Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΣΤΡΟ ΥΜΗΤΤΟΥ"
Οι τρεις ήρωες δείχνουν και σήμερα το δρόμο

Στο σπίτι της οδού Αγραίων 47, στο "Κάστρο του Υμηττού", που η θυσία τριών αμούστακων ΕΠΟΝιτών έμελλε να καταστήσει μετερίζι λευτεριάς, πορεύτηκαν την Κυριακή, Υμηττιώτες και μη, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πιο νέοι, τιμώντας τους Θάνο Κιοκμενίδη, Κώστα Φωλτόπουλο, Δημήτρη Αυγέρη.Τους ήρωες, που με όπλο την πίστη για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, πέτυχαν νίκη κατά των Γερμανοφασιστών, απέδειξαν, με τη ζωή τους, ότι κανένα όραμα δε χάνεται.

Ενα όραμα, την πραγμάτωση του οποίου υποσχέθηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι Κνίτες και όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Υμηττού και πορεύτηκαν στο Κάστρο, βροντοφωνάζοντας: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, στο δρόμο της ΕΠΟΝ αντίσταση και πάλη". Με υψωμένο το λάβαρο των τριών ηρώων, τις κόκκινες σημαίες, τα λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης και το πανό "Η Εθνική Αντίσταση στα επίσημα διδακτικά βιβλία", έκαναν σαφές πως ο αγώνας για την πραγματοποίηση των οραμάτων των τριών ΕΠΟΝιτών, συνεχίζεται. "Αθάνατοι" ήταν η "απάντηση" στο προσκλητήριο νεκρών. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, Γιώργος Καλογεράκης, θύμισε τη θυσία περιγράφοντας πως στις 29 Απρίλη 1944, οι Γερμανοτσολιάδες, με λύσσα προσπαθούσαν να καταλάβουν το μικρό σπιτάκι και πως έκπληκτοι αντίκρισαν στο τέλος μόνο τρία αμούστακα παιδιά.

"Στα πρόσωπα των ηρώων του Κάστρου τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τιμούμε τον λαό που τους γέννησε. Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα τους, καθώς τα φαντάσματα του φασισμού παίρνουν σάρκα και οστά", είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Υμηττού Δημήτρης Αργιανάς.Ενώ, ο Νίκος Παπαδόπουλος,τοπικός γραμματέας της ΕΠΟΝ την εποχή της θυσίας, σημείωσε: "Η 29η Απρίλη 1944 σφράγισε τα ονόματα των ΕΠΟΝιτών ηρώων με την τιμή της υπεράσπισης της λευτεριάς. Ενάντια στο κόστος από το αίμα που χύνεται στο όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, έχουμε το φως της δικαιοσύνης, έχουμε βαθιά στη συνείδησή μας τρεις έννοιες: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ".

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν οι Χρ. Παφίλης, εκ μέρους του ΚΚΕ, Ν. Τερζόγλου, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ, Ν. Καραντηνός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, Α. Λεντάκης, οι δήμαρχοι Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος και Ηλιούπολης, Θ. Γεωργάκης, κ.ά.

Με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ Υμηττού καταγγέλλει την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και των σύγχρονων μηνυμάτων της Εθνικής Αντίστασης από τις πολιτικές νεολαίες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), με στόχο να μη διδαχθούν οι νέοι τα αίτια της αντιφασιστικής νίκης, αποτέλεσμα του ισχυρού μετώπου αντίστασης του λαού και της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ