ΣΕΟΥΛ. -
Οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες έριξαν το "γάντι" και αναμένουν την απάντηση του Νοτιοκορεάτη υπουργού Εργασίας, Τζιν Νιουμ και των εργοδοτών τους σε τρία αιτήματα: μείωση των ωρών εργασίας, αύξηση των μισθών και μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ηδη, η πρώτη μεγάλη απεργία 5.000 εργαζομένων στη "Μάντο" - τη βιομηχανία που εφοδιάζει την αυτοκινητοβιομηχανία "Χιουντάι" με συστήματα κλιματισμού, αερόσακους και φρένα - είναι σε εξέλιξη από τη Δευτέρα. Χτες, άλλοι 17.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία "Κία Μότορ" ξεκίνησαν το δικό τους απεργιακό αγώνα, ενώ παρόμοια σχέδια έχουν χιλιάδες άλλοι εργάτες που απασχολούνται στα μεγαλύτερα ναυπηγεία του κόσμου, σ' αυτά που ακούν στη διοίκηση των "Βαριών Βιομηχανιών Χιουντάι".
Το απεργιακό κύμα δε σαρώνει μόνον τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Δεκάδες άλλοι κλάδοι εργαζομένων έχουν παρόμοιες διεκδικήσεις και πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό για τη σημερινή κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο μετρό της Σεούλ επιβράδυναν χτες τους ρυθμούς εργασίας τους, προειδοποιώντας, έτσι, τη διοίκηση της κρατικής εταιρίας ότι μέσα στη βδομάδα θα αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα του απεργιακού τους αγώνα εάν δεν πάρουν θετική απάντηση σε δύο αιτήματά τους: στο ζήτημα της αύξησης των μισθών και στο θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής τους στη διοίκηση.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα εργατικά αιτήματα επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την οικονομία της χώρας σε επίπεδο στασιμότητας. Ενα από τα μέσα που εξετάζει για να ανακόψει - ή να φουντώσει (; ) - τον απεργιακό αγώνα χιλιάδων εργαζομένων είναι η αναγόρευση των κινητοποιήσεων σε "παράνομες". Ηδη, χτες, ο γενικός εισαγγελέας Κιμ Σουνγκ - χο, έδωσε το σχετικό "στίγμα" ανακοινώνοντας ότι το γραφείο του ερευνά το ενδεχόμενο να είναι παράνομες οι απεργίες στη βιομηχανία "Μάντο"...