Ελάχιστα αποκρύπτει την πρόθεσή του να αναδειχτεί "διάδοχος" του Α. Παπανδρέου στο συνέδριο
Η δεδηλωμένη ουσιαστικά πρόθεση του Κ. Σημίτη να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, με όποια μορφή και αν προκύψει, έχει δημιουργήσει νέους όρους στο παιχνίδι εξουσίας στο κυβερνών κόμμα και υποχρεώνει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του να αναπροσαρμόσουν την αμυντική τακτική τους. Τις προθέσεις του πρωθυπουργού αποσαφήνισε περισσότερο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ο οποίος, κληθείς να διευκρινίσει τη φράση του Κ. Σημίτη για "μακροπρόθεσμες λύσεις" και αν με αυτή υπαινίσσεται θέμα εκλογής του στο συνέδριο ως διαδόχου του Α. Παπανδρέου, άφησε σκόπιμα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι "το συνέδριο, ως κυρίαρχο Σώμα, θα αποφασίσει για όλα αυτά τα θέματα". Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα ο Δ. Ρέππας τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει, σε μακροπρόθεσμη πια βάση, μια σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ, ώστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές του 1997 να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας. Δε χρειάζονται εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντιπερισπασμοί".
Η γραμμή άμυνας των αντιπάλων του Κ. Σημίτη διαμορφώθηκε στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου επαναβεβαιώθηκε η απόφαση για εκλογή αντιπροέδρου, θέση που προορίζεται για τον Α. Τσοχατζόπουλο,αλλά ταυτόχρονα, ως αντάλλαγμα, να αναδειχτεί από το συνέδριο ο Κ. Σημίτης ως εντολοδόχος πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές του 1997. Οι λίστες των υποψηφίων βουλευτών θα καταρτίζονται από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα αποφασίσουν από κοινού οι Κ. Σημίτης, Α. Παπανδρέου και Τσοχατζόπουλος.
Την πρόταση αυτή ο Κ. Σκανδαλίδης θα τη θέσει τις επόμενες μέρες υπόψη του Κ. Σημίτη και του Α. Παπανδρέου, από την αποδοχή των οποίων, κυρίως του πρώτου, θα εξαρτηθεί αν θα επιτευχθεί μια "συμφωνία κορυφής", ώστε "να αποτραπεί η ρήξη και να εξασφαλιστεί η ενότητα". Σε διαφορετική περίπτωση, όπως, επισημαίνουν στελέχη από τους αντιπάλους του Κ. Σημίτη, η έκβαση της αναμέτρησης θα κριθεί στο συνέδριο.
Η πλευρά του Κ. Τσοχατζόπουλου θεωρεί ως "υπεύθυνη" την απόφαση του ΕΓ, ενώ οι στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη δεν αποδίδουν, ως συνήθως, ιδιαίτερη σημασία. Ενδεικτική της εκτίμησης που κάνει η ομάδα Τσοχατζόπουλου είναι η δήλωση του Μ. Δασκαλάκη, ο οποίος τόνισε ότι η εκλογή αντιπροέδρου επιβάλλεται στο συνέδριο, ενώ η μη εκλογή σημαίνει περιπέτειες για το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο. Περισσότερο επιθετικός ο Γ. Κατσιμπάρδης τόνισε ότι όποιος απορρίψει την πρόταση του ΕΓ θα αναλάβει και τις ευθύνες του. Από την πλευρά των υποστηρικτών του Κ. Σημίτη ο Γ. Νικολάου προκάλεσε την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας: "Υπάρχει άλλος σήμερα εκτός από τον Κ. Σημίτη, ο οποίος προτίθεται να διεκδικήσει την υποψηφιότητα της πρωθυπουργίας;". Από την πλευρά του ο Κ. Λαλιώτης,ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική στη συνεδρίαση του ΕΓ για τη στροφή στο θέμα της αντιπροεδρίας, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων ότι ο Κ. Σημίτης θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε περίπτωση νίκης. Παράλληλα, επέμεινε στην άποψη ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει διάδοχο του Α. Παπανδρέου και αυτός να εκλεγεί μετά τις εκλογές του 1997.
Καθοριστικός, πάντως, για την έκβαση της εσωκομματικής διαμάχης είναι ο "δεύτερος γύρος" για την ανάδειξη των συνέδρων που γίνεται την Κυριακή. Αν και οι δύο πλευρές έχουν φροντίσει να αποδυναμώνουν και ακυρώνουν, με τη μέθοδο των αλληλοσυγκρουόμενων αποτελεσμάτων, τη δύναμη επηρεασμού των στελεχών και της "κοινής γνώμης".
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συνεχίζει τις προεκλογικού χαρακτήρα περιοδείες του στην επαρχία. Σήμερα επισκέπτεται την Κρήτη όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή.