταση και πάλη, το μήνυμα του 22ου Φεστιβάλ

- Ποιο μήνυμα μεταφέρει στη νεολαία το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, που αυτές τις μέρες φιλοξενείται στις γειτονιές της Αθήνας;

- Η ΚΝΕ, με το 22ο Φεστιβάλ, απευθύνεται στη νεολαία, στέλνει μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, υπεράσπισης της ειρήνης, των δικαιωμάτων της, μήνυμα πάλης για το σοσιαλισμό. Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θέλουμε οι νέοι της Αθήνας να καταγγείλουν τον ιμπεριαλισμό, που υπονομεύει την ειρήνη, την κυβέρνηση, που υποτάσσεται σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπονομεύοντας το μέλλον μας για ζωή ειρηνική χωρίς πολέμους, συνεργασία, φιλία, αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς, που ενώνονται στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Καλούμε τη νεολαία να παλέψει αποφασιστικά, μαζικά, σε ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, υπερασπιζόμενη αγωνιστικά τα δικαιώματά της. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει το 22ο Φεστιβάλ με πλήθος εκδηλώσεων στις γειτονιές της Αθήνας, που πραγματοποιούν οι ΟΒ, απευθυνόμενες στη νεολαία του χώρου τους.

- Ποια είναι τα θέματα που προβάλλουν οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αθήνα μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις;

- Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι προβλήματα που επιδρούν στη ζωή και τη συνείδηση της νεολαίας. Η ειρήνη, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση, η παιδεία, το δικαίωμα στη δουλιά, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον προβάλλονται σε πάνω από 30 δήμους της Αθήνας, σε δεκάδες εκδηλώσεις, μεταφέροντας το μήνυμα του Φεστιβάλ. Η ανεργία, το δικαίωμα για σταθερή δουλιά κυριαρχεί, και όχι τυχαία, αφού σήμερα είναι από τα βασικότερα προβλήματα των νέων. Η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, από την ΕΕ και τους ντόπιους τοποτηρητές της, αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής αντίστασης, αγωνιστικής διεκδίκησης μαζί με τους εργαζόμενους.

Και τα άλλα θέματα παρουσιάζουν ανάλογο ενδιαφέρον για συζήτηση, προβληματισμό και αντιμετώπιση. Η ειρήνη υπονομεύεται, ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας είναι στο στόχαστρο, ο πολιτισμός εκχυδαϊζεται, ο τρόπος ζωής, που προβάλλεται με τις Ρούλες και τους Μικρούτσικους, καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και ατομισμούς, ο αθλητισμός γίνεται εμπόρευμα, τα ναρκωτικά εξαπλώνονται, εξαιτίας των προβλημάτων που ζει η νεολαία.

- Τι επιδιώκουν οι οργανώσεις της ΚΝΕ με αυτές τις εκδηλώσεις και ποια θα είναι η συνέχεια;

- Με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις οι οργανώσεις της Αθήνας επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με τους νέους του χώρου τους, να συζητήσουν, να αναδείξουν προβλήματα και υπευθύνους, τις αιτίες που τα δημιουργούν, να προβάλουν το μόνο δρόμο ουσιαστικής αντιμετώπισης και λύσης, της ανειρήνευτης πάλης, αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, που λυμαίνεται τη ζωή μας. Επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή τη νεολαία με τις θέσεις της ΚΝΕ και την ιδεολογία του ΚΚΕ, να προβάλουμε την ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης των νέων στην πάλη για τα δικαιώματά τους, την ένταξη νέων στην ΚΝΕ.

Στόχος μας είναι η κάθε εκδήλωση να γίνεται αφετηρία για μεγαλύτερο άνοιγμα στη νεολαία, δημιουργία αντιστάσεων και συσπειρώσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, να συμβάλουμε στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για το σοσιαλισμό, που θέτει το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Πρώτος σταθμός αποτελεί η νεανική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στις 6-7 Ιούλη, με τη μεγάλη συμμετοχή νέων και από την Αθήνα, ενάντια στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ