Σε οριακό σημείο ο κλάδος ιματισμού στη Θεσσαλονίκη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-
Αποφασισμένες να μη υποχωρήσουν και να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να πληρωθούν είναι οι εργάτριες της βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων ΛΙΝΑΡΔΟΣ και Σία ΕΕ.Πριν δέκα ημέρες προχώρησαν σε κατάληψη της βιοτεχνίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα των εργοδοτών να φορτώσουν νύχτα τα μηχανήματα και να εξαφανιστούν.
Την Παρασκευή εκδικάζεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων και μέχρι τότε οι 18 εργάτριες έχουν αποφασίσει, με την ενεργό συμπαράσταση του Συνδικάτου Ιματισμού Θεσσαλονίκης, να περιφρουρήσουν το χώρο και να μη επιτρέψουν καμία μεταφορά ρούχων και μηχανημάτων. Οπως καταγγέλλουν, οι εργοδότες δύο ημέρες πριν επιχειρήσουν τη "μετακόμιση" των μηχανημάτων σε νέο χώρο στη Νεάπολη, μετέφεραν μεγάλο μέρος από έτοιμα ρούχα και πρώτες ύλες, ενώ ταυτόχρονα καθησύχαζαν τις εργαζόμενες ορίζοντας τις βάρδιες για την επόμενη βδομάδα.
Ανάλογα προβλήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Ιματισμού, αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες μεταποίησης και στα φασονάδικα της Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει περίπου 150 βιοτεχνίες και πάνω από 1.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλιά.Καθημερινά νέες βιοτεχνίες κλείνουν, γεγονός που οδηγεί πολλές εργαζόμενες στη λύση της υποαπασχόλησης και στο "σπιτικό" φασόν. "Η κατάσταση του κλάδου έχει φτάσει σε οριακό σημείο, τονίζει η Ρούλα Κουτσουρά, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Ιματισμού Θεσσαλονίκης. Η πολιτεία έχει χρέος να παρέμβει και να πάρει μέτρα προστασίας και εξυγίανσης".