ΟΤΑΒΑ. -
Δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, άρχισαν από χτες να εξετάζουν και επίσημα τρόπους αντεπίθεσης στον αμερικανικό νόμο "Χελμς - Μπάρτον" (που αποσκοπεί στο "πάγωμα" των ξένων επενδύσεων στην Κούβα), κάνοντας χρήση της δικής τους νομοθεσίας αλλά και του νομικού δικαίου της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (ΝΑΦΤΑ).
"Ο νόμος Χελμς - Μπάρτον παραβιάζει τις νομικές αρχές του διεθνούς εμπορίου", υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Καναδός υπουργός Εμπορίου, Αρτ Ιγκλετον. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προτείνει συγκεκριμένη νομοθεσία που να επιτρέπει στους Καναδούς να προσφεύγουν στα δικαστήρια της χώρας τους ζητώντας την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί εξαιτίας του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" και των σχετικών αποφάσεων αμερικανικών δικαστηρίων!
Την ίδια στιγμή ο Μεξικανός ομόλογός του, Ερμίνιο Μπλάνκο, έλεγε στους δημοσιογράφους ότι από το περασμένο 24ωρο, ο Καναδάς και το Μεξικό συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα επίσημα βήματα κατά του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον" χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία της ΝΑΦΤΑ...
Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη σύγκληση συνόδου της ΝΑΦΤΑ σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να συζητηθούν οι εμπορικές διαφορές τους με τις ΗΠΑ. Εάν η συνάντηση δε γίνει ή αποτύχει, τότε οι δύο χώρες κατέστησαν σαφές ότι θα ζητήσουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που να κρίνει εάν οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΝΑΦΤΑ με την εφαρμογή του νόμου "Χελμς - Μπάρτον". Σε αυτή την περίπτωση, μια απόφαση - "κεραυνός" κατά του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" θα ισοδυναμούσε με την επιβολή κυρώσεων (όπως αύξηση δασμών κλπ.) σε βάρος Αμερικανών εξαγωγέων!
Οι χτεσινές συνδυασμένες κινήσεις των υπουργών Εμπορίου Καναδά και Μεξικού προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Λευκού Οίκου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπαρνς, κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δε συμφωνεί καθόλου με τις τελευταίες ενέργειες των δύο χωρών υποστηρίζοντας ότι ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον" έχει ισχύ μόνον στην περίπτωση που οι ξένοι επενδυτές στην Κούβα κάνουν τις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιώντας κτιριακές εγκαταστάσεις που ανήκαν σε Αμερικανούς πριν την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία με την επανάσταση του 1959...
Οπως ο ίδιος προσπάθησε να εξηγήσει... "ο νόμος επηρεάζει εκείνες τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε κλεμμένη ιδιοκτησία, μιας που η Αβάνα δεν έχει καταβάλει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις στους Αμερικανούς πολίτες"! Ωστόσο, Μεξικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι ανταπάντησαν υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να φθάσει σε συμφωνία και επομένως να πάρει τις νόμιμες αποζημιώσεις από την κουβανική κυβέρνηση.
Οπως είναι γνωστό, ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον" επιτρέπει την επέκταση των εξουσιών των αμερικανικών δικαστηρίων και εκτός των ΗΠΑ. Με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, η αμερικανική δικαιοσύνη θα μπορεί, μετά από αίτημα Αμερικανών πολιτών, να καταδικάζει άτομα ή επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές συναλλαγές ή κάνουν επενδύσεις στην Κούβα.