Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευφάνταστα και αυθαίρετα συμπεράσματα

Στην πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών ο αντιεισαγγελέας, Ελ. Πατσής, επιχειρεί μέσα σε 199 σελίδες να παρουσιάσει τους κατηγορούμενους ως άσχετους με το φονικό επεισόδιο της Επισκοπής και καταλήγει σε μια σειρά αυθαίρετα και σε ορισμένες περιπτώσεις ευφάνταστα συμπεράσματα, μέσα από τα οποία γίνεται αντιστροφή της αλήθειας και το μαύρο παρουσιάζεται σαν άσπρο. Υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι "εδήλωσαν αυθορμήτως" πως αγόρασαν τα όπλα από άγνωστους Αλβανούς, προσδοκώντας οικονομικό όφελος από τη μεταπώλησή τους και ότι "άνευ επιτηδεύσεως" υποστήριξαν το άλλοθί τους, αν και στην πραγματικότητα άλλαξαν τρεις φορές τις καταθέσεις τους και το άλλοθι που παρουσίασαν κατέρρευσε, ύστερα από την αποκάλυψη ότι και στις δύο "επιχειρήσεις" (Επισκοπής και Λόγγου) διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο του Αγρινίου, όπου ο Αναστασούλης νοίκιασε στο όνομά του τα ίδια δωμάτια.

Δέχεται ότι τα όπλα της Παλλήνης θάφτηκαν από τον Αγγ. Κοκαβέση "σε ακαθόριστη ημερομηνία του μηνός Μαρτίου 1994" (πριν δηλαδή την επίθεση), κάτι που για ευνόητους λόγους δήλωσε ο κατηγορούμενος και καταλήγει στο συμπέρασμα "ότι λογικώς δεν έχουν σχέση με τα αφαιρεθέντα κατά το φονικό επεισόδιο όπλα", κάνοντας χρήση μία αόριστη πληροφορία της ΕΥΠ που κατατέθηκε στην ανακριτική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία και άλλη φορά στο παρελθόν είχαν κλαπεί όπλα από το στρατόπεδο.

Εκτιμά ότι η εισαγωγή των όπλων από την Αλβανία αποκλείεται "αφ' ενός διότι ήταν τοποθετημένα μέσα σε ελληνικό στρατιωτικό σάκο (;) και αφ' ετέρου γιατί θα διακινδύνευαν να γίνουν αντιληπτοί από τις συνοριακές περιπόλους", παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι 7 έγιναν αντιληπτοί από τους Αλβανούς φρουρούς και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν στην Ελλάδα, όπου και συνελήφθησαν από τα μεταβατικά συνοριακά αποσπάσματα.

Αναφέρει ότι οι αλβανικές αρχές "δε διέθεσαν επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία", αν και στην πραγματικότητα οι τελευταίες από την πρώτη στιγμή ενημέρωσαν αναλυτικά την ελληνική κυβέρνηση και παρέθεσαν όσα στοιχεία και πειστήρια διέθεταν.

Ισχυρίζεται ότι "από την ανεπίτρεπτη διαρροή των αριθμών και όπλων στην "Ελευθεροτυπία" της 27 Μαρτίου του 1995, η αλβανική κυβέρνηση έμαθε τους αριθμούς, τους οποίους έσπευσε να ανακοινώσει, σε διακοίνωσή της προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπό την εκ παραδρομής αναγραφόμενην ημερομηνία της 10/4/95", ενώ η αλήθεια είναι ότι το δημοσίευμα περιείχε μόνο τους αριθμούς των όπλων που είχαν βρεθεί στην Παλλήνη.Οσο για την ημερομηνία που είχε διορθωθεί με μπλάνκο, πιο εύκολα γίνεται το 10/4/94 (ημερομηνία της επίθεσης) 10/4/95, ημερομηνία άλλωστε που καμιά σχέση δεν έχει με την 27/3/95 που έγινε το δημοσίευμα, ώστε να δικαιολογείται η παραδρομή.

Διατείνεται ότι "η τοποθέτηση των στρατιωτικών στολών και εφοδίων μέσα στο σάκο μαζί με τον οπλισμό είναι υποβολιμαία και υστερόβουλος ενέργεια αγνώστων Αλβανών που εμφανίστηκαν ως πωλητές, με σκοπό να θεμελιωθεί η ελληνική ανάμειξη στο επεισόδιο". Και ακόμα ότι "η ενέργεια αυτή μπορεί να διερμηνευτεί κατά του Αναστασούλη, ως εφέδρου αξιωματικού του ελληνικού στρατού, κατά δε των λοιπών, ως μετ' αυτού συμπαρισταμένων εις τας εθνικοπολιτιστικάς εκδηλώσεις των ομογενών της Βορείου Ηπείρου".

Συμπεραίνει δε, ότι "από το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" και την πολυλογούσαν δημοσιογραφικήν δημοκοπίαν εσχηματίσθησαν ανέλεγκτες και αναπόδεικτες κρίσεις και γνώμες,περί της σχέσεως των συλληφθέντων με τη ΜΑΒΗ και το φονικόν επεισόδιον της Επισκοπής, ενώ υπό τη συλλογιστικήν κρίσιν του εξετασθέντος υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ι. Βαλυράκη, και του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ., Εμ. Χουρδάκη, ότι τουλάχιστον μέρος της ομάδας των συλληφθέντων έλαβε μέρος στην επίθεση, αλλά και την προσωπική εκτίμηση του βουλευτή Στ. Παπαθεμελή ότι υπάρχει εμφανής σύνδεση τούτων μετά της ΜΑΒΗ, εδημιουργήθη η ευλογοφανής εντύπωση ότι αυτοί έκαναν την επίθεση".

Μέσα σ' έναν κουρνιαχτό "εθνικοφροσύνης", που από την πρώτη κιόλας στιγμή έχει επικαλύψει την ατμόσφαιρα, το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών καλείται να κρίνει εάν τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες προωθούν τα εθνικά συμφέροντα και άρα μπορούν να χαρακτηριστούν "εθνικές" ή αν υπονομεύουν τα συμφέροντα του λαού και του έθνους και πρέπει να παταχθούν ως αντεθνικές.

Τα ψέματα που καίνε

Ο Αναστασούλης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε σαν ηγέτης και ανέλαβε την ευθύνη, δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύλληψης ότι τα όπλα είναι δικά του, αρνήθηκε δε να αποκαλύψει την προέλευση και τον προορισμό τους. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια εκδρομής σκόνταψε πάνω σε σκεπασμένο λάκκο, μέσα στον οποίο ανακάλυψε τα όπλα και ότι τα πήρε για να τα παραδώσει στην Αστυνομία. Τέλος ισχυρίστηκε ότι είχε προσυνεννοηθεί με άγνωστους Αλβανούς, από τους οποίους τα αγόρασε, με σκοπό να τα μεταπωλήσει με κέρδος.

Οσον αφορά το άλλοθί του κατά τη διάρκεια του επίμαχου διήμερου που έγινε η επίθεση στην Επισκοπή, κατ' αρχάς υποστήριξε ότι βρισκόταν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "Διβάνη - Ζαφόλια" στην περιοχή της Ακρόπολης, όπου παρακολούθησε το ιδρυτικό συνέδριο του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου".

Αποδείχτηκε όμως από έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (ΥΑΕΕΒ) ότι το βράδυ 8 προς 9 Απρίλη του 1994 είχε ενοικιάσει δύο δωμάτια στο όνομά του, σε ξενοδοχείο του Αγρινίου, όπου κοιμήθηκε αυτός και άλλα 5 άτομα αγνώστου ταυτότητας.

Στο ίδιο ξενοδοχείο και μάλιστα στα ίδια δωμάτια είχαν μείνει και οι 7 συλληφθέντες στο Δελβινάκι, δύο μέρες πριν την αποτυχημένη επιχείρηση στο αλβανικό στρατόπεδο στο χωριό Λόγγος.

Μετά την αποκάλυψη, ο Αναστασούλης έκανε και δεύτερη συμπληρωματική κατάθεση, όπου παραδέχτηκε πως είχε νοικιάσει τα συγκεκριμένα δωμάτια, αλλά ισχυρίστηκε ότι κοιμήθηκε με μια νεαρή από τη "Βόρεια Ηπειρο", το όνομα της οποίας δεν απεκάλυψε και 3 ξαδέλφους της αγνώστων στοιχείων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπλοστάσιο ειδικών αποστολών...(2000-12-12 00:00:00.0)
Οι πρώτοι Ιταλοί στρατιώτες στο Δυρράχιο(1997-04-11 00:00:00.0)
Απαλλάσσονται όλοι για την επίθεση στην Επισκοπή(1996-08-17 00:00:00.0)
Ακροδεξιοί και ΕΥΠ(1996-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ